Bezmaksas transports Jūrmalā un Rēzeknē: pašvaldības gandarītas, ministrs pret

© Pexels / Negative SpaceВ салоне автобуса
В салоне автобуса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašvaldību iedzīvotāji un vadība ir gandarīti ar lēmumu ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu, iespējams, pateicoties tam Rēzeknē izdevies apturēt depopulāciju; taču atbildīgajā ministrijā ar šādu lēmumu nav apmierināti.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Bezmaksas sabiedriskais transports pašvaldības iedzīvotājiem priecē iedzīvotājus, taču izraisa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ierēdņu neapmierinātību, vēsta kanāls LNT.

Jūrmalā nepilnu gadu, bet Rēzeknē jau divus gadus attiecīgajās pilsētās deklarētie iedzīvotāji var izmantot sabiedrisko transportu bezmaksas.

Рижский троллейбус, архивное фото - Sputnik Latvija
Rīgas sabiedriskā transporta biļešu cenas netiks paaugstinātas

Jūrmalnieki atbalsta domes lēmumu par bezmaksas transportu, taču nesteidz deklarēties pilsētā tikai šī iemesla dēļ. Pēc jaunās kārtības ieviešanas iedzīvotāju skaits pieaudzis nedaudz vairāk kā par diviem tūkstošiem cilvēku, taču domē šo izaugsmi nesaista ar bezmaksas transportu.

Savukārt Rēzeknē situācija izskatās savādāk. Pastāvīgu pilsētas iedzīvotāju skaita samazināšanos izdevies apturēt, un domē uzskata, ka sabiedriskā transporta pieejamībai šeit bijusi noteicoša nozīme. Turklāt, pašvaldībā bezmaksas transportu dēvē par īstu veiksmes stāstu.

"Mēs pat mazākus zaudējumus ciešam nekā bijām plānots, jo plānojām 0,5 miljonus, bet ieguldījām 0,4 miljonus, mēs devām iespēju aktīvāk izmantot sabiedrisko transportu. Pasažieru plūsmu palielinājām par 40%, efektīvāk izmantojam sabiedrisko transportu, jo izmaksas ir vienas, autobuss brauc tukšs vai pilns," pateica domē.

Rēzeknē bezmaksas braukšanas tiesības var izmantot deklarējušies iedzīvotāji, kuru ienākumi nepārsniedz 80% no valsts vidējās darba algas, kas sastāda aptuveni 800 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Грузовой автомобиль едет по разбитому дорожному покрытию - Sputnik Latvija
Naudas nav: Rīgas ielas nav iespējams uzturēt labā stāvoklī

Savukārt Jūrmalā transportu drīkst izmantot bezmaksas absolūti visi deklarētie iedzīvotāji. Astoņu mēnešu laikā kopš šāda lēmuma pieņemšanas Jūrmalas domē to nav nožēlojuši.

"Kopumā savu pieredzi vērtējam pozitīvi, esam apmierināti ar rezultātiem," saka Jūrmalas domes Attīstības departamenta vadītāja Gundega Ose.

Vienīgie neapmierinātie ir Reģionālās attīstības ministrijas ierēdņi. Jaunais ministrs Juris Pūce neatbalsta Rēzeknes izvēli, jo pilsēta dzīvo uz citu pašvaldību dotāciju rēķina.

"Nevajadzētu būt, ka pašvaldība, kas galvenokārt pārtiek no dotācijām, vienlaicīgi sniedz pakalpojumus ko bagātākās pašvaldības atļauties nevar," uzskata Pūce.

Attiecībā uz bagātāku Jūrmalas pašvaldību, ar tās lēmumu Pūce arī nav apmierināts, jo tas pārkāpj likumu. Likumā teikts, ka pašvaldības atlaides nevar piemērot tikai uz dzīvesvietas deklarēšanas fakta pamata – jābūt arī citiem kritērijiem.

Krievijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Spānijas, Slovēnijas, Beļģijas, Zviedrijas, Polijas un daudzu citu valstu pilsētas ievieš bezmaksas sabiedrisko transportu. Iespējams, arī citas Latvijas pilsētas sekos Jūrmalas un Rēzeknes piemēram, jo šobrīd liekas, ka tikai Reģionālās attīstības ministrija saskata problēmu šādā lēmumā.

Ziņu lente
0