Politika

Kopdzīves likumprojekts nonācis līdz Latvijas Saeimai

© Sputnik / AlexTikhomirovСвадебные кольца
Свадебные кольца - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Priekšlikums legalizēt nereģistrētas laulības un viendzimuma partnerattiecības diez vai gūs atbalstu esošajā Saeimā – vairums deputātu iestājas pret.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Gandrīz trīs gadus Rīgas domes deputāts Juris Pūce ("Latvijas attīstībai") vāca parakstus portālā Manabalss.lv savai iniciatīvai par civillaulību legalizāciju, un lūk nesen nepieciešamie 10 tūkstoši parakstu tika savākti, un kopdzīves likumprojekts iesniegts Saeimā, raksta avīze "Segodņa"

Jau parakstu vākšanas posmā likumprojekts izraisīja, maigi sakot, neviennozīmīgu reakciju. Daudzi saskatīja Pūces iniciatīvā slēptu vēlēšanos legalizēt viendzimuma laulības. Starp citu, pats Pūce neslēpj, ka likumprojekts ļaus reģistrēt arī attiecības starp geju pāriem.

"Partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā. Nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā. Šo un līdzīgu apstākļu iespaidā valsts nedrīkst radīt šķēršļus Latvijas pilsoņiem tikai tāpēc, ka tie nav izvēlējušies vai šobrīd nemaz nevar laulāties ar saviem dzīves partneriem," — paskaidrojis Pūce.

Viņš uzsvēra, ka šādā neapskaužamā situācijā atrodas ne vien viendzimuma pāri, bet arī parasti pāri, tātad vīrietis un sieviete, kuri nedzīvo laulībā. Tāpat deputāts atgādināja, ka gandrīz puse Latvijas bērnu piedzimst ārpus laulības, tātad nelaulātiem pāriem.

LGBT karogs - Sputnik Latvija
Latvija aizvien vairāk tuvojas viendzimuma laulību oficiālai atzīšanai

Taču, atļausimies izteikt minējumu, ka visticamāk šis likumprojekts netiks pieņemts. Vismaz ne šajā Saeimā, kurai atlicis strādāt līdz oktobra beigām. Vairums deputātu atsaucas uz to, ka Satversmē laulība tiek definēta kā vīrieša un sievietes savienība, tādēļ Latvijā nav iespējam oficiāla viendzimuma laulību reģistrēšana. Turklāt kopdzīves likuma pieņemšana rada sava veida alternatīvu oficiālajam ģimenes institūtam, kas neatbilst Latvijas juridiskajām tradīcijām un praksei.

Ne pēdējo lomu likumprojekta izskatīšanā nospēlēs arī politiskais aspekts: tuvojas vēlēšanas, un deputāti varētu nodomāt, ka Pūce ar šī likumprojekta palīdzību cenšas iekarot netradicionālās orientācijas un to vēlētāju simpātiju, kuri savas attiecības nav oficiāli reģistrējuši.

Ziņu lente
0