Inflācijas līmenis Latvijā – viens no augstākajiem Eiropas Savienībā

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Inflācijas līmenis Latvijā maijā bija zemāks nekā Igaunijā un Lietuvā, taču augstāks nekā vidējais rādītājs ES un eirozonā.

RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Eurostat dati liecina, ka inflācija Latvijā šī gada maijā bija augstāka nekā vidēji ES, raksta Dienas Bizness.

Maijā inflācijas līmenis Latvijā sastādīja 2,4%.

Inflācija - Sputnik Latvija
Februārī inflācija Latvijā bijusi augstāka nekā vidēji ES

Augstāks inflācijas līmenis bija vērojams tikai Rumānijā (4,6%), Igaunijā (3,1%), Ungārijā un Lietuvā (2,9%), kā arī Slovākijā (2,7%).

Vismazākais gada inflācijas pieaugums maijā bija Īrijā (0,7%), Grieķijā (0,8%), Dānijā, Itālijā, Kiprā un Somijā (1%), kā arī Polijā (1,2%).

Vidējais inflācijas rādītājs ES maijā bija 2%, eirozonā patēriņa preču cenas salīdzinājumā ar 2017. gada maiju pieaugušas par 1,9%.

2018. gada martā Latvijas Centrālā statistikas pārvalde salīdzināja preču un pakalpojumu cenas ar cenām šajā periodā gadu iepriekš un secināja, ka gada laikā preču cenas valstī augušas par 1,6%, pakalpojumu cenas — par 3,7%.

Dzīve ir dārga

Dzīve Latvijā kļuvusi dārgāka nekā pērn arī no citu rādītāju viedokļa. Vidēji par 2,9% auguši komunālo pakalpojumu rēķini un īres maksa, tāpat pieaugusi arī remontdarbu vērtība.

Sarūsējuši pirkumu ratiņi pludmalē - Sputnik Latvija
Ēdiet dārzeņus, dzeriet kafiju un staigājiet kājām: dzīve Latvijā kļuvusi dārgāka

Pavērt maciņus nāksies arī automašīnu īpašniekiem: dīzeļdegvielas cenas pieaugušas par 5,4%, benzīna cenas — par 5,6%. Dārgāks kļuvis transporta līdzekļu remonts, ievērojami pieaugusi automašīnas apdrošināšanas maksa.

Augušas cenas arī pakalpojumu sfērā: sadārdzināšanās vērojama ēdināšanas sektorā, frizētavās, skaistumkopšanas salonos un stomatoloģijas kabinetos. Pieaugušas arī zāļu cenas aptiekās un telekomunikāciju pakalpojumi.

2017. gada decembrī CSP vēstīja, ka salīdzinājumā ar 2016. gadu pārtikas produktu un bezalkoholisko dzērienu cenas pieaugušas par 4,7%. Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas pieaugušas par 8%, ar transportu saistītās preces un pakalpojumi gada laikā sadārdzinājušies par 2,1%, ar mājokli saistītie pakalpojumi — par 2,6%, medicīnisko pakalpojumu cenas pieaugušas par 3,3%.

Ziņu lente
0