Politika

Nepiesedza: Saeima pieņēma lēmumu par Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākums parlamentāriešu nobalsoja par KPV LV partijas deputāta Ata Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Trešdien, 5. jūnijā, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nobalsoja par KPV LV partijas Saeima deputāta Ata Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai. Ceturtdien, 6. jūnijā, galīgo lēmumu deputāta izdošanas jautājumā pieņēma Saeima.

Par Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai nobalsoja 55 deputāti. Pret nobalsoja 21 parlamentārietis – KPV LV un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputāti.

Линда Лиепиня - Sputnik Latvija
Samuraji un "žuļiki": Linda Liepiņa izstājās no KPV LV – kurš būs nākamais

Tādējādi Zakatistovs ir zaudējis tiesības piedalīties Saeimas un Saeimas komisiju sēdēs, kā arī citu struktūru sēdēs, kurās viņu ievēlējusi vai apstiprinājusi Saeima, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai notiesājoša tiesas sprieduma stāšanās brīdim. Turklāt šajā periodā deputāts saņem tikai pusi no savas algas.

Zakatistovs pieņēma lēmumu neaiziet no KPV LV Saeimas frakcijas priekšsēdētāja un Finanšu ministrijas Saeimas sekretāra amata. Viņš kategoriski noliedz savu vainu un grasās pierādīt savu nevainīgumu tiesā, ja lieta nonāks līdz tai.

2018. gada jūnijā Zakatistovu, KPV LV partijas vadītāju Artusu Kaimiņu un uzņēmēju Viesturu Tamužu aizturēja KNAB kriminālprocesa ietvaros par iespējamu nelikumīgu KPV LV partijas finansēšanu, taču jau pēc dažām dienām Kaimiņš un visi pārējie aizturētie tika atbrīvoti.

2019. gada 24. aprīlī Ģenerālprokuratūra palūdza izdot Zakatistovu kriminālvajāšanai, taču Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ķērās klāt šī jautājuma izskatīšanai vien vasaras sākumā.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Lāča pakalpojums Levitam: jaunais Latvijas prezidents ievēlēts ar procedūras pārkāpumu

Iepriekš "Jaunās Vienotības" deputāts Andrejs Judins, komentējot situāciju, paziņoja, ka cerēja uz operatīvāku lēmuma pieņemšanu par Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai.

Interesanti, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja biedrs Vitālijs Orlovs ("Saskaņa") norādīja aprīlī, ka balsojuma ievilkšanas Zakatistova izdošanas jautājumā dēļ, var rasties iespaids, ka deputātu, kuru lūdz izdot, vienkārši piesedz. Taču, kā apgalvoja Orlovs, tas tā nav. Viņš nosauca iemeslus, kuru dēļ nebija iespējams nozīmēt balsojumu īsākajā laika periodā.

Vērts atzīmēt, ka Zakatistovs ir jau otrais esošās Saeimas deputāt, jautājumu par kura izdošanu kriminālvajāšanai Saeima ir izskatījusi. Pirmais bija Juris Jurašs no JKP, kuru apsūdz valsts noslēpuma izpaušanā.

Ziņu lente
0