Benzīna cenas Rīgā kritušās, taču izdevīgāk degvielu iegādāties Viļņā

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasАвтовладелец заправляет машину на одной из автозаправочных станций
Автовладелец заправляет машину на одной из автозаправочных станций - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas rādītājiem, Rīgā kritušās 95. markas benzīna cenas, taču tas joprojām ir dārgākais Baltijā.

RĪGA, 2. jūlijs — Sputnik. Aizvadītajā nedēļā 95. markas benzīna cenas Rīgā un Viļņā kritušās, bet Tallinā – pieaugušas, vēsta Mixnews.lv.

Пистолет на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
Degvielas cenas Rīgā uzstādījušas jaunu rekordu

Tomēr 95. markas benzīns Rīgā izrādījies dārgākais Baltijas valstīs. Šī rādītāja ziņā Rīga apsteigusi gan Tallinu, gan Viļņu. Visdārgākā dīzeļdegviela bija nopērkama Tallinā, lētākā – Viļņā.

DUS Circle K Rīgā 95. markas benzīna cenas aizvadītajā nedēļā kritušās par 0,7% — līdz 1,332 eiro par litru, bet dīzeļdegvielas cenas nav mainījušās, tas joprojām maksāja 1,262 eiro par litru.

Vairāk paveicies Viļņai, kur benzīna cenas krītas jau piekto nedēļu pēc kārtas, 95. markas benzīna cena kritusies par 9,7% — līdz 1,169 eiro par litru, bet dīzeļdegviela — par 11%, līdz 1,079 eiro par litru. Tallinā 95. benzīna cena pieaugusi par 0,5% — līdz 1,319 eiro par litru, bet dīzeļdegviela — par 0,6%, līdz 1,279 eiro par litru.

Iepriekš Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis pastāstīja, ka Latvijas iedzīvotāju izdevumi degvielai tikai pieaugs akcīzes palielināšanās dēļ 2018. gada janvārī un naftas cenu pieauguma dēļ.

DUS nav vainīgas

Jūnija beigās, kad degvielas cenas DUS Rīgā pieauga par 0,8% un sasniedza 1,342 eiro par 95. markas benzīnu un 1,262 eiro par 92. markas benzīnu, sociālajos tīklos parādījās aicinājumi boikotēt uzpildes stacijas. Toreiz degvielas tirgotāji paziņoja, ka šāda patērētāju attieksme ir netaisnīga.

Benzīna cena - Sputnik Latvija
DUS uzņēmumu vadītājs: degvielas akcīzes nodokļa celšana radīs nopietnus satricinājumus

Degvielas tirgotāji uzsvēra, ka viņi nav vainojami par benzīna cenu pieaugumu un boikotu nav pelnījuši. Viņi apgalvoja, ka benzīna cenu ietekmē naftas produktu cena pasaules biržās, un cenas pieaug, ņemot vērā ASV atteikšanos no kodoldarījuma ar Irānu. Pret Irānu ieviesto sankciju dēļ samazinājās piedāvājums naftas produktu tirgū, un degvielas cenas pieauga.

Benzīna tirgotāji apgalvo, ka nevarot ietekmēt degvielas cenu, jo tās pašizmaksa veido aptuveni 90% cenas: aptuveni 35% — degvielas cenas pasaules biržā, 55% — valsts nodokļi. Galu galā pārdevēja peļņa veidojot tikai 10%. Jāņem vērā, ka no šiem līdzekļiem tiek izmaksāta personāla alga un apkalpotas iekārtas.

Ziņu lente
0