Šadurskis: skolai nav jābūt tuvu mājām

© Sputnik / Sergey MelkonovIzglītības ministrs Kārlis Šadurskis
Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības ministrs nesaskata neko briesmīgu situācijā, ka viņa reformas rezultātā atsevišķi skolēni mācīsies sešu kilometru attālumā no mājām.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Galvenais skolu uzdevums — sniegt bērniem kvalitatīvu izglītību, nevis atrasties tuvu mājām, paziņoja izglītības ministrs Kārlis Šadurskis intervijā Latvijas Radio.

Pēc viņa sacītā, Rīgā smagi norit mācību iestāžu tīkla sakārtošanas reforma. Taču ministrs atzīmējis Rīgas domes Izglītības departamenta labo darbu.

Skola - Sputnik Latvija
Vanaga par izglītības reformu: vainīgi būs pedagogi

"Tur strādā teicami profesionāļi, viņi strādā sakārtoti. Taču pašvaldībai ir problēmas ar pamatskolu organizēšanu — daudzās joprojām ir pārāk mazs skolēnu skaits," pateica viņš.

Uz jautājumu, neapmierinātība ar Rīgas skolu tīklu nav saistīta ar politiku, Šadurskis atzīmēja, ka priekšvēlēšanu laikā maz izteicienu nav ar to saistīts.

"No politikas nav pilnas brīvības, tādēļ es par Ušakovu tagad varu pateikt kaut ko asu. Taču jāsaprot ir viens — skolai nav jābūt tuvu mājām, tai jābūt labai. Labāk noiet liekus sešus kilometrus, bet iegūt labu izglītību, labu darbu, veidot ģimenes un audzēt bērnus," pateica ministrs.

Seši kilometri ministra vārdos parādījās ne bez iemesla. Pagājušajā nedēļā noskaidrojās, ka Saulkrastu novada skolā neatvērs desmito klasi, savukārt deviņi skolēni var iesniegt dokumentus Zvejniekciema skolā, kura atrodas 6 km attālumā no viņu dzīvesvietas.

2017. gadā Latvijas izglītības ministrs Kārlis Šadurskis piedāvāja apvienot skolas, kurās ir  neliels skolēnu skaits ar lielākām skolām. Pēc viņa sacītā, mūsdienu skolā jābūt vismaz divām paralēlām klasēm, katrā no kurām mācās ne mazāk kā 25 skolēni.

Skola - Sputnik Latvija
BSA rektors: Latvija saglabājās pateicoties ciematiem

Šadurskis atzīmēja, ka skolu apvienošana ar nepietiekamu audzēkņu skaitu nesīs labumu skolotājiem un vietējām varasiestādēm: skolotāju algas varētu pieaugt par 45%, savukārt vietējās varasiestādes iegūs naudu, kuru varēs izmantot izglītībai.

2018. gada jūnijā kļuva zināms, ka Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija sagatavojusi noteikumus par audzēkņu skaitu vidusskolu klasēs. Saskaņā ar šiem noteikumiem apmācīt 12 skolēnus klasē un 33 — klašu grupās atļaus tajās pašvaldībās un privātajās vispārējās izglītības iestādēs, kuras atrodas 25 un vairāk kilometrus no citas tuvākās vidusskolas.

Rīgas mērs Nils Ušakovs vairākkārt izteicās pret skolu apvienošanu, jo, pēc viņa domām, tas varētu novest pie vienīgās krievu vai latviešu skolas mikrorajonā.    

Ziņu lente
0