Politika

CVK vadītājs par vēlēšanu vājo apmeklējumu: tā turpināties nevar

© Sputnik / Sergey MelkonovЭкс-председатель Центральной избирательной комиссии Латвии Арнис Цимдарс
Экс-председатель Центральной избирательной комиссии Латвии Арнис Цимдарс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
13. sasaukuma Saeimas vēlēšanās piedalījās 54,51% balsstiesīgo.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Cilvēki aizvien retāk iegrimst domās par savu artavu valsts vispārējā attīstībā. Ar to skaidrojams vājais neseno Saeimas vēlēšanu apmeklējums, radio Baltkom ēterā paskaidroja Latvijas Centrālās vēlēšanu komitejas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Pēc viņa domām, tā ir vispārēja tendence demokrātiskajās valstīs – cilvēki dzīvo nelielā informācijas telpā un nedomā par savu ieguldījumu vispārējā attīstībā. "Ja mums šķiet, ka kāds airē, bet es varu atpūsties, laiva ies uz priekšu tikai kādu laiku. Ilgi tā turpināties nevar. Vēsture jau ir pieredzējusi tādus brīžus – Otrais pasaules karš. Toreiz cilvēki, kuri piekrita valstī notiekošajam, tāpat negāja uz vēlēšanām, sēdēja uz dīvāna. Nu, ko lai dara," – teica Cimdars.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Politika
Nākamreiz padomāsim par tautu: Rinkēvičs gatavojas 14. Saeimas vēlēšanām

Augstākais vēlēšanu apmeklējums Latvijā bija vērojams 5. sasaukuma Saeimas vēlēšanās 1993. gadā, kad nobalsoja 89,9% balsstiesīgo, taču vēlāk rādītājs kritās. 13. Saeimas vēlēšanās 6. oktobrī un trīs dienas ilgajā iepriekšējās balsošanas periodā nobalsoja 54,51% balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju.

Latvijas veselības ministre Anda Čakša uzskata, ka iedzīvotāji ar visu ir apmierināti, tāpēc uz vēlēšanām neiet.

"Es uz to skatos no diviem skatupunktiem. Manu personīgo rezultātu es uzskatu par labu, man ielika daudz vairāk plusu, nekā mīnusu. Principā es piekrītu tam, ka zema vēlētāju aktivitāte liecina par to, ka valstī ir stabilitāte. Ja jums viss ir labi – jūs neejat uz vēlēšanām. Mūsu vēlētāji novērtējuši mūsu sasniegumus un neaizgāja uz vēlēšanām atšķirībā no tiem, kuri ar kaut ko nav apmierināti," — Čakša pastāstīja Mixnews.lv.

Бюллетень для голосования и паспорт гражданина Латвийской республики - Sputnik Latvija
"Pārmaiņu nebūs": sociālie tīkli par vēlēšanu rezultātiem Latvijā

Latvijas Saeimas vēlēšanas notika 6. oktobrī. CVK dati liecina, ka līdera vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balstu, otro vietu – partija KPV LV (14,25%), trešo — Jaunā konservatīvā partija (13,59%). Ceturtajā vietā - "Kustība "Par!" (12,04%). Tām seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), ZZS (9,91%) un partija "Jaunā vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem "Saskaņa" saņem parlamentā 23 deputātu vietas, KPV LV un JKP — pa 16, "Attīstībai/Par" un Vl-TB/LNNK — pa 13, ZZS — 11, "Jaunā Vienotība" — 8. Pārrunas par koalīcijas veidošanos vēl nav vainagojušās panākumiem. Jaunā sasaukuma Saeimas pirmā sēde notiek šodien, pēc tam pašreizējais Ministru kabinets atkāpsies no savām pilnvarām.

Ziņu lente
0