Viendzimuma laulībām Latvijā atkal pateica "nē": Saeima noraidīja Dzīvesbiedru likumu

© Sputnik / Sergey Melkonov Пикет молодежной организации "Протест" за права представителей ЛГБТ
 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimā atkal noraidīja Dzīvesbiedru likumprojektu, kurš varētu kļūt LGBT pārstāvjiem Latvijā par biļeti laimīgā ģimenes nākotnē: pret nobalsoja ar trīskāršu pārsvaru.

RĪGA, 21. jūnijs – Sputnik. Ceturtdien, 20. jūnijā, Latvijas Saeimā notika balsojums par likumprojekta "Par partnerattiecībām" iesniegšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, vēsta Rus.lsm.lv.

Deputāti pateica likumprojektam stingru "nē", ar trīskāršu pārsvaru nobalsojot pret to, lai tas nonāktu komisijas izskatīšanā. Tikai 23 deputāti atbalstīja Dzīvesbiedru likumprojekta izskatīšanu, savukārt 60 parlamentārieši balsoja pret.

 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija
LGBT Lāčplēsis: bērni pie Saeimas prasīja atļaut viendzimuma laulības

Turklāt par dokumentu izskatīšanu nobalsoja 6 deputāti no "Saskaņas". Viens parlamentārietis no šīs partijas atturējās. Tāpat 6 deputāti no "Jaunās Vienotības" atbalstīja likumprojekta izskatīšanu. Toties vienbalsīgu atbalstu dokumentam izteica visa "Attīstībai/Par!" frakcija.

Nav brīnums, jo tieši šī partija jau 2015. gadā publicēja sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv petīciju ar piedāvājumu iesniegt Kopdzīves likumprojektu Saeimas izskatīšanai. Petīcija vairākus gadus atradās Manabalss.lv un beidzot savāca nepieciešamos 10 tūkstošus parakstu, lai nonāktu Saeimā.

Tiesa, tas situāciju neglāba. Saeima noraidīja Kopdzīves likumu pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas rekomendācijas. Taču arī "Attīstībai/Par!" negrasījās apstāties. Tā, piemēram, 17. jūnijā kļuva zināms, ka partija atkal likumprojektu izvirzīs izskatīšanai.

Domas dalās

Koalīcijas partiju viedoklis par Dzīvesbiedru likumu nav vienbalsīgs: daži uzskata, ka likums aizsargās neprecētos pārus, citi neuzskata par vajadzīgu mainīt domas ģimenes tiesību jautājumos, vēsta BNN.

Premjers Krišjānis Kariņš uzskata, ka būtu svarīgi aizsargāt cilvēkus, kuri dzīvo kopā, taču nav precējušies.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns norādīja, ka partija neuzskata par nepieciešamu mainīt viedokli ģimenes tiesību jautājumos.

Nacionālās apvienības parlamenta frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava norādīja, ka partijas viedoklis partnerattiecību jautājumos ir skaidrs – partija rīkosies atbilstoši Satversmei.

KPV LV frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs uzsvēra, ka partneriem ir tiesības virzīt šo jautājumu, bet frakcija balsos "kā viens". Viņš pats apliecināja, ka balsotu pret šādu likumprojektu.

LGBT karogs - Sputnik Latvija
"Mozaīka": Latvijai nāksies atzīt viendzimuma pāru tiesības

Vairums deputātu atsaucas uz to, ka Satversmē laulība tiek definēta kā vīrieša un sievietes savienība, tādēļ Latvijā nav iespējam oficiāla viendzimuma laulību reģistrēšana. Turklāt kopdzīves likuma pieņemšana rada sava veida alternatīvu oficiālajam ģimenes institūtam, kas neatbilst Latvijas juridiskajām tradīcijām un praksei.

Eiropas tiesa pieņēmusi lēmumu par to, ka ES dalībvalstis nevar likt šķēršļus ES pilsoņu dzīves brīvībai un atteikties piešķirt uzturēšanās atļauju dzīvesbiedram viendzimuma laulībās. Taču tiesa norādījusi, ka ES valstīm joprojām ir tiesības izlemt, vai reģistrēt viena dzimuma personu laulības.

Šim lēmumam ir liela nozīme viendzimuma pāru dzīvē Rumānijā, Polijā, Slovākijā, Bulgārijā, Lietuvā un Latvijā — valstīs, kur patlaban netiek atzītas viena dzimuma personu laulības vai partnerattiecības.

Ziņu lente
0