Politika

Samuraji un "žuļiki": Linda Liepiņa izstājās no KPV LV – kurš būs nākamais

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Linda Liepiņa izstājās no KPV LV pēc Latvijas prezidenta vēlēšanām, kā pret viņas lēmumu attiecās partijas vadība un kurš ir nākošais rindā.

RĪGA, 31. maijs – Sputnik. Pēc 29. maija Saeimas sēdes KPV LV deputāte Linda Liepiņa paziņoja par lēmumu izstāties no savas frakcijas un partijas. Par to viņa uzrakstīja Facebook.

"Izstājos no partijas KPV LV, no Saeimas frakcijas arī. Ir dažādas stratēģijas, kā sasniegt mērķi. Ir samuraji un ir žuļiki. Spriediet paši, kas ir kas," uzrakstīja Liepiņa.

Liepiņa apstiprināja žurnālistiem, ka uzrakstījusi iesniegumu par izstāšanos no partijas un frakcijas un turpmāk grasās strādāt kā neatkarīga deputāte, raksta tvnet.lv.

Deputāte skaidro, ka viņas lēmums ir saistīts gan ar frakcijā notiekošo, gan ar to, ka vairums KPV LV locekļu prezidenta vēlēšanās atbalstīja Egila Levita kandidatūru. Pati Liepiņa nobalsoja par savu partijas biedru Didzi Šmitu.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
"No idealizācijas līdz devalvācijai viens solis": sociālie tīkli apspriež Levitu

"Esmu 2,5 gadus atdevusi šim. Laiks ir pagājis, lēmums ir likumsakarīgs, ņemot vērā, ka es biju viena no tām, kas Valsts prezidenta amatam virzīja Didzi Šmitu (KPV LV). Mans šodienas lēmums arī jāskata kontekstā ar partijas frakcijas priekšsēdētāja Ata Zakatistova runu no Saeimas tribīnes, kurai es absolūti nepiekrītu. Nepiekrītu viņa izteiktajai motivācijai par to, kāpēc Šmits atteicās no ekonomikas ministra amata," paziņoja Liepiņa.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Didzis Šmits stāstīja, ka premjers Krišjānis Kariņš uzstājās pret viņa norīkošanu ekonomikas ministra amatā deputāta pozīcijas dēļ obligātā iepirkuma komponentes jautājumā.

Liepiņa ir pārliecināta, ka partijai bija "zelta kārts" gan valdības veidošanas procesā, gan izvirzot prezidenta kandidātu, bet šī iespēja kaut ko mainīt, nevis "aiziet veco partiju pavadā", tika "izsēta vējā" pieredzes trūkuma, veco partiju manipulāciju, kā arī vairāku politiķu personīgo ambīciju dēļ.

Deputāte paziņoja, ka Zakatistovs apzināti turēja savā redzeslokā tā dēvēto frakcijas kodolu.

"Mēs visi kopā sākām tā kā samuraji, bet daži beidz tā kā "žuļiķi". Es izvēlos iet samuraja ceļu ar nelokāmu mugurkaulu," pateica Liepiņa.

Tā ir nodevība

Izstāties no KPV LV varētu arī cita iekšējās opozīcijas deputāte – šādu iespēju izskata Karina Sprūde, raksta tvnet.lv.

Sprūde pastāstīja, ka viņai esot palikusi rūgtuma sajūta pēc balsojuma prezidenta vēlēšanās.

"Tā bija neliela nodevība pret mums, pret partiju. Protams, es apdomāju ļoti nopietni izstāšanos," paziņoja viņa.

Galīgo lēmumu viņa vēl nav pieņēmusi, jo nevēlas neko izlemt "emociju iespaidā".

"Pirmā doma ir, ka vajag izstāties, jo, domājot par turpmāko darbību, nesaprotu, kā var strādāt tādā destrukcijā, kādā darbojas partija," paskaidroja Sprūde.

Lēmumu viņa pieņems "tuvākajā laikā", sagaidot brīdi, kad frakcija izvirzīs pārstāvi Saeimas Obligātā iepirkuma komponentes izmeklēšanas komisijā.

"Tas būs pēdējais punkts, ja viņi virzīs kādus cilvēkus, kas vispār nevarēs risināt šo problēmu," pateica Sprūde.

Brīva izvēle

KPV LV frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs "ar sapratni" attiecās pret Liepiņas lēmumu izstāties no partijas.

Viņš uzsvēra, ka tā ir deputātu brīvā izvēle, kaut gan viņam esot žēl, ka tā noslēdzas šis sadarbības posms. Zakatistovs norādīja, ka šādos apstākļos visiem nākas izdarīt grūtu izvēli.

Вячеслав Домбровский на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Vajag aklu un kurlu: Dombrovska viedoklis par Levita lomu prezidenta postenī

Viņš norādīja, ka KPV LV ar cieņu attiecas pret opozīciju. Zakatistovs atteicās prognozēt, vai lēmumu aiziet no frakcijas pieņems arī Karina Sprūde un kāda būs Didža Šmita izvēle.

Politiķis paziņojas, ka izmaiņas sastāvā neietekmēs frakcijas darbu, jo līdz šim koalīcijas deputātiem, kursi atbalstīja Kariņu un opozīcijas deputātiem, kas iestājās pret, tas tika organizēts atsevišķi.

Sākotnēji pēc KPV LV saraksta tika ievēlēti 16 deputāti, taču vēlāk no frakcijas izslēdza Aldi Gobzemu.

Jūnija sākumā Saeima izskatīs iespēju izdot Ati Zakatistovu kriminālvajāšanai. Ja tas notiks, viņš zaudēs tiesības piedalīties Saeimas sēdēs.

Ziņu lente
0