Mangāns, dzelzs, nitrāti: kur Latvijā krāna ūdeni labāk nedzert

© Pixabay / ArcaionВодопроводный кран
Водопроводный кран - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ dzert destilētu ūdeni var būt bīstami, kam jāpievērš uzmanība tiem, kas dzer ūdeni no akas, un kur jāvēršas, ja krāna ūdens izraisa šaubas, bet namu pārvaldnieki klusē.

RĪGA, 27. novembris – Sputnik. Krāslavas iedzīvotāji dzer sliktas kvalitātes ūdeni, kurš var kaitēt veselībai. Par to žurnālistiem paziņoja vietējais iedzīvotājs Sergejs Kritenko, ārsts, kurš agrāk strādājis par ūdens kvalitātes galveno kontrolieri vietējā ūdens saimniecības uzņēmumā.

Saņemot šādas ziņas, Bez Tabu žurnālisti nolēma pārbaudīt ūdens paraugus BIOR zinātnes institūta laboratorijā, kurš specializējas pārtikas produktu drošības, dzīvnieku veselības jomā un ekoloģijas jautājumos.

Колодец - Sputnik Latvija
Lauku iedzīvotāju akās izsīkst dzeramais ūdens

BIOR direktora vietniece Olga Valciņa apstiprināja, ka Krāslavas parauga analīžu rezultāti neiepriecina, it sevišķi pēc kopējā mikroorganismu, mangāna, dzelzs un duļķainuma daudzuma. Atsevišķos gadījumos pieļaujamie rādītāji pārsniegti simtkārtīgi.

Kaut gan detalizētai analīzei nepieciešama papildus informācija par to, kur paņemts paraugs. Bet jau šobrīd var sacīt, ka šāda ūdens lietošana ir nevēlama.

Piemēram, ja ilgstošā laika periodā lietot uzturā ūdeni ar paaugstinātu mangāna saturu (kā tas ir Krāslavā), var rasties neiroloģiska rakstura veselības problēmas. Pirms dzert šādu ūdeni, tai ir jādod nostāvēties, un jālieto jau bez nogulsnējuma – tad tas vairs nebūs veselībai bīstams.

Iespējams, problēmas nav radušās ūdens piegādātāja vainas dēļ, bet gan nekvalitatīvu cauruļvadu dēļ.

Ja nedz ūdens piegādātājs, nedz namu pārvalde nepaskaidro, kādēļ ūdens ir tāds, Olga Valciņa iesaka vērsties Tehniskās universitātes Ūdens laboratorijā.

Veselības inspekcijas pārstāve Solvita Muceniece uzsver, lai rezultāti būtu objektīvi, svarīgi ņemt paraugus nevis no pagraba, bet gan no dzīvokļa krāna, jo tieši pirms dzīvokļa ūdens iziet vēl vienu filtrācijas stadiju. Muceniece uzsvēra, ka kopumā dzeramais ūdens visā Latvijā atbilst vispārējām Eiropas direktīvām, un to droši var lietot uzturā.

Rīgā viss ir mierīgi

"Rīgas ūdens" pārstāvis Artūrs Mucenieks paziņoja, ka Rīgā ar ūdens kvalitāti viss ir kārtībā, tas atbilst normām. Auksto ūdeni drīkst dzert pa tiešo no krāna bez vārīšanas.

Ūdens kvalitātes kontroli regulāri veic "Rīgas ūdens" apvienotā laboratorija: testi tiek rīkoti katru dienu, tostarp svētku dienās un brīvdienās. Uztraukumam nav pamata, aukstais krāna ūdens Rīgā nav sliktāks par to, kurš stāv veikalu plauktos.

"Pats briesmīgākais dzert destilētu ūdeni, jaunākās, dārgās filtru sistēmas attīra ūdeni tiktāl, ka likvidē arī visus ķīmiskos elementus un, ilgstoši lietojot šādu ūdeni, cilvēkam var rasties veselības problēmas," norāda Artūrs Mucenieks.

Eiropas direktīvā par dzeramā ūdens kvalitāti plānots ieviest grozījumus, saskaņā ar kuriem jāsamazina svina un nitrātu saturs ūdenī, taču Rīgā šie rādītāji jau tā ir zemāki par pieļaujamajiem.

Eksperti norāda, ka uzmanīgākiem šajā nozīmē jābūt tiem, kas izmanto akas ūdeni, jo tādā gadījumā pastāv risks, ka tajā ir paaugstināts nitrātu saturs. Tas var izraisīt veselības problēmas maziem bērniem, it sevišķi zīdaiņiem.

Ūdensvada krāns, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Duļķains, taču lēts: Rīgas iedzīvotāji lūgti nebīties par krāna ūdens izskatu

Ja akas ūdens sastāvs nav izgājis pārbaudi, tad, vismaz Rīgas teritorijā, labāk izvēlēties krāna ūdeni, taču dzert, protams, var tieši auksto, nevis karsto ūdeni.

Solvita Muceniece piebilst, ka Eiropas valstis plāno ne vien ieviest stingrākas prasības dzeramā ūdens kvalitātei, bet arī izplatīt informāciju par attiecīgiem rādītājiem.

Šobrīd tos var uzzināt Veselības inspekcija mājaslapā un atsevišķos ūdensapgādes sistēmu portālos, taču nav pienākuma publicēt rezultātu analīzes un ūdens sastāvu.

Ziņu lente
0