Deniss Kļukins: IZM noteikumi ierobežos vidējās izglītības pieejamību

© Sputnik / Sergey MelkonovВ учебном кабинете
В учебном кабинете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bailēs pazaudēt finansējumu Latvijas skolas faktiski slēgs pieeju vidusskolas klasēm skolēniem ar vājām sekmēm, uzskata Rīnūžu vidusskolas direktors.

RĪGA, 8. februāris – Sputnik. Izglītības kvalitātes kritēriji novedīs pie vidusskolu slēgšanas, paziņoja Rīgas Rīnūžu vidusskolas direktors Deniss Kļukins LTV7 raidījuma "Punkti virs i" intervijā.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie vidusskolu pedagogu darba apmaksas kritēriju un kārtības noteikumi paredz, ka, veicot aprēķinu un valsts budžeta mērķa dotāciju sadalīšanu pedagogu algu finansējumam, tiek ņemta vērā virkne kritēriju. Viens no tiem – minimālais skolēnu skaits, otrs – izglītības kvalitātes rādītāji, kuri finansējuma piešķiršanā būs prioritāri.

Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Skolotājiem var nepalielināt algas: viss iztērēts "VDK maisiem"

Finansējuma piešķiršana būs atkarīga no izglītības kvalitātes, taču, ja mācību iestāde nesasniegs minimālos kvalitātes kritērijus, tā nezaudēs valsts finansējumu uzreiz. Ja izglītības kvalitāte būs atbilstoša noteiktajiem kritērijiem, tad skola saņems 100% valsts budžeta finansējuma, neatkarīgi no skolēnu skaita klasē.

"Kvalitātes kritēriji, kuros norādīti arī termiņi, kad tie tiks ieviesti, patiesībā rada situāciju, kad mūsu vismazākās galvassāpes kādā periodā būs iespējamā krievvalodīgo skolēnu atpalikšana no latviešu skolēniem," uzskata Deniss Kļukins.

Pēc viņa sacītā,, kvalitātes kritērijos, būtībā, ielikta būtiska vidējās izglītības pieejamības samazināšana.

"Skolas sāks gatavoties tam pašam 2020. gadam, nedodot iespēju stāties 10. klasēs [vājiem] skolēniem… Agrāk tas neko neietekmēja: tu varēji paņemt bērnu ar vidējo atzīmi 5 balles. Bet tagad tu saproti, ka, ja bērns ar vidējo atzīmi 5 balles atnāks pie tevis uz vidusskolu, tad šis bērns 2020. gadā apdraudēs tavu skolotāju algu, un tā iznāk apmēram trešdaļa no vidusskolas budžeta. Un vidusskolas, vadoties uz šīm izglītības kvalitātes prasībām, principā transformējas. Līdz ar ko tās dabīgā veidā izmirs," secina Kļukins.

Акция в защиту русских школ в Риге. 2 июня 2018 г. - Sputnik Latvija
Krievu bērniem būs sliktāk, taču kam tas rūp: Saeimā apsprieda izglītības reformu

"Plusā pie visa Ministru Kabineta Noteikumos pirmais punkts ir nevis procents eksāmenos, pirmais punkts, faktiski, ir Izglītības kvalitātes inspekcijas subjektīvais vērtējums, kurš ar savu lēmumu, faktiski, ar vienu parakstu, izlemt, būt vidusskolai vai nebūt," piebilda viņš.

Rīnūžu vidusskolas direktors Deniss Kļukins kļuva sabiedrībai plaši pazīstams pēc atklātas intervijas par nacionālo minoritāšu skolu problēmām, kuru viņš deva Pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica žurnālistiem.

Ziņu lente
0