Politika

Gobzems uzpērk Bordānu, "Attīstībai/Par!" pāriet opozīcijā

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasЗдание Кабинета министров Латвии в Риге
Здание Кабинета министров Латвии в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau šo piektdien varētu tikt sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kuras ietvaros deputātiem būs jālemj, vai ir jāpauž uzticība Alda Gobzema valdībai.

RĪGA, 5. decembris – Sputnik. Medijiem kļuvis zināms provizoriskais valdības sastāvs, ko izveidojis premjerministra amata kandidāts Aldis Gobzems (KPV LV), raksta Mixnews.lv.

Sev KPV LV vēlas atstāt, izņemot premjerministra krēslu, finanšu ministra (Roberts Spručs) un iekšlietu ministra (Ralfs Nemiro) portfeli.

Янис Борданс - Sputnik Latvija
Atkal vecā dziesma: JKP vēlas izslēgt no pārrunām ZZS

Visvairāk ministriju portfeļu tika piedāvāts Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP), kurai atbildes kārtā nāksies atteikties no "sarkanās līnijas" attiecībā uz sadarbību ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). JKP tiek piedāvāti četri portfeļi: satiksmes ministrs – Tālis Linkaits, veselības ministrs – Juris Jurašs, izglītības ministre – Dagmāra Beitnere-Le Galla, tieslietu ministrs – Jānis Bordāns vai Juta Strīķe.

Nacionālajai apvienībai Gobzems piedāvā trīs portfeļus: vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs – Raivis Dzintars vai Rihards Kols, labklājības ministrs – Imants Parādnieks, kultūras ministrs – esošā ministre Dace Melbārde.

ZZS, pēc Gobzema versijas, var paturēt divus ministra amatus, ko šobrīd ieņem partijas pārstāvji: par zemkopības ministru nepopulārā Jāņa Dūklava vietā varētu kļūt Edgars Tavars vai Armands Krauze, savukārt aizsardzības ministrs varētu palikt Raimonds Bergmanis.

Алдис Гобземс и Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Politika
Gobzems izbeidz pārrunas ar "Attīstībai/Par!"

"Jaunajai Vienotībai" arī piedāvāti divi portfeļi: par ekonomikas ministru varētu kļūt esošais labklājības ministrs Jānis Reirs, savukārt ĀM vadībā paliks Edgars Rinkēvičs.

Tāpat KPV LV vēlas, lai tiktu mainīta Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadība – Mārtiņa Bondara vietā no "Attīstībai/Par!" tās vadībā jānostājas KPV LV pārstāvim Atim Zakatistovam.

Pēc Gobzema sacītā, jau šo piektdien varētu tikt sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kuras ietvaros deputātiem būs jāizlemj, vai viņa izveidotajām Ministru Kabinetam jāpauž uzticība.

Jāatzīmē, ka valdības sastāvu Gobzems paziņoja praktiski uzreiz pēc tam, kad bija paziņojis par pārrunu izbeigšanu ar apvienību "Attīstībai/Par!". Apvienības līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts neuzskata to pat nejaušu sakritību – pēc viņa sacītā, piedāvātais ministru portfeļu sadalījums, acīmredzot, tika sagatavots iepriekš, rēķinoties ar "Attīstībai/Par!" izslēgšanu no pārrunām.

Tādējādi apvienība faktiski pārgājusi opozīcijā pret Gobzema veidoto valdību.

Алдис Гобземс дает депутатскую присягу в Сейме - Sputnik Latvija
Politika
Gobzems: valdība jāveido ar smaidu

Uz jautājumu, vai "Attīstībai/Par!" ir gatava nobalsot par Gobzema valdības apstiprināšanu Saeimā, apvienības līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce atbildēja, ka šāda lūguma saņemšanas gadījumā apvienība to izskatīs. Pavļuts piedāvāja no sākuma sagaidīt apvienības locekļu aptaujas rezultātus.

Turklāt, kā norādīja Pavļuts, "Attīstībai/Par!" ir pārliecināta, ka ir spējīga piedāvāt racionālu, kompetentu reformatoru komandu, un Artim Pabrikam ir lielākā pieredze, viņš ir profesionāls un labākais kandidāts premjera amatam no visiem iepriekš nosauktajiem.

Ziņu lente
0