Badastreiks pie Latvijas Ministru Kabineta turpinās: Kariņš steigšus devies atvaļinājumā

© Sputnik / Sergey MelkonovКабинет министров Латвийской республики, Государственная канцелярия Латвийской республики
Кабинет министров Латвийской республики, Государственная канцелярия Латвийской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs var atnākt pie Ministru Kabineta Rīgā un piedalīties "Tautas varas frontes" badastreikā, kas atbalsta starptautisko "dzelteno vestu" kustību.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Sacēlies jauns tautas protesta vilnis, kurā tagad var piedalīties katrs nevienaldzīgs Latvijas iedzīvotājs.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņa 100 dienas: puse Latvijas iedzīvotāju ielikuši Ministru Kabinetam zemāko vērtējumu

Par pirmo nevardarbīgu pretošanās akciju – par rakstnieka un publicista Aināra Kadiša badastreiku teltī pretī Ministru Kabinetam Rīgā Sputnik Latvija rakstīja daudz.

Pēc tam, kad Kadišs bija spiests pārtraukt badastreiku (aukstuma un policistu ņirgāšanās izmocīto Aināru aizveda uz reanimāciju), protesta akciju pārņēma citi sabiedriskās organizācijas "Tautas varas fronte" dalībnieki, kuri atbalsta starptautisko "dzelteno vestu" kustību. Taču tautas badastreiks uz kādu laiku tomēr tika pārtraukts.

Un tagad startē tā otrā daļa. Nejauši vai arī nē, taču akcijai atsākoties, Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš steigšus devās atvaļinājumā.

"Tautas varas frontes" līderis Valentīns Jeremejevs pastāstīja Sputnik Latvija par pirmās akcijas iznākumu un par to, kas tiek plānots turpmāk.

Tiesas nostājas protestētāju pusē

Iesākumam – pirmās protesta akcijas iznākums. Tas pats badastreiks, ko iesāka Kadišs un turpināja citi nevienaldzīgi Latvijas iedzīvotāji, beidzās ar divām tieslietām. Abās "Tautas varas frontes" dalībnieki uzvarēja, savukārt sistēma, pret kuru viņi uzstājās, – zaudēja.

Piemēram, viena tiesa izsprieda, ka policijai nebija tiesību aizturēt Aināru, vest viņu uz iecirkni, konfiscēt viņam svešu telti, kurā pats Kadišs bija tikai daļa no medijos izsludinātās instalācijas - "Guļošais politiķis".

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Aināra Kadiša septiņas dienas: absurda valstība un viens badastreikā pret to

Otrā tiesa atzina jau Roberta Kļimoviča taisnību, kurš atbalstīja Aināra akciju. Atgādināsim, Kļimoviču, kurš vienkārši sēdēja uz krēsla iepretim Ministru Kabinetam, kādā dienā policisti bez jebkāda iemesla nolēma aizturēt un aizvest uz iecirkni, turklāt, aculiecinieku priekšā izmantoja elektrošoku un pielietoja rupju fizisku spēku. Tiesa konstatēja, ka Kļimovičs tika aizturēts nelikumīgi.

Tagad Roberts jau pats gatavojas vērsties tiesā. Jo policisti Kļimoviča tieslietas izskatīšanas laikā apgalvoja, ka it kā neesot izmantojuši viņa aizturēšanai speciālus palīglīdzekļus, kaut gan pretējo pierāda ne vien notikušā aculiecinieki, bet arī videoieraksti. Pirmkārt, Roberts grasās saņemt kompensāciju par viņam radītajām traumām – fiziskām un morālām, otrkārt, pieprasīt krimināllietas uzsākšanu pret policistiem.

Tagad pretī Ministru Kabinetam sākusies un droši turpinās jauna badastreiku sērija. Pirmais bada streikotājs bija Guntis Klubis. Viņa badastreiks ilga septiņas dienas. Tikmēr Kariņš devās atvaļinājumā, acīmredzot, lai neatbildētu uz dažādiem nepopulāriem jautājumiem nedz tikai "parastajai sabiedrībai", bet arī politiķiem. Šobrīd taču dažādās partijās ir cilvēki, kuri viena vai otra iemesla dēļ ir gatavi "apgrūtināt" premjerministra darbu, piemēram, uzdodot viņam tos pašus jautājumus, ko uzdod badastreika dalībnieki.

Badastreiks turpinās

Tāpat, kā Aināra Kadiša gadījumu, oficiālie mediji arī ignorē jauno protesta akciju. Toties policisti atkal nolēmuši ķerties klāt viņiem ierastai lietai – sākuši ņirgāties par badastreika dalībnieku, kā viņi rīkojās ar Aināru.

Iesākumam viņi pieprasīja Guntim uzrādīt dokumentus. Badastreika dalībnieks atbildes kārtā palūdza sākumā aizpildīt personas datu aizsardzībai nepieciešamo anketu (kura, starp citu, šādos gadījumos ir obligāta, saskaņā ar likumu, tiesa, par to pagaidām maz kurš zina). Policisti paskatījās uz šo papīru un acumirklī pazuda.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Intervija
Problēma nav krievos un latviešos: Kļimovičs par revolūciju Latvijā

"Klubi teltī pretim Ministru Kabinetam nomainīja Māris Bērziņš. Savukārt tagad Māri gatavojas nomainīt cits "Tautas varas frontes" dalībnieks – aktīvists no Latgales. Vienvārdsakot – viss turpinās. Telti, kura droši stāv pretim Ministru Kabinetam, tagad neviens no policistiem neaiztiek. Tā tur atrodas likumīgi, un policistiem nav tiesību konfiscēt instalāciju. Kad cilvēki formastērpā cenšas pateikt mūsu aktīvistiem, ka kāds it kā šeit atnācis paklaiņot un vienkārši pagulēt teltī Rīgas centrā, viņiem uzreiz uzrāda izdruku ar tiesas spriedumu un vaicā, vai viņiem ir vajadzīga vēl viena tiesa? Pēc tam policisti kaut kur nozūd," pastāstīja Jeremejevs.

Cik tieši ilgs jaunā protesta akcija iepretim Ministru Kabinetam, pagaidām ir grūti sacīt, taču ir acīmredzams, ka noteikti ilgāk, nekā pirmā.

Ziņu lente
0