Briesmīgā gripa: iedzīvotāji biežāk mazgā rokas, taču no vakcīnas atsakās

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВакцинация против гриппа
Вакцинация против гриппа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā vēl joprojām izplatās gripa, taču daudzi neko nedara profilaksei.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Gripas sezonas laikā iedzīvotāji veic visdažādākos pasākumus, lai izvairītos no saslimšanas, liecina socioloģisko pētījumu kompānijas TNS Kantar veiktās aptaujas rezultāti, vēsta Grani.lv.

Медсестра набирает лекарство в шприц в стационаре - Sputnik Latvija
Latviju pārņem cūku gripa

Gandrīz puse iedzīvotāju – 42% - sākuši biežāk mazgāt rokas, 40% vēdina telpas, aptuveni 30% profilaksei lieto vitamīnus un uztura piedevas, 29% izvairās no publiskiem pasākumiem, 26% ģērbjas siltāk, 23% izmanto augu valsts izcelsmes produktus imunitātes nostiprināšanai.

Tikai 7% valsts iedzīvotāju jau vakcinējušies vai plāno to izdarīt tuvākajā laikā.

Profilaksei un veselības nostiprināšanai 17% respondentu nodarbojas ar sportu, 6% - apmeklē pirti, izvēlas kontrastaino dušu vai norūdās ar citiem paņēmieniem.

Nekādus gripas profilakses pasākumus neveic 17% respondentu.

Aptauja veikta 22.-24. janvārī, tajā piedalījās 800 cilvēki 18-60 gadu vecuma grupā.

Epidēmija ar letālu iznākumu

15. janvārī Slimību kontroles un profilakses centrs izsludināja gripas epidēmiju Latvijā. Tā rīcībā esošie dati liecina, ka laikā kopš epidēmijas sākuma komplikāciju rezultātā miruši 17 cilvēki. Mirušo vidējais vecums – 71 gads, visiem bija hroniskas slimības, un šajā sezonā viņi nav vakcinējušies. Pagājušajā sezonā gripa aiznesa 91 cilvēka dzīvības, gadu iepriekš – 75.

Gripa - Sputnik Latvija
Turies no manis tālāk: kādā attālumā jāatrodas, lai nesaķertu gripu

Īpaši bīstama gripa ir vecāka gadagājuma cilvēkiem, taču viņi tikpat kā nekad nevakcinējas no šīs slimības. Eurostat dati liecina, ka tikai četri no simt senioriem Latvijā ir saņēmuši vakcīnu. Tas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā.

Nacionālais veselības dienests vēsta, ka gripas epidēmijas laikā dežūrējošo ārstu darba laiks Rīgā un reģionos būs pagarināts. Šie pasākumi veikti, lai nodrošinātu veselības aprūpi ārpus ģimenes ārstu pieņemšanas laika. Ziņots, ka Rīgā vairākas ambulatorās veselības aprūpes iestādes strādā arī svētdienās, bet sestdienās ārsti pieņem pacientus līdz pl. 21.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests izstrādājis speciālus kritērijus, saskaņā ar kuriem tiks pieņemts lēmums, vai nosūtīt brigādi, ja saņemts zvans par iespējamu gripas gadījumu. Dažiem pacientiem vienkārši tiks sniegtas konsultācijas pa telefonu.

Ziņu lente
0