Latviju pārņem cūku gripa

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasМедсестра набирает лекарство в шприц в стационаре
Медсестра набирает лекарство в шприц в стационаре - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katru dienu Latvijā pieaug ar gripu saslimušo skaits, Latvijas Infektoloģijas centrs Rīgā jau ir spiests parūpēties par papildu gultasvietām.

RĪGA, 20. janvāris – Sputnik. Saskaņā ar Infektoloģijas centra datiem, šogad Latvijā dominē A tipa gripas vīruss, vēsta rus.lsm.lv.

Kā skaidro speciālisti, tā ir tā pati "cūku" gripa, kuras epidēmija pāršalca pasauli pirms desmit gadiem – 2009. gadā.

Gripa - Sputnik Latvija
Turies no manis tālāk: kādā attālumā jāatrodas, lai nesaķertu gripu

Ārsti norāda, ka šosezon slimība izraisa īpaši augstu temperatūru – līdz pat 41 grādam, un aicina visus saslimušos cītīgi ārstēties un "izgulēt" spēka trūkumu.

Latvijas Infektoloģijas centrā Rīgā ikdienu nonāk ap divdesmit gripas slimnieku, kuriem bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība stacionārā. Tikai aizritējušajā ceturtdienā vien ārstniecības iestādē nonāca uzreiz 27 gripas pacienti. Slimnīcā viņus tur divas-trīs dienas, un pēc tam, ja nerodas nekādi smagi sarežģījumi (visbiežāk tā ir pneimonija), sūta ārstēties uz mājām.

Mediķi atgādina, ka, ja jūs esat saslimis ar gripu, galvenais – pēc iespējas ātrāk saņemt recepšu pretvīrusa zāles. Tās izraksta ģimenes ārsts. Raksturīga gripas pazīme – pēkšņa pašsajūtas pasliktināšanās.

Gripas gadījumā ģimenes ārsta vizīti uz mājām apmaksā valsts, pacientam jāpiemaksā mazāk nekā trīs eiro.

Epidēmija sākusies

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik, kopš 15. janvāra Slimību profilakses un kontroles centrs izsludinājis Latvijā gripas epidēmiju.

Вакцинация против гриппа - Sputnik Latvija
Bils Geitss iztērēs 12 miljonus universālai gripas vakcīnai

Lai būtu drošam par savu diagnozi un uzsāktu pareizu ārstēšanos, uzmanīgi jāizpēta simptomi. Atšķirībā no gripas, saaukstēšanās "pārņem" organismu pakāpeniski. Vājums vai neliela temperatūra var turēties vairākas dienas un nepalielināties.

Gripa izpaužas ar asiem simptomiem: augsta temperatūra, lauzošas sāpes muskuļos, sāpes acīs, drudzis. Tas parasti skaidri norāda uz slimības sākšanos.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā izstrādājuši speciālus kritērijus, pēc kuriem tiks izlemts, vai ir jāsūta brigāde uz adresi, no kuras saņemts zvans par iespējamo gripas saslimšanu, dažiem pacientiem tiks vienkārši sniegta konsultācija pa telefonu.

Ziņu lente
0