Deviņas dienas Kadiša mūžā: "neredzamā" badastreika hronika

© Sputnik / Sergey MelkonovАйнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге
Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deviņas dienas valsts telekanālu žurnālisti "varonīgi" ignorēja Aināra Kadiša badastreiku, toties viņu atkal pamanījuši policisti.

RĪGĀ, 22. februāris - Sputnik, Jevgēņijs Leškovskis. Mierīgo protestētāju Aināru Kadišu, kurš jau 9 diennaktis badojas iepretī Ministru kabineta ēkai, naktī aizturējusi policija, telti novākusi un arī nogādājusi iecirknī kā pierādījumu nepiedienīgai uzvedībai Rīgas centrā. Tomēr Kadiša protests nav beidzies.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
"Latvija ies bojā. Pelnīti": kāpēc latvietis uzsācis bada streiku pie Ministru kabineta?

Iepriekšējā rītā Valsts policijas darbinieki atveda Kadišu uz iecirkni Rīgas centrā, sastādīja protokolu un pieprasīja 12 stundu laikā novākt telti, pareizāk sakot, mākslas objektu - instalāciju "Guļošais politiķis". Kādus tieši likuma pantus viņš ir rupji pārkāpis un kāpēc nevar tieši tā protestēt, nekādi netraucējot sabiedrisko kārtību pilsētā, nevienu neapdraudot, viņam nav paziņots. Kadišs visu uzklausīja un tika nogādāts atpakaļ viņa protesta vietā pie Ministru kabineta.

"Dzeltenās vestes" absurdas valstībā

Policisti pat necentās tikt skaidrībā ar tādām niansēm, ka "telts" vairs nav gluži telts, bet instalācija. Turklāt Kadišs nevar to novākt, jo tas nav viņa īpašums – viņš pats ir neatņemama instalācijas daļa – protestētājs tēlo "guļošo politiķi". Instalācija nav Kadiša dzīves un pat atpūtas vieta, tas ir protesta elements.

Tas, protams, izklausās diezgan absurdi. Bet absurda valstībā, kā saka pats Kadišs, ir jārīkojas pēc tās noteikumiem. Turklāt šis absurds vairs nav absurds, jo protesta akcijas procesā viss ir tiesiski pareizi un sagatavots ar precīzu juridisko atbalstu.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Bagātāka Latvija nekļūs: ekonomiskā izaugsme kļūs divreiz lēnāka

Neskatoties uz to, agri no rīta pie telts piebrauca pašvaldības policijas ekipāža. Cilvēki formastērpā painteresējās: vai Kadišs vakar vakarā ir saņēmis Valsts policijas protokolu un vai viņš nolēmis izpildīt varas pārstāvju prasību, proti – novākt telti un pamest protesta vietu? Kadišs atbildēja, ka telti nevar novākt, jo tas nav viņa īpašums (viņš taču nevar, piemēram, nozāģēt un aizvākt soliņu pretī Ministru kabinetam). Un vispār, kāpēc viņam nav tiesību te atrasties – skaidrā prātā, nav iereibis, nedz agresīvs, "kluss badastreikotājs"? Lūk, blakus cilvēki stāv – un tas ir likumīgi. Bet viņš sēž instalācijā "Guļošais politiķis" – un arī nekādu likumu nepārkāpj.

Tomēr pašvaldības policisti pat nemēģināja tikt skaidrībā ar šādām finesēm un izsauca Valsts policiju. Policijas darbiniece, kura atteicās pat nosaukt savu vārdu un uzvārdu, uzzinot, ka Kadišs nav nodomājis novākt svešu telti, lūdza pašvaldības policistus nogādāt vīrieti iecirknī, ko tie labprāt izdarīja.

"Es negrasos pārtraukt bada streiku!"

Nevienaldzīgi cilvēki, kuri visas deviņas diennaktis nāk morāli atbalstīt Kadišu, fotografēja notiekošo, ierakstīja video un pārraidīja dažādu sociālo tīklu tiešraidē.

Pāris stundu laikā tiešo ēteru noskatījušies tūkstošiem cilvēku. To vidū bija arī Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Kad Kadišu aizveda policija, viņa atbalstītāji piezvanīja uz Ģirģena mobilo tālruni, bet viņš lakoniski atbildēja, ka visā šajā streikā redz provokāciju un provokatorus.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Aināra Kadiša septiņas dienas: absurda valstība un viens badastreikā pret to

Ap pusdienlaiku par Kadišu bija sastādīts kārtējais protokols, un viņu izlaida no policijas iecirkņa. Tagad viņu gaida administratīvā tiesa. Ja tā atzīs Kadišu par vainīgu, viņam būs jāsamaksā naudas sods ap 300 eiro vai jāpavada 15 diennaktis aiz restēm. Bet tas viņu neapstādina.

