Čakša: bez medicīniskās apdrošināšanas Latvijā paliks tikai 30 tūkstoši cilvēku

© Foto : facebook / Anda CaksaМинистр здравоохранения Латвии Анда Чакша
Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni 30 tūkstošiem cilvēku nāksies iemaksāt obligātās veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas, taču šie dati vēl nav galīgie, informēja Latvijas veselības ministre Anda Čakša.

RĪGA, 20. augusts — Sputnik. Latvijas veselības ministre Anda Čakša paziņoja, ka bez veselības valsts apdrošināšanas varētu palikt desmitkārt mazāk cilvēku, nekā tika uzskatīts agrāk, ziņoja Grani.lv.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Eurostat: gandrīz 16% Latvijas iedzīvotāju vērtē savu veselību kā sliktu

Iepriekš Čakša pieļāva, ka obligātās veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas nāksies iemaksāt 100-300 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Viņu vidū varētu būt cilvēki, kuri strādā ēnu ekonomikā, saņem algas aploksnēs vai nav saņēmuši bezdarbnieka statusu.

Ministre apgalvoja, ka šie dati vēl nav galīgi. Precīzs valsts apdrošināto personu skaits kļūs zināms, kad tiks izstrādāta šo personu datu bāze, un visas sistēmas būs apvienotas. Politiķe uzsvēra, ka patlaban priekšā gaisām saspringts un sarežģīts darbs datu bāzes izveides jomā, kam jāsāk darbs testa režīmā jau septembra sākumā.

Finanšu ministrija informēja, ka Latvijas iedzīvotāji maina uzņēmējdarbības status no mikrouzņēmumiem pret citām darbības jomām, lai par viņiem tiktu veiktas sociālās iemaksas un viņi varētu saņemt pilnu valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu grozu.

Jaunais likums

Iepriekš vēstīts, ka no 2018. gada 1. janvāra Latvijā stājās spēkā jauns likums par veselības aprūpes finansēšanu. Tas paredz apdrošināšanas medicīnas sistēmas ieviešanu Latvijā, turklāt no 2020. gada veselības aprūpei plānots veltīt vismaz 4% valsts IKP.

Saskaņā ar 2017. gada beigās pieņemto likumu par veselības aprūpes finansējumu, pilnu medicīnisko pakalpojumu grozu Latvijā varēs saņemt tie, kas pats veica vai par kuru tiks samaksāta sociālā iemaksa 1% apmērā no minimālās algas 2018. gadā, 3% — 2019. gadā un 5% — 2020. gadā. Kopš šī gada janvāra minimālā alga Latvijā tika paaugstināta līdz 430 eiro.

Personām, kas nav veikušas sociālās iemaksas un nav automātiski apdrošinātas, veselības apdrošināšanas summa 2018. gadā noteikta 51,60 eiro apmērā par gadu, 2019. gadā – 154,80 eiro, 2020. gadā – 258 eiro gadā. Šīs iemaksas būs nepieciešams veikt reizi gadā, pēc kā attiecīga kalendārā gada laikā varēs iegūt pilnu valsts apmaksājamo medicīnisko pakalpojumu klāstu.

Medicīna nemaksātājiem

Taču Čakša apgalvoja, ka no 2019. gada medicīnas pakalpojumu pamata grozs būs pieejams pat tiem, kuri sociālās apdrošināšanas iemaksas un brīvprātīgās iemaksas neveic.

Veselības ministre Amda Čakša - Sputnik Latvija
Čakša izskaidroja situāciju ar sociālā nodokļa nemaksātājiem

No 2019. gada veselības aprūpes pakalpojumi tiks sadalīti divās kategorijās – pamata un pilnajā grozā. Pamata grozā, kurš būs pieejams iemaksu nemaksātājiem, tiks iekļauti tādi pakalpojumi kā neatliekamā medicīniskā palīdzība, tostarp palīdzība grūtniecēm un dzemdību pieņemšana, valsts vēža diagnostika, procedūras pacientiem ar neiru mazspēju, ģimenes ārsta pakalpojumi, diagnosticējošie izmeklējumi pēc ārsta izraksta, ārstēšanās un kompensējamie medikamenti pacientiem ar psihiskām saslimšanām, atkarībām, cukura diabētu un tādām slimībām kā HIV, AIDS, tuberkuloze un citas.

Pilnajā medicīnisko pakalpojumu grozā tiks iekļauta pirmās pakāpes veselības aprūpe, veselības aprūpe mājās, laboratorijas izmeklējumi pēc ārsta-speciālista izraksta, ārstēšanās dienas stacionārā un slimnīcā, medicīniskā rehabilitācija, akušieru un ārstu-speciālistu palīdzība, visi kompensējamie medikamenti un medicīniskās iekārtas, psihoterapeita un psiholoģiskā palīdzība, izdevumu segšana par ārstēšanos citās ES un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs.

Ziņu lente
0