Intervija

Problēma nav krievos un latviešos: Kļimovičs par revolūciju Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovАйнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге
Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Revolucionārais badastreiks, tūkstošiem cilvēku, kuri nenokļūs aiz restēm, un garīgā vienotība kā pretošanās ierocis: "Tautas varas frontes" līderis Roberts Kļimovičs par to, ka sistēmu Latvijā iespējams salauzt.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Biedrības "Tautas varas fronte" līderis Roberts Kļimovičs intervijā Sputnik Latvija (videoieraksts krievu valodā) atklāja organizācijas galvenās tēzes, pastāstīja par garīgās revolūcijas progresu Latvijā un to, kā dažādās valodās runājoši cilvēki var pretoties varas spiedienam savā valstī un mainīt sistēmu.

Jevgēnija Krjukova - Sputnik Latvija
Policija sarīkoja ieņemšanas operāciju, lai aizturētu krievu skolu aizstāvēšanas aktīvisti

Kļimovičs uzsvēra, ka "Tautas varas frontes" galvenā tēze ir prasība varasiestādēm – nepārkāpt Satversmi. Viņš atzīmēja, ka patlaban situācija valstī liecina: tiek pārkāpti visi Satversmes punkti.

Otrā tēze – prasība nekavējoties atteikties no obligātās iepirkuma komponentes (OIK), trešā – prasība pārvērtēt nekustamā īpašuma nodokli, piemēram, atteikties no nodokļa par vienīgo mājokli, jo principā nav pieļaujamas situācijas, kurās cilvēkam tiek atņemtas mājas.

Vara – tie esam mēs, nevis viņi

"Mūsu politiskās ideoloģijas pamatā ir tas, ka valsts ir domāta tautai, nevis tauta – valstij," – uzsvēra Kļimovičs.

Taču, pēc viņa domām, klasiskais revolūcijas ceļš XXI gadsimtā nav piemērots Latvijai. Risinājumu var dāvāt garīgā revolūcija, kas notiks, patlaban jau notiek cilvēku prātos. Cilvēkiem ir jāsaprot, ka nav jāmeklē ienaidnieki savā vidū, vajag padomāt par vispārējām cilvēciskajām vērtībām.

"Revolūcija nevar būt vardarbīga, nevar būt ne runas par kaut kādām vardarbīgām varas maiņas metodēm. Mums pašiem ir jāmaina domāšana, lai saprastu, ka vara – tie esam mēs, nevis viņi," – atklāja Kļimovičs.

Viņš paskaidroja, ka nekas nemainīsies arī tad, ja valdošajās struktūrās notiks pārbīde. Neko nedos arī ārkārtas vēlēšanas, jo pārbaudītie instrumenti vienmēr ir strādājuši un strādās arī turpmāk: aizies viens ministrs, viņa vietā atnāks cits. Tas pats ir arī ar Saeimu. Tāpēc, kā uzskata Kļimovičs, jāmaina pati cilvēku domāšana. Viņiem ir jāapvienojas, jo tikai kopīgiem spēkiem iespējams kaut kā mainīt apkārtējo realitāti.

"Mums ir ļoti daudz trumpju, taču mums jāiemācās tie izmantot. Piemēram, iedarbīgs līdzeklis ir boikots. Patiesībā ir ļoti vienkārši mainīt situāciju valstī. Ja 80-90% cilvēku slēgs savus kontus bankās, izņems savu naudu, - ar to pietiks. Sistēmai vairs nebūs nekādu iespēju izdzīvot," – pastāstīja Kļimovičs.

Pret zombēšanu

Kļimovičs atgādināja, ka nepilnu 30 gadu laikā Latvijas varasvīri ir ļoti daudz paveikuši, lai cilvēki pārstātu izturēties viens pret otru cilvēciski, pārvērstos viens otram par resursiem, vēl vairāk, kļūtu atkarīgi no sistēmas, "uzsēstos" uz pabalstu un Eiropas naudas adatas. Taču galvenais – cilvēku izglītojoša zombēšana, kuras mērķis ir panākt, lai cilvēki savā priekšā redzētu tikai vienu ceļu, pa kuru tos vedīs.

Kļimovičs atzīmēja, ka tomēr ir arī cits ceļš, un ir arī tie, kuri var to norādīt – līderi, kuri zina, kā izturēties un ko darīt. Citu valstu pieredze un pašas Latvijas pieredze liecina, ka cilvēki seko līderiem, kam uzticas.

