Antifašists saņems kompensāciju par aizturēšanu SS leģionāru marša laikā

© Sputnik / Sergey MelkonovУчастники шествия легионеров в Риге
Участники шествия легионеров в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc divus gadus ilgas tiesvedības Administratīvā tiesa atzinusi, ka Valsts policija nepamatoti aizturēja Aleksandru Giļmanu, kurš piedalījās akcijā nacistu un viņu līdzskrējēju upuru piemiņai līdzās SS leģionāru gājienam.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Rīgas apgabaltiesa pieņēmusi lēmumu izmaksāt kompensāciju antifašistam Aleksandram Giļmanam par kaitējumu, ko nodarījusi nepamatota aizturēšana pret SS leģionāru maršu vērstās protesta akcijas laikā 2017. gada 16. martā.

Šajā dienā leģionāru gājena laikā tika aizturēti pieci cilvēki, tostarp arī divi jaunieši, kuri krievu valodā uzsaukuši procesijas dalībniekiem "aizvainojošus lozungus". Pēc SS veterānu un policijas domām, aizvainojoši bija saucieni "Fašisms neies cauri!" un "Kauns Latvijai!". Pārējie, tostarp arī A.Giļmans, tika aizturēti par "gājienu, sapulču un piketu kārtības noteikumu pārkāpumiem".

Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Vēsturnieks: Waffen SS ir nacistu armija

Giļmans pastāstīja, ka administratīvo lietu pret viņu policija pārtraukusi tajā pašā gadā. Antifašists iesniedza Valsts policijā prasību kompensēt kaitējumu, ko nodarījuši policisti sakarā ar nepamatotu administratīvo aizturēšanu un procesuālajiem pārkāpumiem – viņš tika turēts ilgāk par likumā paredzētajām četrām stundām. Policija nekādus pārkāpumus nesaskatīja. Tad Giļmans iesniedza sūdzību Apgabaltiesā.

Gandrīz divus gadus pēc leģionāru gājiena, 2019. gada 26. februārī Rīgas apgabaltiesa daļēji apmierināja antifašista prasību: tiesa nesaskatīja administratīvā pārkāpuma pazīmes Giļmana darbībās – piketā pret SS leģionāru gājienu. Tātad policijai nebija pamata viņu aizturēt. Tagad viņš saņems kompensāciju 600 eiro apmērā.

Vienlaikus aizturēto antifašistu Alekseja Šaripova un Eduarda Gončarova prasības vēl tiks izskatītas, taču viņi tika aizturēti līdzīgos apstākļos, tāpēc uzskata, ka tiesa pieņems lēmumu viņiem par labu.

"Mēs ceram, ka tā būs laba mācība kārtību sargājošajām iestādēm un turpmāk tās ievēros konstitucionālās cilvēktiesības.

Saņemtās kompensācijas mēs nodosim Latvijas Cilvēktiesību komitejai juridiskas palīdzības sniegšanai citiem policijas patvaļas upuriem Latvijā: Gapoņenko, Lindermanam, Kozirevam, Aleksejevam un citiem," – uzsvēra Aleksandrs Giļmans.

SS leģionāru gājiens - Sputnik Latvija
Nav par ko kaunēties: Nacionālā apvienība vēlas legalizēt leģionāru piemiņas dienu

Pērn gājiena laikā tika aizturēti divi cilvēki, tostarp arī citas valsts pilsonis, kurš turēja plakātu ar fotogrāfiju. Tajā redzami fašisti, kuri nošauj ebrejus, un uzraksts "Brīvības cīnītāji darba vietā". Policisti aizturēja viņu par skaļajiem uzsaucieniem gājiena dalībniekiem.

Šogad SS leģionāru gājiens un pikets nacistu upuru piemiņai no jauna ieplānoti vienlaikus.

16. marts Latvijā ir neoficiāla latviešu leģiona Waffen SS piemiņas diena. Ik gadus šajā dienā radikāli noskaņotas organizācijas rīko savus pasākumus. Latvijas policijas dati liecina, ka gājienā 2018. gadā piedalījās aptuveni 1,5 tūkstoši cilvēku.

Latviešu SS leģions

SS latviešu leģionu no divām grenadieru divīzijām izveidoja nacistiskās Vācijas vadība Otrā pasaules kara gados okupētās Latvijas teritorijā. Tā rindās bija aptuveni 150 tūkstoši cilvēku. 1943. gada 24. martā Heinriks Himlers izdeva pavēli, kas precizēja "latviešu leģiona" jēdzienu — latvieši, kuri pilda karadienestu visos Waffen SS latviešu militārajos formējumos, ieskaitot policistu bataljonus.

Шествие ветеранов латышского легиона Waffen-SS и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Kā Krievija var sodīt Latviju par nacisma glorificēšanu

1944. gada 16. martā leģiona vienības sāka kauju ar Sarkano armiju Veļikajas upes rajonā pie Ostrovas pilsētas Pleskavas apgabalā. Šī iemesla dēļ Leģionāru diena Latvijā tiek atzīmēta 16. martā.

SS, tāpat kā SD, gestapo un nacionālsociālistiskā vācu partija, atzīts par noziedzīgu organizāciju Nirnbergas procesa laikā, kad tika spriesta tiesa pār galvenajiem nacistiskajiem kara noziedzniekiem. Tāpat par noziegumiem pret cilvēci atzīta koncentrācijas nometņu radīšana, kas cita starpā tika organizētas arī ar SS spēkiem.

Ziņu lente
0