Politika

Ušakovs: tikai rīdziniekiem var būt tiesības mūs atlaist

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ušakovs gaida no korupcijas apkarotājiem Rīgas satiksmes iepirkumu izmeklēšanu un cer saglabāt mēra posteni līdz pilnvaru termiņa beigām.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Rīgas mērs Nils Ušakovs pastāstīja par cīņu ar korupciju un desmitās jubilejas plāniem LTV7 pārraides "Punkti uz i" ēterā.

Trešdien, 30. janvārī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki organizēja kratīšanu Ušakova mājās un kabinetā Rīgas domē. Informācijas avots no Rīgas domes atklāja, ka kratīšana saistīta ar korupcijas lietu uzņēmumā "Rīgas satiksme". KNAB paziņoja, ka kratīšana veikta iepriekš sākta kriminālprocesa ietvaros. Pats mērs atteicās komentēt lietas nianses un uzvēra, ka viņam nav nekā, ko sev pārmest.

"Manā rīcībā nebija informācijas par to, ka kāds Rīgas domē vai Rīgas satiksmes vadošie darbinieki būtu iejaukti prettiesiskās darbībās. Ja mēs runājam par trim iepirkumiem – tramvajiem, trolejbusiem un autobusiem, - nebija šaubu par sortimentu, komplikāciju un to, kāda produkcija ir vislabāk piemērota mūsu pilsētai. Es nevaru runāt par sazvērestību, tāda bija vai ne. Šajā jautājumā es ceru uz pilnīgu izmeklēšanu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja puses," – teica Rīgas mērs.

Nekādu avantūristu nebija

Patlaban, Ušakovs pastāstīja, "Rīgas satiksmē" notiek neatkarīgs audits. Ja tas konstatēs, ka konkrētos līgumos bija pārmaksa, šie līgumi ir jālauž. Tau arī šajā gadījumā viņš sevi par vainīgu neuzskata: lai atteiktos parakstīt pilnībā saskaņotus dokumentus, nepieciešams nopiets pamats neuzticībai pret visiem procesa dalībniekiem, taču neuzticībai pamata nebija.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakova māja: kredīti, pretizlūkošana un "latviešu Megrē"

"Neviens nevar būt speciālists transporta un citos tehniskos jautājumos. Bija politisks lēmums – transporta parka atjaunošana. Tālāk skaties, kas piedāvāts, kas iznācis rezultātā. Mēs redzējām, ka tiks piegādāti tramvaji, ko Rīga jau iepriekš iepirkusi. Tas jautājumus neradīja, turklāt tos piegādāja Škoda. Ne jau kāds afērists, viens no lielākajiem ražotājiem Eiropā," – apliecināja Ušakovs.

Politiķis uzsvēra, ka Rīga gaida vispusīgu izmeklēšanu no korupcijas apkarotājiem, pie tam nepieturas pie domas, ka līgumi tiks lauzti tikai pēc izmeklēšanas un tiesas sprieduma.

"Esam nolēmuši, ka gadījumā, ja noskaidrosies, ka šajos līgumos bijusi pārmaksa, tie tiks lauzti. Tiks piesaistīti speciālisti, lai veiktu pārbaudi un tās rezultātus izmantotu ar tiesiskām un juridiskām metodēm," – atklāja Ušakovs.

Viņš atzina, ka par notikušo atbildība zināmā mērā jāuzņemas arī viņam, jo viņš ir atbildīgs par to, kas notiek Rīgas domē un tās uzņēmumos.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Rīgas domē nosaukuši Ušakova kratīšanas iemeslus

"Rīgas satiksme vienmēr bija parauguzņēmums, kura darbību pozitīvi novērtēja vairāk nekā 80% rīdzinieku. Ieraudzīt to, ko redzējām pa televizoru, - tā man ir politiska traģēdija," – teica mērs.

Ušakovs atzīmēja, ka Rīgas satiksmes bijušo valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu, pret kuru ierosināta izmeklēšana, vēl joprojām uzskata par augstas klases speciālistu šajā nozarē.

"Nevaru ieskatīties viņa dvēselē. Tas, ko ieraudzīju pa televizoru, ņemot vērā to, ka kopā strādājām kopš 2009. gada, bija sāpīgi. Nevaru pateikt, vai esmu pārliecināts, ka viņš pārkāpis likumu. Taču ticu, ka viņš varēs pierādīt savu nevainību. Viņš sāka strādāt kā autobusa vadītājs, izgāja visu ķēdīti (līdz uzņēmuma vadītāja postenim – red.). Vienmēr esmu paļāvies uz viņa profesionālismu," – uzsvēra Ušakovs.

Taču pie tam Ušakovs uzskata, ka korupcijas skandāls varētu pielikt punktu Bemhena reputācijai. Iespējams, tas jau ir noticis.

Nosvinēt jubileju

Ušakovs atkārtoja, ka neplāno piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Iepriekš kļuva zināms, ka "Saskaņas" sarakstu šajās vēlēšanās vadīs Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Rīgas mērs Ušakovs brīvībā: mana sirdsapziņa ir tīra, atkāpties negrasos

Šī gada jūlijā aprit desmit gadi, kopš Ušakovs ieņēmis mēra posteni, un politiķis ir pārliecināts, ka jubileju atzīmēs Rīgas domes priekšsēdētāja amatā.

"Domāju, man izdosies nosvinēt jubileju. Šajā postenī mani iecēluši rīdzinieki – viņi ir mani darba devēji. Es esmu atbildīgs par viņiem dotajiem solījumiem. Man jāizpilda tas, ko solīju pirms vēlēšanām 2009., 2013. un 2017. gadā. Mans uzdevums ir izpildīt solījumu."

Šos plānus var izjaukt domes opozīcija, kas apņēmusies sasaukt ārkārtas sēdi par mēra atstādināšanu. Ušakovs atgādināja, ka viņu pūlas atstādināt partijas, kas "gandrīz sešu mēnešu centās izveidot valdību".

"Tiesības mūs atlaist jādod tikai rīdziniekiem, kuri mūs ievēlēja. Mēs cīnāmies par rīdzinieku tiesībām pašiem izlemt, kas strādā pašvaldībā un kas to pārvalda," – apliecināja Ušakovs.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Rīgas domes atlaišanu atbalsta četri no desmit Latvijas iedzīvotājiem

Tiesa, nesenos notikumus mēram nāksies apspriest ar koalīcijas partneriem – partiju "Gods kalpot Rīgai", kas iepriekš paziņoja, ka vēlētos saņemt mēra paskaidrojumus par KNAB kratīšanām.

"Mēs detalizēti aprunājāmies ar kolēģiem Rīgā par notikušo. Tajā pašā dienā sasaucām "Saskaņas" frakcijas sēdi. Tur bija arī "Gods kalpot Rīgai" frakcijas vadītāji. Mans uzdevums ir informēt par notikušo kolēģus no partneru frakcijas, kad viņi būs uz vietas. Mēs pastāvīgi strādājam kopā," – teica Ušakovs.

Ziņu lente
0