Tāpat aktīvists atklāja, kāda iemesla dēļ Latvijas varasiestādes tik ļoti iemīļojušas terminu "Kremļa aģents". Arī pašam Kļimovičam šī etiķete jau vairākkārt pielipināta.

"Varasiestādes rīkojas, lai sastrīdētu tautu. Un viņi pastāvīgi dāvā kaut kādus epitetus cilvēkiem, kuri pelnījuši cieņu, kuri principiāli iebilst pret genocīdu no augšas. Taču man šķiet, ka tas vairs nedarbojas. Jau tagad liela daļa cilvēku vairs neuzķeras uz "Kremļa aģentiem". Tagad varasiestādes būs spiestas izdomāt kaut ko jaunu. Viņi noteikti kaut ko izdomās. Mēs tam esam gatavi," – apliecināja Kļimovičs.

"Kremļa aģents"

Kļimovičs piezīmēja, ka 20 gadu laikā izjutis uz savas ādas tādu psiholoģisko spiedienu, taču tā drīzāk ir gan krustuguns, gan treniņš. Viņš apveltīts ar dažādiem epitetiem, un, pēc viņa domām, tas liecina, ka tie visi ir meli. Vēl vairāk, viņš atzina, ka tagad uz dzīvi skatās nevis no nacionalitātes vai ticības viedokļa, bet gan kā vīrietis un kā cilvēks.

Šajā kontekstā Kļimovičs uzsvēra, ka Latvijas problēmu rada nevis latvieši un krievvalodīgie latvieši, bet gan tas, ka varasvīri atbalsta abas šīs nometnes. Pie šīs problēmas Kļimovičs pieskaita arī jautājumu par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa nojaukšanu, kas no jauna iekļauts dienas kārtībā. Tas viss tiek veikts, lai sašķeltu tautu un rīkotos ar cilvēkiem pēc sirds patikas.

"Mums nav nekādu sarkano līniju ne attiecībā pret krieviem, ne attiecībā pret latviešiem. Mums ir viena sarkanā līnija – mēs uzskatām, ka Latvijā jābūt tiešai demokrātijai, lai tauta pati noteiktu dzīves noteikumus. Bet Latvijas tauta – tie ir visi cilvēki, kuri šeit dzīvo," – atklāja Kļimovičs.

Jāatgādina, ka Kļimovičs piedalījās Aināra Kadiša akcijā, kurš februārī pieteica beztermiņa badastreiku pie Ministru kabineta. Kadišs protestēja pret patvaļu Latvijā. Galu galā viņa protesta akcija ieguva interesantu formu: tagad pie Ministru kabineta ierodas visdažādākie cilvēki, kuri ar badastreiku, bez ūdens un ēdiena cenšas piesaistīt Latvijas valdības uzmanību sabiedrības problēmām.

Заброшенная больница в Межапарке, Латвия - Sputnik Latvija
Latvija ir sekmīgi pataisīta par Sjerraleoni

Kadišs paskaidroja, ka tāda pretestība pašreizējam politiskajam režīmam Latvijā XXI gadsimtā ir labāk pieņemama nekā vardarbīgs protests. Lai arī nebūs vienkārši izcīnīt taisnību miermīlīgā ceļā, taču smagi klāsies arī tad, ja abas puses pāries pie apņēmīgākas rīcības: tūkstošiem cilvēku tiks iemesti cietumā, un nav saprotams, kas notiks galu galā. Tāpēc priekšroka dota miermīlīgam protestam.

"Fronte – tā ir katra cilvēka iekšējā cīņa starp dīvāna revolucionāru, kurš spriedelē, un to, kurš pieceļas un sper izšķirošus soļus. "Tautas varas fronte" apvieno cilvēkus, kuri runā dažādās valodās. Šeit mēs visi esam vienoti," – apliecināja Kļimovičs.

Viņš atzīmēja, ka viena cilvēka pikets pie Ministru kabineta guvis milzu atbalstu cilvēku vidū, sociālajos tīklos. Tas liecina, ka Latvijas tauta savās prasībās ir vienota. Vēl vairāk, Kļimovičs pastāstīja, ka ierēdņi, ierodoties darbā Ministru kabinetā, cenšas pat neskatīties uz to pusi, kur ar klusu pārmetumu stāv piketa dalībnieks.

"Viņiem ir kauns skatīties uz to pusi," – teica aktīvists un uzsvēra: valdība ir nobijusies no tā, ka protesti Latvijā pārņēmuši ne tikai krievus, bet arī etniskos latviešus.

Ziņu lente
0