"Liels paldies par atbalstu, kas man ir vajadzīga! Tagad es atgriežos uz savu protesta vietu. Pagaidām būšu bez instalācijas elementa, ko policisti dēvē par "telti". Tomēr pārtraukt badu negrasos, jo valsts nav gatava pildīt manas prasības. Jā, mani cilvēkresursi tuvojas beigām, es jūtos diezgan smagi. Bet pagaidām varu pretoties sistēmai. Šodien mēģināšu personīgi tikties ar diviem ministriem, kuri agrāk pienāca pie manis, - IeM vadītāju Sandi Ģirģenu un Labklājības ministrijas vadītāju Ramonu Petraviču," - stāsta Kadišs.

Totalitārā valsts un tās provokatori

Latvijas sabiedriskās organizācijas "Tautas varas fronte" līderis, Zinātņu fonda vadītājs Valentīns Jeremejevs pastāstīja Sputnik Latvija:

"Tas, kā valsts reaģēja uz Aināra protesta akciju, pierāda, ka mēs dzīvojam totalitārā sistēmā, pēc demokrātijas šeit pat neož. Paradokss ir tāds, ka Sandis Ģirģens ir partijas KPV LV pārstāvis, kuras lozungi ir par tautas aizsardzību, bet patiesībā tā ir totalitārās valsts daļa.

It kā demokrātiskākās partijas pārstāvis Ģirģens apgalvo, ka Kadiša bada streiks esot PR-akcija, aiz tā stāv provokatori. Ja es to būtu dzirdējis nevis no tādas "demokrātiskākās partijas", bet, piemēram, no vecās kompartijas, tas būtu loģiski. Bet kā tādu var atļauties "brīvības gaismeklis" Ģirģens? Mums Latvijā tiešām viss ir izkropļots, pat likumīgo protesta akciju jēdziens."

Latviju nosēdinās uz apsūdzēto sola

Izkropļots ir arī vārda brīvības jēdziens. Jāatzīmē, ka visas šīs dienas ar Kadišu nesarunājās valsts mediju – televīzijas, radio, interneta vietņu pārstāvji, kuri dzīvo no mūsu nodokļiem.

Visas deviņas diennaktis žurnālisti it kā nepamanīja Kadišu – pat tad, kad atradās Ministru kabinetā un novietoja savas mašīnas blakus viņa instalācijai. Piemēram, Valsts televīzijas žurnālisti (no raidījuma "Panorāma"), iznākot no Ministru kabineta, iekāpa savās mašīnās tā, lai pat neskatītos uz badastreika rīkotāja pusi: sociālie tīkli ir pilni ar jautriem video.

Tieslietu ministrijas parlamenta sekretārs Jānis Iesalnieks  - Sputnik Latvija
"Apskaudušies" par ekonomiku: Iesalnieks paziņoja, ka Latvijā ne viss ir slikti

Baumo, ka Krišjānis Kariņš esot aizliedzis valsts medijiem stāstīt par "neērto streikotāju". Tikai šodien varas pārstāvji ļāva oficiāliem žurnālistiem "viegli skart bada streika tēmu".

Jeremevs pastāstīja, ka policija, kura visas deviņas diennaktis ņirgājās par Kadišu un galu galā aizveda viņu uz iecirkni, tiks iesūdzēta tiesā – un ne tikai vietējā. Tiek apspriests, kad un kādā veidā tiks iesniegtas prasības Eiropas tiesās, tostarp Cilvēktiesību tiesā.

"Policisti, gan pašvaldības, gan valsts, strādāja ļoti rupji, neņemot vērā juridiskās fineses. Mums ir daudz pierādījumu tam, cik daudz bijis pārkāpumu, pastāv video un audioieraksti. Kāpēc no Aināra prasīja novākt svešu īpašumu – instalāciju elementu, kāpēc viņam aizliedza tur vienkārši atrasties, un tā tālāk – visi šie jautājumi vairs nav adresēti tikai policijai. Sistēma savu uzbrukumu badastreika dalībniekam sarīkoja juridiski nepareizi. Pārkāptas visdažādākās cilvēktiesības. Skaidrs, ka priekšā mūs gaida ļoti nopietns tiesas precedents," - stāsta Jeremevs.

Ziņu lente
0