Valsts valodas centrs grasās caur tiesu atstādināt Eigimu no ieņemamā amata

© SIA Gorod.lvRihards Eigims
Rihards Eigims - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils mēra latviešu valodas zināšanas joprojām nav pietiekamas pienākumu pildīšanai.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Latvijas Valsts valodas centrs grasās vērsties tiesā ar prasību atlaist no amata Daugavpils mēru Rihardu Eigimu, kuram, pēc iestādes domām, ir nepietiekamas latviešu valodas prasmes savu pienākumu pildīšanai, paziņoja ceturtdien žurnālistiem centra pārstāve Sarmīte Pāvulēna.

"Mērs ir uzlabojis valodas zināšanas, ja tās salīdzina ar to, kas bija pirms sešiem mēnešiem, taču tas nav pietiekami. Saskaņā ar likumu, amatpersonai ir brīvi jāizmanto valsts valoda atbilstoši otrajai augstākajai kategorijai. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, Valsts valodas centram būs jāiesniedz tiesā prasība par Eigima deputāta pilnvaru anulēšanu," citē Pāvulēnas vārdus RIA Novosti.

Рига - Sputnik Latvija
Kulturkampf: filma par krievu valodas aizliegumiem izraisījusi skandālu Latvijā

Pērnā gada oktobra sākumā centrs jau izrakstīja Eigimam sodu par valsts valodas nezināšanu pienācīgā līmenī. Pirms tam Valsts valodas centrs saņēma četras sūdzības pret Eigimu ar lūgumu pārbaudīt viņa latviešu valodas zināšanu līmeni. Rudenī politiķim deva pusgadu prasmju uzlabošanai. Kārtējā pārbaude tika veikta 6. aprīlī; Eigims atkārtoti nav spējis nokārtot latviešu valodas eksāmenu nepieciešamās C2 kategorijas iegūšanai.

Iepriekš VVC ziņoja, ka neatceras gadījumus, kad pašvaldības vadītājs zaudētu savu amatu sliktu latviešu valodas zināšanu dēļ.

Latvijā ir viena valsts valoda — latviešu. Krievu valodai, kura ir dzimtā valoda 40% republikas iedzīvotāju, ir svešvalodas statuss. Latvijas otrajā lielākajā pilsētā Daugavpilī krievu valoda ir dzimtā valoda vairāk nekā 70% iedzīvotāju.    

Ziņu lente
0