Zinātnieki izskaidrojuši, kādēļ pusaudžiem ir bīstami smēķēt un lietot alkoholu

© Ignat GorazdМолодые люди на улице
Молодые люди на улице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo gadu laikā zinātnieki atraduši vairākus pierādījumus tam, ka alkohols ne vien iznīcina aknas un izraisa smagu psiholoģisku un fizioloģisku atkarību, bet arī veicina vēža, diabēta un daudzu citu smagu slimību attīstību. Analoģiskas jaunas negatīvas īpašības tika atklātas arī tabakai.

RĪGA, 15. septembris – Sputnik. Tabakas un alkohola lietošana pat minimālā daudzumā noved pie asas un nenovēršamas artēriju un citu asinsvadu elastības pasliktināšanās pusaudžiem, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz rakstu European Heart Journal.

"Mēs noskaidrojām, ka daudzi briti, kuri pusaudžu vecumā smēķēja un dzēra alkoholu, biežāk cieš no aterosklerozes un artēriju elastības samazināšanās, pat ja viņi to lietojuši epizodiski," — stāsta Džons Dīnfilds un Londonas Univesritātes koledžas (Lielbritānija).

Saskaņā ar PVO statistiku, alkoholisms un smēķēšana katru gadu aiznes apmēram 3,5-5 miljonus dzīvību, kas pielīdzināms automobiļu katastrofu un dažu vēža formu upuru skaitam.

Dīnfilds un viņa kolēģi pētīja, kā alkoholisko dzērienu un cigarešu lietošana jaunības un pusaudžu gados ietekmē cilvēku veselību visā viņu dzīves garumā. Šim nolūkam zinātnieki savāca grupu no gandrīz diviem tūkstošiem pusaudžu 13 gadu vecumā un vēroja viņu veselību vairāku desmitgadu garumā, periodiski veicot aptauju par viņu kaitīgajiem ieradumiem.

Negaidīti noskaidrojās, ka ļoti daudz pusaudžu lieto alkoholu un tabaku – katrs piektais jaunais brits pīpēja vai regulāri dzēra alu, vīnu un citus stipros dzērienus.

Kā parādīja viņu dzīves novērošanas rezultāti, regulāra vai epizodiska jebkādu alkohola proporciju un pat neliela cigarešu skaita lietošana veda pie tā, ka pusaudžu artērijas kļuva stīvākas, salīdzinot ar viņu vienaudžu asinsvadiem – to elastība samazinājās par 3-10%.

Коктейли - Sputnik Latvija
Zinātnieki nosaukuši pieļaujamo alkohola devu

Kā norāda zinātnieki, tas manāmi palielināja viņu izredzes saslimt ar aterosklerozi un citām sirds slimībām pusmūža gados un vecumdienās. Interesanti ir tas, ka Dīnfilda un viņa komandas novērojumi liecina, ka alkohols un tabaka pastiprina viens otra negatīvos efektus. Gan viena, gan otra "produkta" cienītāju artēriju stīvums bija neproporcionāli augstāks, nekā pusaudžiem, kuri lietojuši vai nu alkoholu, vai nu tikai cigaretes.

Gadījumā kad pusaudži turpināja ar kaitīgiem ieradumiem, izmaiņas artēriju darbībā, pēc mediķu sacītā, kļuva neatgriezeniskas. No otras puses skatoties, ja viņi atsakās no šāda veida aizraušanās, viņu asinsvadi atveseļojās, turklāt tas notika apmēram ar vienādu biežumu gan tiem bērniem, kas dzēra un smēķēja pietiekami ilgi, gan tiem, kas tikai sāka lietot alkoholu un tabaku.

Ziņu lente
0