Kā ietaupīt 160 tūkstošus eiro: plānots nojaukt vēsturisku ēku Pārdaugavā

© Sputnik / Павел ЛисицынРаботы по сносу дома
Работы по сносу дома - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas dome izvērtējusi, kāda summa būs nepieciešama vēsturiskās ēkas iekonservēšanai Kalnciema ielā Rīgā, kurā vairākas dienas plosījās ugunsgrēks, kā arī ar to saistītos riskus.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs informēja, ka pilsētas dome pieņēmusi lēmumu par 1914. gadā jūgendstilā būvētās ēkas Kalnciema ielā 2B nojaukšanu, vēsta Rus.Lsm.lv.

Iepriekš vēstīts, ka 25. novembrī pamestajā sešstāvu ēkā Kalnciema ielā 2B izcēlies ugunsgrēks. Liesmas noslāpēt izdevās tikai 28. novembrī.

Rīga - Sputnik Latvija
Rīgas dome piespiedīs graustu saimniekus remontēt īpašumus

Šonedēļ Rīgas Pilsētas īpašumu komitejas uzaicinātie celtnieki demontēja īpaši bīstamos ēkas elementus, tika likvidētas sagruvušās konstrukcijas no sestā stāva pārsegumiem.

Pēc tam inženieru kompānija CMB sagatavoja slēdzienu par ēkas remonta iespējām un šo darbu izmaksu.

Speciālisti no CMB secināja: lai nepieļautu ēkas sabrukšanu, viss tās perimetrs jānostiprina ar piecus metrus augstām metāla konstrukcijām visu sešu stāvu augstumā. Aptuvenās aplēses liecina, ka šie darbi izmaksās 160 tūkstošus eiro.

O. Burovs paskaidroja, ka vēsturisko ēku iespējams glābt, taču tas neatmaksātos, arī Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde pret nojaukšanu neiebilda.

Ierēdnis uzsvēra, ka iepirkums konservācijas darbiem ilgu vismaz 3-4 mēnešus un visu šo laiku saglabātos ēkas sabrukuma risks, turklāt tiktu ierobežota satiksme tuvākajās ielās.

Šī iemesla dēļ, atzina Burovs, viņš pats ierosinājis Rīgas domes komisijai pieņemt lēmumu par ēkas nojaukšanu.

Netiks nojaukta pilnībā

Jāpiebilst, ka ēkas īpašnieku pārstāvji paziņojuši: ēka tiks nojaukta uz viņu rēķina, jo nama nojaukšanas darbu izmaksas ir tikai mazliet zemākas nekā konservācija – aptuveni 130 tūkstoši eiro.

Агенскалнский рынок - Sputnik Latvija
Gaiša nākotne: Āgenskalna tirgum sola miljonus

Ēkas nojaukšana sāksies tuvākajā laikā. Pirms tam, saskaņā ar Rīgas domes departamenta prasībām tiks veikta fotofiksācija un visi paredzētie mērījumi, kas nepieciešami, lai saglabātu iespēju nākotnē uzcelt ēku tās iepriekšējā izskatā.

Vēl vairāk, ēka netiks nojaukta pilnībā, - lēmums pieņemts tikai par spārnu, kas pavērsts pret Kalnciema ielu, paziņoja Burovs. Nama daļa Raņķa dambī paliks neskarta.

Ziņu lente
0