"Paranoiķis un civilokupants": nacionālpatrioti par Rīnūžu vidusskolas direktoru

© Facebook / Нил УшаковНил Ушаков с учениками Ринужской средней школы
Нил Ушаков с учениками Ринужской средней школы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atklātā intervija, kuru Rīnūžu vidusskolas direktors Deniss Kļukins deva Re:Baltica Pētnieciskās žurnālistikas centram, novedusi pie īstas kūdīšanas un pat iesnieguma Drošības policijai.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Intervija ar Rīnūžu vidusskolas direktoru Denisu Kļukinu tika publicēta trīs gadus ilgā "krievu skolu" problēmu pētījuma ietvaros Latvijā, kuru pirms dažām dienām skaļi prezentēja žurnāliste Inga Spriņģe.

Publikāciju sērija "Nevienlīdzīgā izglītība", kur neatkarīgie žurnālisti centās izpētīt "krievu skolu" problēmu un skolēnu nesekmību, izraisīja asas diskusijas sociālajos tīklos.

Евродепутат Мирослав Митрофанов - Sputnik Latvija
"Ja būsim pasīvi, mūs iznīcinās": kā pasargāt nacionālās minoritātes Baltijas valstīs

Ar īpašu lepnumu un sensāciju Re:Baltica žurnālisti prezentēja sabiedrībai interviju ar Rīnūžu vidusskolas direktoru Denisu Kļukinu, kurš, kā secināms no raksta postskripta, pat pēc tik atklāta materiāla izlasīšanas neko tajā neizmainīja, vien palūdza: "Tikai nerakstiet, ka esmu Kremļa aģents."

Taču, izskatās, skolas direktora atklātību latviešu progresīvā sabiedrība novērtēja diezgan dažādi.

Nacionālās publikas reakcija skaidri parādīja, kādos apstākļos pastāv "divas pasaules", kur norisinās saruna par latviešu un krievu skolām, kura patiesībā ir saruna par latviešu un krievu attiecībām".

​"Piedodiet, bet vai tādiem paranoiķiem var ļaut strādāt ar bērniem un vadīt skolas kā direktoriem? Ja cilvēks dzīvo tik izkropļotā informatīvā telpā ar tik neadekvātu pasaules uztveri, tad ko viņš iepotē skolnieku prātos?" raksta Twitter lietotājs ar segvārdu Es Pats.

​"Izlasīju. Ir pozīcijas, kurās daļēji saprotu viņa viedokli (skolotāju trūkums, apmācība no dārziņa), bet tie Kremļa propagandas štampi, kas ik pa laikam tiek pateikti... Divas informatīvās telpas ir briesmīgi! Diez nevar noteikt ar Likumu, ka piem. Delfi, ka lv un ru portāli ir identirski?" stāsta par savām domām Alvis.

Daudzi komentētāji tradicionāli piedāvāja publikācijas varonim doties zināmā maršrutā "čemodāns, stacija, Krievija".

​"Ja civilokupantam Latvija saistās ar Arāja komandu, tas liecina, par smadzeņu neatgriezenisku sakropļojumu, un integrācija vairs nav iespējama, un "lidosta" ir labākais risinājums. Ja nu vienīgi bērni izaug par normāliem un izglābj, radot iespēju puslīdz ērti justies Latvijā," paziņoja "spriedumu" Rīnūžu vidusskolas direktoram Voldemārs.

​"Oi, nu es biš palasīju, lai gan kirilicā grūti lasīt, bet tas džeks ir slims galvā. Īsumā - viņš dzird to, ko grib dzirdēt. Tad jau visticamāk tas čemodāns vien pēc viņa raud," nosūta tālā ceļā skolas direktoru vēl viens komentētājs vārdā Aris.

​"No direktora intervijā atskan ļoti daudz melu (Kremļa stilā) un izdomātu "attaisnojumu" nekā nedarīšanai, varbūt viņam un viņam līdzīgajiem tiešām labāk doties uz lidostu. Bet  vainīgi ir arī mūsu likumdevēji, pārāk ilgi ir notikusi cackāšanās ar krieviem un krievu valodu," uzskata lietotājs ar segvārdu sagrimento.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Latvijā atvērta valstī pirmā krievu tiešsaistes skola

Un par odziņu uz tortes kļuva Jāņa Iesalnieka publikācija, kurš vija sašutis par Rīnūžu vidusskolas direktora Denisa Kļukina sacīto par dažiem Nacionālās apvienības pārstāvjiem.

Intervijā skolas direktors neuzmanīgi izteicās par to, ka "puse no Nacionālās apvienības (NA), varu atrast kādus rakstus, mudinājuši fiziski iznīcināt krievus Latvijā". Spriežot pēc visa, Kļukins bija domājis skandalozo un Latvijas krievu aizvainojošo Iesalnieka publikāciju, kurā viņš aicina visus, kam nepatīk Latvija, aizbraukt prom uz Krieviju. Atgādināsim, ka Drošības policija nesaskatīja tajā nekādu kriminālpārkāpumu un nacionālā naida kurināšanu.

Ar šādu neprecizitāti aizvainotais Jānis Iesalnieks nolēma revanšēties un uzrakstīja pret Rīnūžu vidusskolas direktoru Denisu Kļukinu uzreiz divus iesniegumu, kuros lūdz izvērtēt viņa izteicienus.

​"Šodien vērsos ar iesniegumiem Drošības policijā un Izglītības kvalitātes valsts dienestā par Rīnūžu vidusskolas direktora Denisa Kļukina starpetnisko naidu kurinošajiem izteikumiem intervijā @ReBaltica @IngaSpringe," paziņoja saviem sekotājiem Nacionālās apvienības loceklis Jānis Iesalnieks.

Флешмоб в защиту образования на Бастионной горке в Риге - Sputnik Latvija
Zināšanas ir gaisma, taču Latvijā tā apslāpēta: skolu likvidācijas aina Bastejkalnā

Uz kareivīgo Iesalnieka publikāciju atbildēja pat pati Inga Spriņģe, norādot, ka "labi, ka neesmu krieviete".

"Tieši šo es arī prognozēju, vārda brīvība Nacionālās apvienības gaumē. Kā intervijas autore, piesakos iet līdzi Kļukinam uz Drošības policiju paskaidrojuma sniegšanai. Labi, ka neesmu krieviete, citādi varētu mums abiem pateikt - "čemodan un vokzal"," uzrakstīja Spriņģe.

Ar ko beigās Rīnūžu vidusskolas direktoram Denisam Kļukinam tagad beigsies viņa atklāsmes, var tikai minēt. Taču vienā lietā Ingai Spriņģei tiešām izrādījusies taisnība: krievi baidās runāt. Tagad uzminiet kāpēc.

Ziņu lente
0