Naudas nav: Rīgas ielas nav iespējams uzturēt labā stāvoklī

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasГрузовой автомобиль едет по разбитому дорожному покрытию
Грузовой автомобиль едет по разбитому дорожному покрытию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domē noraidīja satiksmes ministra Tāļa Linkaiša apsūdzības – pilsētas budžetā nav naudas ielu remontdarbiem.

RĪGA, 16. februāris – Sputnik. Ņemot vērā esošo finansējumu, Rīgas ielas nav iespējams uzturēt labā stāvoklī, paziņoja Rīgas domes Satiksmes departamenta Ceļu infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Edmunds Valpēters Latvijas Radio.

Rīgas domes Satiksmes departaments katru stundu saņem 8-10 sūdzības par bedrēm. Šī iemesla dēļ uz Zemitāna tilta nolemts ierobežot ātrumu līdz 30 kilometriem stundā. Analoģiski lēmumi pieņemti attiecībā uz Jaunciema gatvi un Viestura prospektu.

Ямы и рытвины на разбитом дорожном покрытии - Sputnik Latvija
Rīgā nepaspēj lāpīt bedres uz ceļiem

Rīgas ceļu slikto kvalitāti uz savas ādas izjuta premjerministrs Krišjānis Kariņš un Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa: Krūmiņas automobilis iebrauca bedrē un pārsita riepu, savukārt premjers pasūdzējās, ka "bedraino ielu dēļ teju vai plombas krīt ārā no zobiem."

Valpēters paskaidroja, ka šogad masveida bedru parādīšanos asfaltā izprovocējuši nelabvēlīgi laikapstākļi ar straujām temperatūras izmaiņām. Turklāt vispārējais ceļu remontdarbu finansējuma deficīts galvaspilsētā tiek vērtēts 0,7-1 miljarda eiro apmērā.

"Ar mums pieejamo finansējumu ielas nevar būt labā stāvoklī," uzsvēra Valpēters.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits uzskata, ka šajā situācijā vainojama Rīgas dome, kura neapguva 19 miljonus mērķa valsts dotāciju.

Грунтовая дорога в Латвии - Sputnik Latvija
Latvijā ir pārāk daudz pašvaldību, tāpēc ceļi ir slikti

Kā paskaidroja Valpēters, 5 miljoni eiro no šīs summas paredzēti jau noslēgto līgumu apmaksai ar darbu veicējiem, un "par to nevar būt diskusijas". Savukārt 13 miljoni eiro jau ir ieplānoti citiem projektiem – piemēram, A. Čaka ielas, Krasta ielas remontam un Brasas tilta rekonstrukcijai. Pēc Valpētera sacītā, tie ir ļoti dārgi un lieli projekti, un ja šogad piešķirtos līdzekļus iztērētu citām vajadzībām, piemēram, bedru lāpīšanai, tad "nākamgad būtu jautājums, par kādu naudu īstenotu šos projektus".

Pārvaldes vadītājs tāpat atzina: departaments nevar izlikt brīdinājuma zīmes katrā problemātiskajā posmā – bedres parādās spontāni un neparedzami.

"Autovadītāji var sevi pasargāt, zinot ielu posmus, kur bedres veidojas, un braucot tur lēnāk," uzskata Valpēters. Ja ievieš ātruma ierobežojumus, radīsies citas problēmas: sāks kavēt sabiedriskais transports.

Ziņu lente
0