Skolotājiem var nepalielināt algas: viss iztērēts "VDK maisiem"

© Public domain / svklimkin / ShipБумажный кораблик из банкноты евро
Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolotājiem solīja algas pielikumu 40 eiro apmērā, taču nauda aizgājusi finanšu noziegumu apkarošanai, reemigrācijai un "VDK maisu" publicēšanai.

RĪGA, 6. februāris – Sputnik. Latvijas skolotāji varētu palikt bez solītā algas pielikuma – budžetā nav naudas, vēsta LTV7  programma "Šodien vakarā".

Augusta beigās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai izdevās panākt no koalīcijas solījumu izpildi par skolotāju minimālo algu palielināšanu līdz 710 eiro, un tehniskajā budžetā šādu paaugstināšanu patiešām paredzēja.

Taču pēc tam, kad Latvijā tomēr parādījās valdība, pienāca laiks pieņemt 2019. gada budžetu. Tā apspriešanas laikā noskaidrojies, ka pērnā gada rudenī Finanšu ministrija brīdinājusi Kučinska valdību par nepieciešamību taupīt, un Kariņa valdībai mantojumā ticis "mīnuss".

"No vienas puses, mēs sakām: nē-nē, nodokļus mēs neaiztiksim, no otras – visi vēlas palielināt izdevumus. Tas, ka tikai 34 (miljoni eiro) negatīvā – tas, es domāju, ir ļoti labs rezultāts," - paziņoja Nils Sakss, Finanšu ministrijas Fiskālās politikas departamenta vadītājs.

Taču pēc Ministru Kabineta sēdes jaunais Finanšu ministrijas vadītājs Jānis Reirs nāca klajā ar svaigākajiem aprēķiniem: budžetā pietrūkst jau 44,5 miljoni eiro. Nauda izdalīta finanšu noziegumu apkarošanai, reemigrācijai un "VDK maisu" publikācijai. Šos izdevumus vairs nevar finansēt uz budžeta deficīta palielināšanas rēķina – ar Eiropas Komisiju saskaņotais limits jau tā ir izsmelts.

Tāpat Reirs paziņoja, ka Finanšu ministrijas pārstāvji dosies uz Briseli ar lūgumu atzīt mūsu ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus. Pēc viņa aprēķiniem, samazinot to par 1%, izdosies papildus iegūt 60-70 miljonus eiro. Viņš piebilda, ka ministrijām ir trīs dienas izdevumu pārskatīšanai citās nozarēs.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Nākamo gadu sāks bez jaunā budžeta: pedagogu un prezidenta algas varētu sarukt

Piektdien ārkārtas sēdē Ministru Kabinetam jāapstiprina budžeta projekts. Taču kādās tieši nozarēs tiks pārskatīti izdevumi, Finanšu ministrijas vadītājs neziņo. Pastāv liela varbūtība, ka skolotāji nesagaidīs solīto 40 eiro algas pielikumu.

"Jaunā valdība nevēlas izpildīt spēkā esošo likumu un algu palielināšanas grafiku. Mēs skatāmies uz to, kas notiek Igaunijā: viņiem zemākās likmes alga ir 1250 eiro, mums – būtu 750," - paziņoja Inga Vanaga, Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītāja.

Izglītības ministrijas vadītāja Ilga Šuplinska paziņoja, ka šogad algu palielināšanai nepieciešami 15 miljoni eiro.

2019. gadā medicīnas personāls saņems algas pielikumu, kurš apstiprināts jau iepriekšējā valdībā un Saeimā, taču apsolīt to pašu attiecībā uz pedagogiem Latvijas premjers Krišjānis Kariņš nevar, paziņoja viņš Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" ēterā.

"Vajadzības mums ir daudz lielākas nekā iespējas," - tā Kariņš komentēja jautājumu par skolotāju algu palielināšanu.

Ziņu lente
0