Melbārde: ja pieminekli nojauks, problēma neizzudīs

© Foto : facebook / Министр культыры Латвии Даце Мелбарде
Министр культыры Латвии Даце Мелбарде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat ja kādam izdosies demontēt pieminekli Atbrīvotājiem, cilvēki, kuri katru gadu Uzvaras parkā atzīmē 9. maiju, nekur no Latvijas nepazudīs.

RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. Esošā kultūras ministre, eirodeputāte Dace Melbārde ("Nacionālā apvienība") izteica savu viedokli par kolīziju ar pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem avīzei "Segodņa".

Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Ka tik krēslos palikt: "Saskaņa" sašutusi par Saeimas lēmumu pieminekļa jautājumā

Pagājušajā nedēļā Saeimas deputātu vairākums, tostarp Nacionālās apvienības frakcijas locekļi, atbalstīja portālā Manabalss.lv publicēto petīciju par pieminekļa Atbrīvotājiem uzspridzināšanu/demontāžu Rīgā. Taču Latvijas ĀM kārtējo reizi atgādināja, ka Latvija nevar nojaukt pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem bez Krievijas piekrišanas, nepārkāpjot starptautiskas saistības.

Nacionālās apvienības pārstāvji, gan tie, kas ievēlēti Saeimā, gan tie, kas nav, iepriekš izteicās par pieminekli Uzvaras parkā visnotaļ kategoriski: dēvēja to par "nepareizi uzasinātu zīmuli", pieprasīja to nekavējoties nojaukt un pat piedāvāja pretī tam uzbūvēt pieminekli nacistu karavīriem. Pati Melbārde savos vērtējumos ir daudz akurātāka.

"Jautājums nav viegls. Kā jau vispār nav viegli jautājumi, kas saistīti ar vēsturi. Jautājums ir jutīgs, un pret to ir jāizturas ļoti uzmanīgi. Ir jāsaprot, ka tas skar visdažādākās sabiedrības daļas ar visdažādākajiem vēstures redzējumiem. Skar tos, kas bija saistīti ar Latvijas otrās okupācijas laikiem, kā arī tos, kas tika izsūtīti uz Sibīriju…" saka Melbārde.

Viņa atzinās, ka pieminekļa izvietojums viņu mulsina.

"Pilsētas būvniecības plānojuma ziņā, protams, situācija ir pretrunīga, jo no Nacionālās bibliotēkas logiem ir redzams simbols, kas saistīts ar padomju laikiem."

Taču Melbārde saprot, ka, pat ja kādas izdosies demontēt pieminekli Atbrīvotājiem, tad cilvēki, kuri katru gadu Uzvaras parkā atzīmē 9. maiju, nekur nepazudīs no Latvijas.

Публицист Мирослав Борисович Митрофанов - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: pieminekļa Atbrīvotājiem aizstāvju noskaņojums ir visnotaļ apņēmīgs

"Ziniet, es vēlos pateikt nedaudz filozofiski. Jāsaprot, ka problēmas būtība nav pašā piemineklī… Problēma ir daudz dziļāka. Attieksmē pret savu valsti. Ja pieminekli nojauks, problēma neizzudīs. Vienalga paliks daudz cilvēku, kuri iet pie šī pieminekļa, kuri svin nevis 8. maiju, kā Eiropā, bet 9. maiju. Par to ir jādomā!"

Tajā viņa izrādījās solidāra nevis ar partijas kolēģiem, bet ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču ("Jaunā Vienotība"), kurš arī norādīja, ka ir nepareizi uzskatīt, ka ja rīt latvieši pamodīsies un ieraudzīs, ka "konstrukcijas Pārdaugavā vairs nav", tas nozīmēs, ka cilvēki pārtrauks pulcēties tur Uzvaras dienas svinībās 9. maijā un vispār sāks skatīties uz šo datumu kaut kā savādāk.

Beigās Melbārde nolēma pieminekli neaiztikt, atstājot to nākotnes paaudzēm:

"Jādomā par to, lai izaugtu cilvēki, kas būtu lojāli pret Latviju un Eiropu. Runājot par pieminekļiem, visu izšķirs laiks."

Ziņu lente
0