Dzeriet, rīdzinieki: Ušakovs ļāva iegādāties alkoholu vakaros, tomēr ne visur

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasBārmenis
Bārmenis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Nils Ušakovs apliecināja galvaspilsētas iedzīvotājus, ka viņi joprojām varēs iegādāties alkoholu pēc pulksten 19.00, taču tagad ir apdraudēti veikali pagalmos un nakts kafejnīcas

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Rīgas mērs Nils Ušakovs reaģējis uz ziņojumu, ka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un Labklājības departaments piedāvā aizliegt tirgot Rīgā alkoholu no plkst. 19.00 līdz plkst. 10.00.

Savā Facebook lapā Ušakovs nomierināja rīdziniekus, un uzrakstīja, ka Rīgas domē negrasās aizliegt pārdot alkoholu Rīgā pēc 19.00. Tomēr Rīgas mērs atzīmēja, ka ceturtdien, 18. oktobrī, drošības komitejā tiks apspriesti jautājumi par alkohola tirdzniecības ierobežošanas tēmu pagalmos un nelielajās diennakts kafejnīcās, kas atrodas tajos pašos pagalmos, bet būtībā ir veikali.

"Taču ieviest kaut kādus laika ierobežojumus tirdzniecībai – tādu domu mums noteikti nav!" - uzsvēra Ušakovs.

Komentāros Ušakova publikācijai lietotāji sāka jokot par to, ko un kā dzers rīdzinieki, ja veikali ierobežos alkohola pārdošanas laiku. Bija arī tie, kuri pažēloja kaimiņus - lietuviešus.

"Kādreiz svētdien braucām pa A11 ceļu no Lietuvas. Tad vēl bija remonti uz ceļa un stāvēja luksofori. Vienā no luksoforiem mums sekoja mašīna ar lietuviešu numuriem, no tās iznāca vīrietis un devās pie manis. Es domāju, it kā esmu normāli braucis, taisni. Ar vārdiem "sveiciens, kaimiņ" viņš jautāja par tuvāko veikalu ar alkoholu Latvijā, jo Lietuvā alkohols svētdienās tiek pārdots līdz plkst. 15:00. Secinājums: ja cilvēks grib piedzerties, viņš pat uz kaimiņvalsti pēc alkohola brauks, bet jūs te spriežat par pagalmiem, un restorāniem," – uzrakstīja kāds no lietotājiem.

Alkohols - Sputnik Latvija
Nedzert pēc septiņiem un svētdienās: aicina "pievilkt skrūves" Rīgas iedzīvotājiem

Vēl viena Rīgas mēra lapas viešņa ievēroja, ka idejas par alkohola tirdzniecības ierobežošanu autori ir Izglītības, kultūras un sporta departaments un Labklājības departaments.

"Un neviens nepievērsa uzmanību šīs idejas autoriem. Tas ir Izglītības, kultūras un sporta departaments un Labklājības departaments - tas ir, šobrīd pie varas stāvošie un savu varu zaudējošie. Vai maz dullo ideju Šadurskis ir izteicies un realizējis? Tagad viņa padotie novirza cilvēkus uz tukšiem strīdiem. Ko Labklājības departaments ir izdarījis, lai reāli uzlabotu iedzīvotāju dzīvi? Un atcerieties parunu - duļķainajā ūdenī ir vieglāk noķert zivi..." – zīmīgi uzsvēra viņa.

Pārslēgt skābekli mazajām kafejnīcām

Iepriekš ziņots, ka ierēdņi nolēmuši cīnīties ar iestādēm, alkohols tiek pārdots tikai izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas, palielinot tiem maksu par licenci.

Pašlaik saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likumu mazumtirdzniecība ir aizliegta no plkst. 22.00 līdz plkst. 8:00. Izņēmums ir diennakts kafejnīcas.

Молодые люди на улице - Sputnik Latvija
Zinātnieki izskaidrojuši, kādēļ pusaudžiem ir bīstami smēķēt un lietot alkoholu

No 2018. gada 1. marta nodokļu reformas ietvaros ir palielinājies akcīzes nodoklis alkoholiskajai produkcijai. Un vislielākais cenu kāpums skāris stipro alkoholu. Piemēram, degvīna pudeles cena vidēji palielinājās par 1,5 eiro.

Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols brīdināja, ka alkoholisko dzērienu akcīzes strauja celšanās novedīs pie nelegālā tirgus paplašināšanās, bet Latvijas iedzīvotāji lētāku alkoholu meklēs kaimiņvalstīs un un pieaugs nelegālā alkohola tirgus.

Ziņu lente
0