Latvija samaksās vairāk nekā 200 miljonus eiro par elektrovilcieniem no Spānijas

CC BY-SA 2.0 / Phil Richards / Электропоезд на станции Рига-пассажирская
Электропоезд на станции Рига-пассажирская - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spāņu uzņēmums pārdos Latvijai 32 elektrovilcienus. Jaunie sastāvi kursēs no Rīgas uz Aizkraukli, Tukumu, Skulti un Jelgavu.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Uzņēmuma "Pasažieru vilciens" (PV) valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis pastāstīja, ka PV iegādāsies jaunos elektrovilcienus uzņēmumā Talgo (Spānija), vēsta Mixnews.lv.

Talgo pārdos Latvijai 32 pasažieru elektrovilcienus par 225,303 miljoniem eiro. Līgumcenā iekļauta vilcienu, to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde, rezerves daļu fonda piegāde pirmajiem pieciem gadiem, kā arī personāla apmācība.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Lēnīgie baltieši var palikt bez ES naudas Rail Baltica būvdarbiem

Jaunie elektrovilcieni tiks piegādāti pakāpeniski, sākot no 2020. gada beigām līdz 2023. gadam.

"Pasažieru vilciena" izsludinātajā elektrovilcienu iepirkumā pieteicās četri pretendenti - Spānijas "Talgo", Šveices kompānijas "Stadler" Polijas meitasuzņēmums, Spānijas kompānija "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A." (CAF) un Čehijas uzņēmums "Škoda vagonka a.s.".  Piedāvājumi vērtēti, ņemot vērā vilcienu paredzamās ekspluatācijas izmaksas ilgtermiņā visā vilcienu ekspluatācijas laikā jeb 35 gados.

Grigulis paskaidroja, ka starp pretendentiem izraudzīts uzņēmums Talgo, jo tas konkursam iesniedzis izdevīgāko piedāvājumu, ņemot vērā domājamos vilcienu ekspluatācijas izdevumus noteiktajā periodā.

Taču atzīmēts, ka pretendenti vēl var pārsūdzēt konkursa rezultātus 10 darba dienu laikā no to pasludināšanas brīža – 21. novembra pl. 11.00.

Iesācēju priekšrocības

Jaunie vilcieni ļaus izstrādāt intervāla grafikus visos maršrutos. Sastrēgumstundās, darbdienu rītos un vakaros vilcieni kursēs ik pēc 15-20 minūtēm. Plānots, ka Jaunie sastāvi kursēs no Rīgas uz Aizkraukli, Tukumu, Skulti un Jelgavu.

Katrs elektrovilciens paredzēts 450 pasažieru vietām.

Kauns nenopirkt jaunus vilcienus

Iepriekš vēstīts, ka līdz 2024. gadam Pasažieru vilciens ieguldīs jaunu elektrovilcienu, to aprīkojuma un rezerves daļu fonda iegādē līdz 259 miljonus eiro no valsts budžeta. Lēmums piešķirt minēto finansējumu neietekmēs citām nozarēm paredzētos līdzekļus.

Krievijas dzelzceļš - Sputnik Latvija
Krievijas dzelzceļš varētu palaist vilcienu Pēterburga – Berlīne caur Latviju

Grigulis pastāstīja, ka vilcieni sākotnēji tiks izmantoti jau elektrificētajās līnijās. Pirmie vilcieni kursēs pa Tukuma un Ogres līnijām un ar laiku – līdz Daugavpilij un Rēzeknei. Ziņās par biļešu cenām Grigulis nesniedza – viņš apgalvoja, ka šo jautājumu risina autotransporta direkcija.

Premjerministrs Māris Kučinskis atzīmēja, ka būtu kauna lieta, ja Latvija neizmantotu iespēju un paliktu bez jauniem vilcieniem. Viņš norādīja, ka šim darījumam nav tiešas saiknes ar dzelzceļa elektrifikācijas projektu, taču kļūs par "drošības spilvenu" brīdī, kad notiek kravu pārorientācija un tiek meklēti jauni klienti.

Ziņu lente
0