Latvijas ĀM par Uzvaras pieminekli: bez Krievijas atļaujas demontēt nevar

© Sputnik / Sergey MelkonovПлощадь перед памятником Освободителям 9 мая
Площадь перед памятником Освободителям 9 мая - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ārlietu ministrija neplāno pārkāpt līgumu ar Krieviju par pieminekļu aizsardzību un atbalstīt Uzvaras pieminekļa demontāžu Rīgā.

RĪGA, 18. jūnijs — Sputnik. Bez Krievijas atļaujas Latvija nevar nojaukt Rīgas Atbrīvotājiem veltīto pieminekli, nepārkāpjot starptautiskās saistības pat gadījumā, ja Saeima pieņems lēmumu par demontāžu, informēja Latvijas Ārlietu ministrija, vēsta Mixnews.

Aizvadītajā nedēļā Saeimas deputātu vairākums atbalstīja portālā Manabalss publicēto petīciju par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa uzspridzināšanu/demontāžu. Tā tiks nodota Ārlietu komisijai, kā arī Izglītības, zinātnes un kultūras komisijai. Gaidāms, ka komisijas jautājumu sāks izskatīt šoruden. Latviešu nacionālistu iniciatīva radījusi vētrainu diskusiju par viņu plāna īstenošanas izredzēm, ja parlaments pieņems atbilstošo lēmumu.

Ветераны на площади у памятника Освободителям 9 мая в Риге - Sputnik Latvija
"Karo" ar veterāniem un sapņo par "bastiona" krišanu: KF vēstniecība par Latvijas Saeimu

Situāciju izskaidroja Latvijas ĀM: Uzvaras pieminekli sargā starptautiskais līgums no 1994.gada 13.janvāra par memoriālo celtņu saglabāšanu, apkopšanu un labiekārtošanu. Lai arī Pārdaugavā izvietotais piemineklis dokumentā nav pieminēts atsevišķi, visa agrākā diplomātiskā prakse un sarakste norāda, ka šīs vienošanās subjekts ir tieši Uzvaras piemineklis. Latvijas ĀM pārstāvis Jānis Beķeris uzsvēra, ka resors nekad nav izvērtējis iespēju vienpusēji atkāpties no līgumsaistībām.

Ja Latvijas Saeima pieņems lēmumu par monumenta nojaušanu, juridiski korekto to būs iespējams paveikt, ja tiks saņemta Krievijas piekrišana, uzsvēra Beķeris.

Ieprieks Maskava aicināja Latvijas parlamentu uzklausīt lielas iedzīvotāju daļas viedokli. Pieminekļa jautājums tiek uzskatīts par "sensitīvu" un, pieņemot galīgo lēmumu, lūdz Saeimu paturēt prātā, ka liels skaits Latvijas iedzīvotāju iebilst pret tā nojaukšanu.

Акция Бессмертный полк в Риге, 9 мая 2019 - Sputnik Latvija
Par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu atbildēs ĀM: Turlais atgādināja par līgumu ar KF

Saeimas nodoms izskatīt jautājumu par pieminekļa nojaukšanu samulsinājis Rīgas mēru Daini Turlo. Viņš norādīja, ka situācija atgādina grāmatu dedzināšanu viduslaikos, un nosauca petīcijas atbalstītājus par mežoņiem.

Turlais pauda neizpratni par Latvijas valdības nodomiem pārkāpt starpvalstu līgumu ar Krieviju par memoriālo būvju aizsardzību, kas izriet no iniciatīvas Uzvaras pieminekļa jautējumā. Mērs atzīmēja: ja piemineklis tiks nojaukts, par šo diplomātijas pārkāpumu nāksies atbildēt Latvijas ĀM.

Savukārt Krievijas vēstniecības Latvijā bijušais diplomātiskais darbinieks Dmitrijs Jermolajevs paziņoja, ka pieminekļa nojaukšana nozīmētu starptautisko saistību pārkāpumu. Tādā gadījumā varētu tikt "atmesta" Latvijas atzīšana par neatkarīgu valsti no Krievijas puses.

Ziņu lente
0