Deputāts Edvīns Šnore: vēl arvien dzīvojam okupācijas armijas varā

© Sputnik / Sergey MelkonovUzvaras pieminekļis. Foto no arhīva
Uzvaras pieminekļis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā bloka deputāti ir sašutuši – Saeima ar balsu vairākumu noraidījusi jautājumu par Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem veltītā pieminekļa nojaukšanu, lai arī Polija nojauc padomju pieminekļus!

RĪGA, 9. septembris — Sputnik. Lēmums, ko rudens pirmajā sesijā ar balsu vairākumu pieņēmuši Saeimas deputāti raisījis apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK deputātu sašutumu. Nacionālisti nesaprot, kā bijis iespējams klausīt Maskavu un atteikties no Uzvaras pieminekļa nojaukšanas, tāpat kā no Uzvaras parka atjaunošanas, vēsta LETA.

Uzvaras piemineklis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Jautājums par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa nojaukšanu ir slēgts

Nacionālās apvienības deputātus visvairāk kaitina kolēģu gļēvulība. Deputāts Edvīns Šnore nesaprot, kā var atsaukties uz 1994. gada līgumu ar Krieviju, ja Polija ignorē tieši tādu pašu dokumentu un jauc nost visu, kas valstij svešs — PSRS monumentus.

Deputāts piezīmēja, ka tautas iniciatīvas autori ierosinājuši uzstādīt pie Uzvaras pieminekļa informatīvus plakātus par Otro pasaules karu, taču pat šī ideja ir apglabāta.

"Tad kāpēc mums to piedāvā noraidīt? Iniciatīva, manuprāt, ir pilnībā atbalstāma, jo PSRS armijas un čekas dēļ tūkstošiem Latvijas pilsoņu tika nogalināti, desmitiem tūkstoši — deportēti. Tas būtu teikts šajos plakātos — tas ir pats minimums, ko mēs varam darīt upuru piemiņas labā. (..) Mēs pat baidāmies tur pielikt klāt informāciju par to, ko šī armija mums ir nodarījusi. Tāds iespaids, ka vēl arvien dzīvojam šīs okupācijas armijas varā — vismaz savā apziņā," — deputāts neslēpa dusmas.

Viņu atbalstīja kolēģis Aleksandrs Kiršteins, ko kaitina slepenais līgums, ko pagājušā gadsimta 90. gados savā starpā noslēgusi Latvijas Ārlietu ministrija un Krievijas valdība, jo pateicoties tam piemineklis Rīgas Atbrīvotājiem nosaukts par memoriālu.

Замок света Латвийская национальная библиотека - Sputnik Latvija
Līdz ar Uzvaras pieminekli Rīgai nāksies nojaukt arī bibliotēku

"Tātad tā vietā, lai Ārlietu ministrija nodotu šīs vēstules autorus un sagatavotājus prokuratūrai saistībā ar valsts nodevību, mums tiek stāstītas pasakas, ka viņš ir līgumā parādījies kā memoriāls. Tātad tas nav nekāds memoriāls, tāpat kā Limbažu laupītāji, ko tur novāca, tāpat kā tanki Dobelē. Tie nav nekādi memoriāli, viņi ir novācami pēc iespējas ātrāk kā okupācijas simboli, kuri ir iedēti ar Maskavas ziņu, lai parādītu, kurš šeit ir saimnieks," — dusmojas Kiršteins.

Jau iepriekš Nacionālās apvienības deputāts asi izteicās par pieminekli Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem. Jūlijā savā lapā Twitter viņš ieteica mēram Nilam Ušakovam uzcelt Pārdaugavā pieminekli vācu karavīriem, kuri, pēc viņa domām, esot "atbrīvojuši Rīgu no boļševiku ordām" un uzstādīt to simetriski piemineklim Rīgas atbrīvotājiem. Ušakovs, atbildot uz šiem ierosinājumiem, lūdza deputātu nedzert pa rītiem un neiziet sociālajos tīklos dzērumā.

Ceturtdien Saeimas deputāti pirmajā sesijā pēc brīvdienām pielika punktu jautājumā par jebkādiem Uzvaras bulvāra pārveidojumiem un spekulācijām ap šo monumentu. Tautas iniciatīva, kas savāca 12 408 balsis ir galīgi noraidīta.

Ziņu lente
0