Kā Krievija var sodīt Latviju par nacisma glorificēšanu

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasШествие ветеранов латышского легиона Waffen-SS и их сторонников в Риге
Шествие ветеранов латышского легиона Waffen-SS и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava var izmantot pašreizējos tiesiskos mehānismus, lai izstādītu Latvijai rēķinu par katru cilvēku, ko latviešu SS leģions nogalinājis Otrā pasaules kara gados. Eksperti iesaka jautājumu apspriest Eiropā.

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik, Marija Šeludjakova. Latviešu brīvprātīgais SS leģions no 1942. gada janvāra piedalījās Ļeņingradas blokādē un nacistu soda ekspedīcijās, taču Baltijas valstīs valda uzskats, ka viņi nav saistīti ar nacistiskās Vācijas noziegumiem PSRS teritorijā. Lielākā daļa latviešu leģionāru nav saņēmuši sodu.

Сильвия Фоти, внучка Ионаса Норейки, архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuviešu kolaboracionista mazmeita atbalsta apsūdzības pret vectēvu tiesā

Vēl vairāk, Latvija aprēķina tā saucamās "padomju okupācijas" nestos zaudējumus. Rīga izvirzījusi Maskavai pretenzijas 300 miljardu dolāru apmērā. Summa ir neredzēta. Salīdzinājumam: hitleriskā Vācija samaksāja PSRS reparācijas un kontribūcijas 15,8 miljardu dolāru apmērā.

Savukārt Krievija var pieprasīt, lai Latvija samaksātu par savu nacionālo varoņu noziegumiem, kas pastrādāti Otrā pasaules kara gados. Iespējamos paņēmienus, ar kādiem Baltijas valstis saukt pie atbildības, eksperti apsprieda diskusijā avīzes "Komsomoļskaja pravda" preses centrā Maskavā.

Latvija – Krievijas ienaidnieks?

Krievija var uzskatīt Latviju par naidīgu valsti un spert tieša spiediena soļus, ir pārliecināts vēsturnieks Aleksandrs Djukovs. Viņš atgādināja, ka Baltijas republikas joprojām pozicionē sevi kā valstis, kas bija hitleriskās Vācijas sabiedrotās. Eksperts minēja arī šīs "bīstamās pozicionēšanas" piemēru.

Adolfa Ramanauska-Vanaga mirstīgo atlieku pārapbedīšana Viļņā  - Sputnik Latvija
Lietuvas "mežabrāļi" saņems Brīvības prēmiju

"Igaunijas prezidenta vietnē valsts vadītāju sarakstā minēts Jiri Uluots. Šis politiķis pazīstams ar to, ka 1944. gadā aicināja igauņu jauniešus iestāties SS leģionā. Viņa iekļaušana sarakstā liecina par to, ka Igaunija lepojas ar pagātni, kas saistīta ar šo cilvēku," – atzīmēja Djukovs.

Baltijas valstu valdības atklāti īsteno nacistu glorifikācijas politiku – bijušie leģionāri šajās valstīs netiek vajāti – viņi saņem sociālos pabalstus. Ik gadus kopš 1994. gada Rīgā notiek Waffen SS gājieni. Arī tie liecina par noteiktu pārmantojamību Latvijā.

Tēze par to, ka šie cilvēki cīnījušies ar "padomju okupāciju", nav kritikas vērta – cīņai ar okupāciju nav nekā kopēja ar ebreju masu slepkavībām soda operācijās.

"Latvija, Lietuva un Igaunija pašas izrakušas sev bedri. Spēkā esošās starptautiskās tiesības paver plašas iespējas Krievijai," – uzsvēra vēsturnieks.

Samaksāt pēc nopelniem

Latviešu politiķu izteikumi par nacionālo identitāti un centieni baltās krāsās atainot Otrā pasaules kara notikumus ir "vēstures iekšējais variants", jo viņi neraida šādus signālus Rietumeiropai, paskaidroja KF Valsts domes deputāts Aleksandrs Hinšteins. Viņš norādīja, ka diskusija jāpaceļ starptautiskā līmenī.

"Bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem jābūt iespējai vērsties pie Latvijas ar tiesas prasībām. Turklāt jātiesājas ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Eiropā. Tāda mehānisma gadījumā eiropiešiem nāksies meklēt kompromisus," – atzīmēja Krievijas politiķis.

© Sputnik / Михаил ФроловDiskusija avīzes "Komsomoļskaja pravda" preses centrā Maskavā
Kā Krievija var sodīt Latviju par nacisma glorificēšanu - Sputnik Latvija
Diskusija avīzes "Komsomoļskaja pravda" preses centrā Maskavā

Vācija no sava budžeta maksā kompensācijas nacisma upuriem. To saņemšanai atliek pierādīt, ka cilvēks kara gados atradies nacistu okupētajās teritorijās vai bijis spiests evakuēties no pastāvīgās dzīves vietas. Runa ir par summu aptuveni četru tūkstošu eiro apmērā.

A.Hinšteins uzdeva jautājumu: "Kāpēc gan neieviest tādu pašu praksi attiecībā pret Baltijas valstīm?" Galu galā, PSRS karoja ne tikai ar vācu fašistiskajiem okupantiem, bet arī ar nodevējiem no savu pilsoņu vidus.

"Krievijai ir tiesības iesniegt prasības ne tikai pret konkrētiem cilvēkiem, kuri piedalījās eksekūcijās, bet arī pret valstīm, kas atbalsta nacisma glorifikācijas politiku. Ja valstis nodrošina sociālās garantijas šīs kategorijas pilsoņiem, tad arī bojāgājušo mantinieki var vērsties ar prasībām," – paziņoja politiķis.

2018. gada decembrī vēsturnieks Aleksandrs Djukovs publicēja pārskatu "Otrā pasaules kara mantojums Baltijas valstīs: kā panākt taisnību nacistisko noziegumu upuriem", kas liecina: Baltijas valstis iespējams saukt pie atbildības par noziegumiem Otrā pasaules kara laikā.

Ziņu lente
0