Armiju un iedzīvotājus sagatavos nopietnām krīzēm

© Sputnik / Sergey Melkonov25-летие возрождения Роты почётного караула Штабного батальона Национальных вооружённых сил Латвии
25-летие возрождения Роты почётного караула Штабного батальона Национальных вооружённых сил Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministrija vēlas pārbaudīt armijas kaujas spēju un izārstēt valsts iedzīvotājus no egoisma.

RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) tiks organizētas plānveida un ārkārtas pārbaudes, lai pārliecinātos par to kaujas spēju, vēsta BNN.

Aizsardzības ministrijas prioritāte ir drošības celšana, tāpēc visām piecām brigādēm (NBS Sauszemes spēku mehanizētā brigāde un četras Zemessardzes brigādes) jābūt kaujas spējīgām, turklāt nepieciešams rūpīgs darbs to pietiekamai apgādei un nodrošinājumam, vēstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Готовые спички на фабрике - Sputnik Latvija
Izdzīvošanas skola: Latvijas iedzīvotājus iemācīs veidot uzkrājumus krīzes gadījumam

Vakar notika darba grupas pirmā sēde valsts aizsardzības jautājumos ministru līmenī, 2. maijā tiks sasaukta sēde valsts sekretāru līmenī. 29. aprīlī ministru līmenī tika panākta vienošanās par to, ka tuvākajā laikā visas ministrijas izspēlēs krīzes scenārijus.

Tādējādi paredzēts veicināt valsts iestādes iestāžu sadarbību nopietnu krīžu pārvarēšanā, teica ministrs. Cita starpā iecerēts saprast, kā jāpilnveido likumdošana, kādi resursi ir pieejami un kādi vēl ir nepieciešami. Scenāriju izspēlē plānots pieaicināt starptautiskos ekspertus un Latvijai vislielākā interese ir par ekspertiem no Somijas, atzina Pabriks.

Politiķis norādīja, ka AM interesēs ir mazināt egoistisku pieeju iedzīvotāju līmenī, lai cilvēki zinātu, kā rīkoties valsts aizsardzības labad. Rudenī plānots laist klajā brošūru ar nepieciešamo informāciju iedzīvotājiem. Tā būs pieejama arī interaktīvā formā.

Военные учения Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Šaujiet droši: katrs otrais Latvijas iedzīvotājs pozitīvi vērtē mācības "Namejs"

Armijas kaujas spējas iepriekšējā lielā pārbaude Latvijā notika 2018. gadā – mācības Namejs 2018. Tajās piedalījās gandrīz desmit tūkstoši cilvēku – ne tikai bruņotie spēki, bet arī citi dienesti, piemēram, valsts robežsardze, glābēji un pat uzņēmēji. Saskaņā ar vienu no scenārijiem policisti ar karavīru atbalstu pārbaudīja spēju apspiest masu nekārtības pilsētvides apstākļos.

Piezīme par "egoistisko pieeju", iespējams, saistīta ar to, ka militāro mācību laikā Latvijas NBS regulāri nodara kaitējumu valsts iedzīvotājiem – armija tehnika ietriecas automašīnās, iebrauc dārzos, piemēram, nesen privātā zemes gabalā sprāga lādiņš, kas radīja pamatotu neapmierinātību.

Ziņu lente
0