Valkas pilsēta aicina saglabāt dzemdību namu Valgā

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas iedzīvotājs dodas uz Igauniju
Latvijas iedzīvotājs dodas uz Igauniju - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Valgai blakus esošās Latvijas Valkas pilsētas sapulce aicina saglabāt Valgas slimnīcas dzemdību nodaļu.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Valkas pilsētas deputāti vērsušies pie Igaunijas parlamenta ar aicinājumu nepieļaut Valgas slimnīcas dzemdību nodaļas slēgšanu, raksta Sputnik Igaunija.

2018. gada marta vidū kļuva zināms, ka drīzumā tiks slēgti dzemdību nami Igaunijas dienvidu pilsētās — Valgā un Pelvā. Tas izraisīja asu, negatīvu abu pilsētu iedzīvotāju reakciju, kuriem nāksies braukt pēc akušieru palīdzības uz Tartu, un tas, pēc viņu domām, nav drošākais pasākums dzemdētājām.

Turklāt aktīvistus uztrauc tas, ka pēc dzemdību nodaļām pakāpeniski pazudīs arī citi medicīniskie pakalpojumi, un pēc tam sāksies arī bērnudārzu slēgšana. Galu galā dienvidu reģioni pārstās aktīvi attīstīties, jo jaunieši sāks pārvākties uz lielākām pilsētām, savukārt palikušās ģimenes aizdomāsies vai ir vērts vēl laist pasaulē bērnus.

Vīrietis ar čemodānu - Sputnik Latvija
Demogrāfi pastāstīja par nebijušu iedzīvotāju skaita sarukumu Baltijas valstīs

Šis lēmums skars arī Valku — pilsētas dzemdību nams sen ir slēgts, un vietējie jaundzimušie Valkas iedzīvotāji nāk pasaulē Igaunijas pilsētas dzemdību nodaļā.

Uzrunā, kuru parakstījis Valkas domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, tiek uzsvērta plaša profila slimnīcas saglabāšanas nozīme pierobežas rajonā, kurā piedāvāti arī akušieru pakalpojumi.

"Bieži gadās priekšlaicīgas dzemdības, savukārt mātes un bērna veselība ir atkarīga no mediķu operatīvajām darbībām," — atzīmēts vēstulē.

Pēc Kraukļa sacītā, deputātiem piekrīt arī Valkas iedzīvotāji, kuri arī aktīvi atbalsta dzemdību nodaļas saglabāšanu Valgā. Līdz ar to, pēc politiķa domām, Igaunijai un Latvijai ir jānoslēdz starpvaldību vienošanās, saskaņā ar kuru Valgas slimnīca atjaunos dzemdību nodaļas darbu un vērs durvis latviešiem. Viņu ārstēšanās finansēšanas pienākumus, pēc Kraukļa domām, jāuzņemas Latvijas valdībai.

"Mēs uzskatām, ka no tā iegūs visi — Valkas iedzīvotāji kvalitatīvu pakalpojumu veidā un Valgas slimnīca, kurai uzlabosies ekonomiskie rādītāji," — atzīmēts uzrunā.    

Ziņu lente
0