Tiesību aizstāvji pieprasa Latvijai paskaidrojumus, par ko arestēts Gapoņenko

© Фото Руслан ПанкратовGapoņenko
Gapoņenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ģenerālprokuroram pieprasa paskaidrot Aleksandra Gapoņenko aresta iemeslus, kā arī publicēt oficiālās apsūdzības, kuras viņam tiek izvirzītas.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Starptautiskās organizācijas "Cilvēktiesības bez robežām" vadītājs Villijs Fotre nosūtīja Latvijas ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram lūgumu, kurā prasa paskaidrot Latvijas nacionālo mazākumtautību tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko likuma stāvokli, kurš atrodas apcietinājumā kopš 20. aprīļa, paziņoja Latvijas Krievu savienība.

Fotre lūdz izskaidrot Gapoņenko aresta iemeslus, kā arī publicēt oficiālu apsūdzību, kura tiek izvirzīta Gapoņenko zem "valsts noslēpuma" grifa. Tiesību aizsardzības organizācijas vadītājs, kura bāzējas Briselē, atgādināja, ka Aleksandrs Gapoņenko ilgu laiku bijis "Nepilsoņu kongresa" līderis un Latvijas krievvalodīgās mazākumtautības tiesību aizstāvis. Viņš nekad nav izmantojis vardarbīgas cīņas metodes un neattaisnoja tos. Kā jau katram Eiropas Savienības iedzīvotājam Gapoņenko ir tiesības uz vārda brīvību. Šajā sakarā "Cilvēktiesības bez robežām" direktors aicina Latvijas prokuratūru publicēt apsūdzības, kuras izvirzītas pret Gapoņenko, un atbrīvot viņu no aresta uz izmeklēšanas laiku.

Александр Гапоненко - Sputnik Latvija
Gapoņenko lūdzis aizsardzību Starptautiskajā kriminālajā tiesā

Eiroparlamenta deputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs, komentējot tiesību aizstāvju vēstuli ģenerālprokuroram Kalnmeieram, atzīmēja, ka "informācija par nelikumībām, kuras pēdējā laikā notiek Latvijā attiecībā pret krievu organizāciju aktīvistiem, pakāpeniski pārvar mūsu valsts robežas".

"Ja kāds cerēja, ka mūsu biedrus varēs turpmāk brīvdomīgi aizturēt un turēt apcietinājumā, tad šis "kāds" kļūdās. Mēs turpinām informēt pasaules medijus un tiesības aizstāvošās organizācijas sakarā ar Latvijā notiekošo. Un mēs panāksim, ka mūsu valstī tiktu piemēroti standarti cilvēktiesību jomā. Tostarp, nevienam nav jāatceļ vārda brīvība un tiesības uz taisnīgu tiesu. Gapoņenko jābūt atbrīvotam," paziņoja Mitrofanovs.

Drošības policija aizturēja "Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētāju, nacionālo mazākumtautību tiesību aizstāvi Aleksandru Gapoņenko 20. aprīlī. Dienu vēlāk tika sankcionēta viņa arests uz diviem mēnešiem. Aizvietot soda mēru tiesa atteicās. Gapoņenko tiek inkriminēta LR KL 80. panta 1. daļa "Par darbību, kas vērsta uz vardarbīgu Latvijas Republikas valsts varas gāšanu", saskaņā ar kuru paredzēts cietuma ieslodzījums līdz astoņiem gadiem. Tāpat viņu tur aizdomās pēc Krimināllikuma 81. panta "Palīdzība ārzemju valstij tās darbībā pret Latvijas Republiku". Taču kādas tieši Gapoņenko darbības atbilst šiem pantiem, tiesībsargājošās iestādes neatklāj.

Российский оппозиционер Владимир Кара-Мурза и депутат Сейма Вейко Сполитис (Единство) - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Krievijas opozīcija nemana baļķi Latvijas acī

Gapoņenko uzskata, ka viņu arestu, ko veica Drošības policija, ir mēģinājums izrēķināties par krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību un brīvību pārkāpumu kritiku, kā arī apturēt materiālu vākšanu par nacionālo mazākumtautību genocīdu Latvijā, ar kuru viņš nodarbojies. Pēc viņa sacītā, nekādu cerību uz taisnīgu izmeklēšanu viņa lietā Latvijā viņam neesot — valsts vadība un Iekšlietu ministrija izdara spiedienu uz tiesu. Šajā sakarā Gapoņenko uzrakstīja atklātu vēstuli Starptautiskās krimināltiesas (SKT) prokuratūrai, kurā lūdz novērst Drošības policijas vajāšanu.    

Ziņu lente
0