Ugunsgrēks Talsu novadā: starptautiskā palīdzība lūgta ar novēlošanos

© Photo Latvijas armijaLietuvas un Latvijas armijas helikopteri, kas piedalās ugunsgrēka dzēšanā Talsu novadā
Lietuvas un Latvijas armijas helikopteri, kas piedalās ugunsgrēka dzēšanā Talsu novadā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažādu struktūru sliktās saziņas dēļ Latvija pārāk vēlu lūgusi starptautisko palīdzību lielā ugunsgrēka dzēšanai Talsu novadā.

RĪGA, 2. augusts — Sputnik. Starptautisko palīdzību kūdras purva un meža ugunsgrēka dzēšanai Talsu novada Valdgales pagastā Latvija varēja palūgt agrāk, taču šķēršļus radīja sliktā saziņa atbildīgo dienestu starpā, vēsta mixnews.lv. Pie šāda secinājuma nonākuši Jāņa Dombura raidījuma dalībnieki — situāciju Talsos apsprieda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš un Valsts mežu dienesta ģenerāldirektors Andis Krēsliņš.

17. jūlijā, kad tika saņemta ziņa par ugunsgrēku, Nacionālie bruņotie spēki nosūtīja divus helikopterus uz notikuma vietu, taču brīdināja, ka pēc divām dienām lidaparātiem nepieciešama tehniskā apkope, tātad ugunsdzēsējiem būs vajadzīgs papildu atbalsts no gaisa. No 18. jūlija ugunsgrēka likvidēšanā piedalījās Lietuvas armijas helikopters, taču ar to nepietika, liesmas izplatījās, neizdevās uzliesmojumu lokalizēt.

Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas darbinieki Kazaņā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ Latvija nepalūdza Krievijai palīdzību ugunsgrēka dzēšanā

Lai arī Krīzes padomes pirmajā sapulcē 20. jūlijā netika pieņemts lēmums lūgt starptautisko palīdzību, vienošanās par to tika panākta 23. jūlijā, kad dega tūkstoš hektāru platība.

ES valstīm nebija iespēju sniegt palīdzību, un 24. jūlijā Latvija vērsās pie Baltkrievijas. Formalitātes un robežu šķērsošanas jautājumi tika risināti divas dienas, un baltkrievi ieradās Talsu novadā 26. jūlijā. Tātad starptautiskā palīdzība ieradās tikai pusotru nedēļu pēc ugunsgrēka sākuma.

Iekšlietu ministrjs Rihards Kozlovskis atzina, ka lēmums lūgt citu valstu palīdzību pieņemts tik vēlu, jo IeM nebija informācijas par to, cik ilgs laiks nepieciešams NBS helikopteru tehniskajai apkopei. Situāciju apgrūtināja arī tas, ka arī citās ES valstīs bija vajadzīga palīdzība ugunsgrēku likvidēšanai.

Jānis Domburs konstatēja, ka problēmu plašā ugunsgrēka dzēšanai radījis arī tas, ka starp atbildīgajām struktūrām nav atbilstošas saziņas. To apstiprināja arī VUGD vadītājs Oskars Āboliņš.

Ļaunprātīga dedzināšana nav konstatēta

Patlaban izmeklēšana uzskata, ka ļaunprātīga dedzināšana nav izraisījusi ugunsgrēku Talsu novadā.

Rihards Kozlovskis pastāstīja, ka tas uzliesmojis kūdras fabrikā Pindstrup Latvia. Pašlaik policija noskaidro, vai uzņēmumā nav pieļauta paviršība un drošības tehnikas pārkāpumi.

Paldies lietum

VUGD ziņoja, ka pēdējās divās dienās ugunsdzēsējiem palīdzējis spēcīgais lietus Talsu un Ventspils novados.

"Pēdējo divu dienu spēcīgais lietus ir sniedzis vērā ņemamu atspaidu dzēšanas darbos ugunsgrēkā Talsu un Ventspils novados, jo ir samitrināta augsne un vairākās vietās tas nav ļāvis turpināties gruzdēšanai," — pastāstīja VUGD.

​Latvijas un Lietuvas NBS helikopteri turpina darbu ugunsgrēka vietā.

Latvijas armija publicēja video no helikoptera kabīnes.

​Baltkrievijas Ārkārtas situāciju ministrija informēja, ka Mi-8, kas palīdzēja dzēst ugunsgrēku Talsu novadā, atgriezies mājās.

​Vienu no baltkrievu glābējiem aerodromā sagaidīja sieva ar mazo meitiņu.

​Iepriekš vēstīts, ka tik liels ugunsgrēku skaits Latvijā nav konstatēts kopš 2006. gada.    

Ziņu lente
0