"Kapu tramvajs" kļuvis par Rīgas korupcijas skandāla upuri

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasТрамвай на улице Кришьяня Барона в Риге
Трамвай на улице Кришьяня Барона в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korupcijas skandāls "Rīgas Satiksmē" kļuvis par daudzu līgumu pārskatīšanas iemeslu, un Skanstes tramvaju līnijas projekts varētu tikt iesaldēts uz gadu, paziņoja bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

RĪGA, 27. decembris – Sputnik. Pēc pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Satiksme" pagaidu valdes priekšsēdētāja Anrija Matīsa sacītā, jaunās tramvaju līnijas celtniecība Skanstes ielā varētu tikt atlikta vismaz uz gadu. Par to bijušais Latvijas satiksmes ministrs pastāstīja intervijā radio Baltkom.

Zaļā nāve pie Saeimas durvīm. Mediķi protestē pie Saeimas - Sputnik Latvija
Viedoklis
Streiku sezona: kāpēc mēs visi esam "lielo kapu"draugi

Matīss paskaidroja, ka korupcijas skandāls "Rīgas Satiksmē" kalpojis par iemeslu daudzu līgumu pārskatīšanai, jo bankas un finanšu iestādes vienmēr uzmanīgi seko līdzi saviem aizdevumiem – piesardzīgi attiecas pret savu naudu.

Turklāt, kā stāsta Matīss, gan līgums, gan pati likumdošana paredz, ka banku nauda nevar tikt tērēta kukuļiem un tamlīdzīgām lietām. Tādēļ šobrīd tramvaju līnijas būvniecība Skanstes ielā atkal tiks apspriesta ar banku.

Matīss paziņoja, ka tika atlaists Iepirkumu departaments un veiktas nepieciešamās darbības. Taču šobrīd jārisina dotāciju jautājums Skanstes ielas tramvaju līnijai, kuras finansēšana tika apturēta. Tāpat jāveic atkārtotas procedūras, tādēļ projekts varētu tikt atlikts uz gadu.

"Tāpēc te ir iespējama nobīde laikā, kas varētu būt par apmēram gadu, bet tas ir būtiski, lai sabiedrības interesēs būtu caurspīdīgs un skaidrs process, lai nebūtu kaut kādu zemūdens akmeņu, lai nebūtu apvainojumu, un vēlams, lai nefigurētu kompānijas, kuras jau šobrīd tiek apsūdzētas koruptīvos darījumos," pauda uzņēmuma Rīgas satiksme pagaidu valdes priekšsēdētājs.

"Kapu tramvajs"

Skanstes tramvaja maršruta projekts, ko tautā iesaukuši par "kapu tramvaju", tika prezentēts 2016. gadā un izraisīja iedzīvotāju masveida neapmierinātību. Lieta tāda, ka viens no tramvaju posmiem ies pa Senču ielu, kas šķērso divus memoriālos kompleksus – pareizticīgo Pokrova kapus un luterāņu Lielos kapus.

Rīdzinieki raizējās, ka braucamās daļas paplašināšana Senču ielā novedīs pie dažu apbedījumu vietu iznīcināšanas. Pret jauno maršrutu uzstājās politiķi, sabiedrības iniciatīvu portālā petīciju pret jaunās tramvaju līnijas celtniecību tika savākti apmēram pusotrs tūkstotis parakstu, taču beigās par galveno šķērsli "kapu" tramvaja ceļā kļuva ABLV likvidācija. Tās dēļ paliek neskaidrs Skanstes rajona apbūves jautājums. 11% rajona bija paredzēti iecerētam kvartālam New Hanza, ko finansēja banka. Nezināms arī Mūsdienīgās mākslas muzeja liktenis, kuram bija jākļūst par vienu no rajona pērlēm.

Ziņu lente
0