Gapoņenko lūdzis aizsardzību Starptautiskajā kriminālajā tiesā

© Sputnik / Sergey MelkonovАлександр Гапоненко
Александр Гапоненко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandram Gapoņenko, kurš ieslodzīts Rīgas Centrālcietumā, ir pamats uzskatīt, ka apdraudēta viņa dzīvība. Viņš lūdza Starptautiskās kriminālās tiesas palīdzību, lai glābtos no Drošības policijas.

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Mazākumtautību tiesību aizstāvis Aleksandrs Gapoņenko, atrodoties Rīgas Centrālcietumā, publicējis atklātu vēstuli Starptautiskās kriminālās tiesas (SKT) prokuratūrai, kurā lūdz aizsardzību no Drošības policijas vajāšanas, vēsta Baltnews.lv.

Drošības policija aizturēja Nepilsoņu kongresa priekšsēdētāju, mazākumtautību tiesību aizstāvi Aleksandru Gapoņenko 20. aprīlī. Dienu vēlāk tika sankcionēts viņa arests uz diviem mēnešiem. Tiesa atteicās mainīt drošības līdzekli. Gapoņenko apsūdzēts saskaņā ar LR KL 80. panta 1. daļu – pret Latvijas valsts suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu vērstas darbības, kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz 8 gadiem. Tāpat viņš turēts aizdomās par palīdzību ārvalstij tās darbībās pret Latvijas Republiku (KL 81. pants).

Vēstulē SKT prokuratūrai Gapoņenko norādīja, ka jau 10 gadus tiek vajāts par savu tiesībsarga darbību.

Мирослав Митрофанов выступает на первомайской демонстрации Штаба защитников русских школ в Риге - Sputnik Latvija
Mitrofanovs par Gapoņenko lietu: policija nevar atzīt, ka "izgāzusies"

Tiesībsargs atzīmēja, ka 2016. gadā vērsies SKT prokuratūrā ar sūdzību par Latvijas krievu un citu mazākumtautību kopienu aktīvistu vajāšanu un lūdza piešķirt viņam liecinieka statusu šajā lietā.

Laikā no 2017. gada oktobra līdz 2018. gada aprīlim Gapoņenko vāca materiālus par krievu vajāšanu ar tādām darbībām, kā likuma par krievu izglītības likvidēšanu Latvijas skolās un augstskolās, lai arī tā ir dzimtā valoda 40% iedzīvotāju.

Gapoņenko uzskata, ka viņa arests ir Drošības policijas mēģinājums izrēķināties par krievu iedzīvotāju tiesību un brīvību pārkāpšanas kritiku, kā arī apturēt materiālu apkopošanu par mazākumtautību genocīdu Latvijā.

Viņš uzsvēra, ka necer uz taisnīgu tiesu viņa lietā Latvijā – spiedienu uz tiesu izdara valsts valdība un Iekšlietu ministrija.

Tāpat tiesībsargs norāda, ka cietumā pasliktinājies viņa veselības stāvoklis, viņu iebiedē un cenšas piespiest apsūdzēt pašam sevi. Bīstoties par savu dzīvību, Gapoņenko atteicies no cietuma ēdiena.

"Šo iemeslu dēļ es lūdzu jūsu tūlītēju iejaušanos, lai novērstu manis vajāšanu, kuras patiesais mērķis ir centieni nepieļaut lietas izskatīšanu par mazākumtautību genocīdu Latvijā saskaņā ar manu iesniegumu; lūdzu piešķirt man liecinieka statusu. Es nebaidos no nāves demokrātijas un taisnīguma vārdā, taču tā radīs precedentu, uz kura pamata tiks izvērsta tiesībsargu vajāšana Eiropā, triumfēs nacionālās diktatūras spēki, kuri apdraud cilvēci," – teikts Gapoņenko vēstulē.

Ziņu lente
0