Mirušie uztur Okupācijas muzeju: bijušais direktors par drīzo krahu un izputēšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovPasākums pie Okupācijas muzeja
Pasākums pie Okupācijas muzeja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Okupācijas muzeja direktora amatu pametušais Gunārs Nāgels ierunājies: viņš atklāja, ka muzejs iztiek par naudu no mirušo mecenātu mantojuma un drīz to sagaida krahs un izputēšana.

RĪGA, 23. augusts – Sputnik. Gunārs Nāgels, kurš piecus gadus ieņēma Okupācijas muzeja direktora amatu un 20. augustā pameta savu posteni, sācis runāt par situāciju muzejā. Viņš pastāstīja daudz ko interesantu. Piemēram, kļuvis aptuveni skaidrs, kādas nepārvaramas pretrunas radušās Nāgelam ar Okupācijas muzeja biedrības valdi, vēsta Tvnet.lv.

Pēc Nāgela sacītā, Okupācijas muzejam draud izputēšana. Gaidīt ir atlicis samērā neilgi. Iespējams, muzejs bankrotēs jau pēc 10 gadiem, jo 2018. gadā vien muzeja zaudējumi sastādīja 250 tūkstošus eiro.

Turklāt Okupācijas muzejs pazaudējis savu mērogu un pārvērties par vidēja izmēra kompāniju ar 60 darbiniekiem un apgrozījumu apmēram miljona eiro apmērā gadā. Pie tam muzejs ir pilnībā atkarīgs no ziedojumiem un valsts atbalsta.

"Nevar balstīt muzeja nākotni tikai uz to, ka cilvēki turpinās mirt un dot mums lielas summas! Ņemot vērā visus muzeja ienākumus, arī tos, ko sarūpējušas atbalsta struktūras ārzemēs, un valsts dotāciju, 2018.gadā muzeja zaudējumi bijuši ap ceturtdaļmiljona eiro lieli," pastāstīja Nāgels.

Viņš uzsvēra, ka zaudējumi tika segti no muzeja testamentāri mantotās naudas. Tāpat Nāgels atzina, ka Okupācijas muzejam ir arī nelielas rezerves. Tā ir nauda, kas atstāta muzejam pēdējā laikā pēc dažādiem testamentiem no Austrālijas. Taču tekošos ziedojumus muzejs šobrīd saņem ļoti maz. Tādēļ Nāgels uzskata, ka lielos ziedojumus derētu atlikt nebaltai dienai.

Tai pat laikā Nāgels paziņoja, ka ir redzējis, kā bankrotē kompānijas, kuras cenšas paplašināties bez racionāla pamatojuma. Kad viņš rādīja skaitļus, kuri liecina par to, ka muzejam, iespējams, pēc desmit gadiem draud izputēšana, tas nevienu neesot interesējis. Runa tostarp ir par jauno muzeja piebūvi, kura saucās "Nākotnes nams".

"Ideja ir: darām, darām, gan jau nauda būs. Vai tā ir atbildība?" pauž sašutumu Nāgels.

Pēc Okupācijas muzeja bijušā direktora domām, Nākotnes namā ir jāievieš maksas ieeja un jāiekasē par to vismaz 5 eiro. taču Okupācijas muzeja biedrība, kad šis jautājums tika rosināts sēdē, nolēma, ka maksas ieviešana nav lietderīga. Acīmredzot tas arī kalpojis par konflikta iemeslu starp Biedrību un muzeja direktoru, kā dēļ viņam nācās pamest savu posteni.

Музей оккупации в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ir okupācijai sākums, nav okupācijai gala: Latvijas mūžīgā Mantra

Iepriekš Nāgels paziņoja, ka Okupācijas muzeja biedrība iejaucās iestādes operatīvajā darbā, turklāt direktoram ir nopietni ierobežotas pilnvaras attiecībā uz līdzekļu pārvaldīšanu. Un Nāgels paziņoja, ka šādas Biedrības valdes darbības, tostarp tik nopietna iejaukšanās, arī novedušas pie neracionālas naudas izšķērdēšanas.

Tiesa, Okupācijas muzeja biedrības valde steidza nepiekrist Nāgelam. Tur atbildēja, ka ar Nāgelu viņiem vienkārši nesakrita uzskati.

Biedrības priekšsēdētājs Valters Nollendorfs  paskaidroja, ka Nāgela argumenti balstās uz pēdējo septiņu gadu datiem, kuru laikā muzejs atrodas pagaidu telpās bijušajā ASV vēstniecībā. Un tieši tāpēc muzeja rādītāji ir tik ļoti kritušies, un tas cietis zaudējumus. Bet, kā uzskata Nollendorfs, kolīdz muzejs atgriezīsies iepriekšējā vietā, apmeklētāju skaits kļūs lielāks, un attiecīgi – pieaugs ienākumi.

Tikmēr Okupācijas muzejs jau meklē jaunu direktoru. Kopš 21. augusta ir izsludināts konkurss uz vakanto vietu.

Ziņu lente
0