Veselības ministrija: atvaļinājumu laikā jebkurā slimnīcā var pietrūkt ārstu

CC0 / pixabay / Реанимация
Реанимация - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrija iekļāva medicīnas nozares darbinieku skaita palielinājumu prioritāro pasākumu sarakstā.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Atvaļinājumu sezonā medicīnas darbinieku trūkuma dēļ situācija, kas radās Daugavpils Reģionālajā slimnīcā (DRS), var atkārtoties jebkurā citā Latvijas slimnīcā, paziņoja pēc tikšanās ar Daugavpils domes, slimnīcas pārstāvjiem un žurnālistiem Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Šerna, vēsta Tvnet.

Iepriekš no DRS valdes locekļa Grigorija Semjonova publikācijas sociālajos tīklos tapa zināms, ka slimnīcā līdz 1. septembrim apturēta plānveida operāciju veikšana pārlieku lielās anesteziologu un reanimatologu slodzes dēļ.

Latvijas iedzīvotājs dodas uz Igauniju - Sputnik Latvija
Valkas pilsēta aicina saglabāt dzemdību namu Valgā

Šerna uzsvēra, ka cilvēkresursu trūkums veselības aprūpes nozarē nav tikai Latvijas problēma: saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, līdz 2023. gadam visā pasaulē pietrūks apmēram 40 miljonu medicīnas darbinieku.

Tāpat viņa norādīja, ka Veselības ministrija iekļaus prioritāro pasākumu sarakstā medicīnas nozares darbinieku skaita palielinājumu. Šiem mērķiem ministrija lūgs 119 miljonus eiro.

Saskaņā ar Valsts kontroles datiem, Latvijā pietrūkst ne mazāk kā 3500 medmāsu un ap 300 akušieru. Tikai 65% jauno ārstu paliek Latvijas darba tirgū pēc diploma saņemšanas, un tikai 52% medmāsu un 54% akušieru uzsāk strādāt Latvijā pēc apmācības beigām. Turklāt arī paaudžu maiņa nenorit efektīvi: 55% mediķu un palīgpersonāla ir vecāki par 50 gadiem.

Pie tam ārstu-speciālistu daļa Rīgā un Rīgas piepilsētās palielinās, taču to trūkums reģionos vērojams visās specialitātēs. Situāciju reģionos būtiski nav mainījuši arī Veselības ministrijas pieņemtie pasākumi attiecībā uz ārstu-rezidentu piesaistīšanu darbam ārpus Rīgas.

Raudzīties nākotnē

DRS valdes loceklis Grigorijs Semjonovs Sputnik Latvija intervijā apstiprināja, ka situācija ir kritiska: visās ārpus Rīgas slimnīcās ir novērojams kadru trūkums, un tās cenšas izdzīvot jaunu speciālistu gaidās. Taču Semjonovs norādīja, ka Rīga pagaidām ir spējīga sniegt pakalpojumus pilnā apmērā, jo tieši tur atrodas visi speciālisti, ko gaida reģionālās slimnīcas.

Пенсионеры - Sputnik Latvija
Rīdzinieki dzīvo ilgāk, nekā ventspilnieki un daugavpilieši. Kāpēc?

Semjonovs uzskata, ka vienīgā izeja no šīs situācijas ir nevis cīņa par jaunajiem speciālistiem, bet gan saskaņotas darbības.

Pēc viņa sacītā, slimnīca cerēja, ka situācija atrisināsies, kad ārsti atgriezīsies darbā pēc slimības lapas.

"Taču ar to nepietiek – ir jādomā, kā lai atrisina situāciju ilgtermiņa perspektīvā," pateica Semjonovs, piebilstot, ka slimnīca vēl ciešām sadarbosies ar citām reģiona medicīnas iestādēm. Plānota tikšanās ar kolēģiem Kārsavā un Preiļos, taču ir virkne specifisku pakalpojumu, kuri pacientiem tiek sniegti tikai Daugavpilī.

"Šodien mēs esam sapratuši, ka mums ir atbalsts, ka mēs varam strādāt un risināt esošo situāciju, raugoties nākotnē, lai piesaistītu jaunus kolēģus, izveidotu apmācības bāzi," pateica Semjonovs.

Ārsti arī slimo un lūzt

Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš paziņoja, ka Latvijas varasiestādēm bez minstināšanās jārisina jautājums par jaunu mediķu piesaisti, jo pašvaldība nespēj to izdarīt vienatnē. Pēc viņa sacītā, katastrofa ar personāla trūkumu reģionālajās slimnīcās – tā vēl nav katastrofa, bet gan "pirmie zvaniņi", kuri liecina par to, ka tuvojas daudz plašāka krīze, kura ieskaus visu Latviju.

Savā lapā sociālajos tīklos mērs uzrunāja jaunos speciālistus ar lūgumu nostiprināt Latvijas reģionālās slimnīcas.

"Vēršos pie jums, jaunie ārsti! Pašvaldība ir izdarījusi visu, lai jaunie speciālisti būtu ieinteresēti nākt strādāt pie mums! Dzīvokļi un dažādi citi atbalsta veidi jūs gaida!

Tikmēr svarīgākais - valsts ierēdņu un mūsu „visvareno ministriju” uzmanība jāvērš tam, ka situācija, kāda izveidojusies DRS, ir tikai pirmā bezdelīga. DRS palīdz pacientiem no visa reģiona, kas nav varējuši saņemt palīdzību savā nelielajā pilsētā: Ludzas, Krāslavas, Rēzeknes un Preiļiem. DRS personāls ir pārslogots. Mēs esam kā pēdējais glābējpostenis situācijās, kuras daudzi no Rīgas pat nespēj saskatīt! Ārsti arī mēdz slimot! Ja mēs visus savus pacientus sāksim pārsūtīt uz Rīgu, neizturēs arī ministrijas un centrālās slimnīcas. Bet arī pie mums reģionā ir cilvēki un viņi vēlas dzīvot! Viņiem nav nekādu priekšrocību rindās vai tūkstošu, lai samaksātu par konsultācijām! Palīdziet Latvijas medicīnai! Stipriniet reģionālās slimnīcas! Tā būs pareiza un atbalstāma rīcība!" uzrakstīja viņš Facebook.

Tāpat Elksniņš asi reaģēja uz Veselības inspekcijas (VI) direktores Indras Dreikas sacīto, kura LNT raidījumā "900 sekundes" paziņoja, ka Latgalē slimnīcu tīkla noklājums ir pietiekami labs, lai pacientus no DRS varētu nosūtīt pie speciālistiem citās reģiona slimnīcās.

"Veselības inspekcijas vadība piedāvā Daugavpils slimnīcas pacientiem citas Latgales slimnīcas. Labi, ka vismaz nepiedāvāja pārcelties uz dzīvi citur arī visas pilsētas iedzīvotājiem! Acīmredzot Inspekcija nav informēta, par Daugavpils slimnīcas un visu Latgales slimnīcu ārstu vidējo vecumu, vismaz 25 dažādu profilu ārstu iztrūkumu slimnīcā, pacientu tiesībām un ceļu stāvokli Latgalē, rezidentūras nepietiekamību valstī! Vai vispār šo runātu, ja šīs kundzes personīgo operāciju atliktu?!" pauda sašutumu Elksniņš savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0