Daugavpils dome samaksās par mēra latviešu valodas kursiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms septiņiem gadiem Saeimas deputātu Rihardu Eigimu atmaskoja par sliktām latviešu valodas zināšanām, un frakcijas vadītājs solīja viņu apmācīt; tagad Daugavpils mēru Eigimu atkal sūta uz valodas kursiem.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Valsts valodas centra (VVC) Reģionālās nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna pastāstīja Gorod.lv žurnālistiem, ka Daugavpils mērs Rihards Eigims nepārzina valsts valodu augstākajā C2 kategorijas līmenī.

Школьный класс. - Sputnik Latvija
VVC neiebilst pret informācijas izvietošanu Rīgas skolās arābu valodā

Sakarā ar to VVC sastādīja administratīvo protokolu uz Eigima vārdu un nosūtīja pilsētas domei vēstuli ar lūgumu piešķirt finansējumu valsts valodas zināšanu uzlabošanai līdz nepieciešamajam līmenim – līdz augstākajai kategorijai.

Pamatojoties uz likuma "Par pilsētas un novadu domes deputātu statusu" 4. pantu, Eigimam tiek doti seši mēneši savu valodas prasmju uzlabošanai, pēc kā tiks veikts VVC eksāmens. Gadījumā, ja Daugavpils mērs šo eksāmenu nenokārtos, VVC piedāvās tiesai anulēt viņa deputāta mandātu.

Augstāko kategoriju C2 Eigims saņēma 1997. gada 27. maijā pēc Daugavpils rajona atestācijas komisijas lēmums.

Tas, ka Eigims pārzina latviešu valodu, maigi sakot, nepietiekamā līmenī, zināms jau sen. Jau 2010. gadā, kad viņš un Valērijs Kravcovs ("Saskaņa") tika ievēlēti Saeimā, viņu latviešu valoda izraisīja daudz ņirgāšanās, un internetā pat parādījās viņus izsmejošs video.

Toreiz Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis solīja, ka visi ZZS deputāti sarunāsies ar Eigimu tikai latviešu valodā, lai viņš varētu iegūt valodas praksi.

Таблички с названиями улиц на латгальском и латышском языках - Sputnik Latvija
VVC stāsta, kā tūristu rādītāji krievu valodā grauj sabiedrību

Četrus gadus vēlāk Daugavpils domes Latgales partijas deputāts Aivars Broks, latviešu inteliģences pārstāvis, kurš stāv valsts valodas sardzē, savukārt solīja palīdzēt mēram valodas apgūšanā.

"Riharda Eigima latviešu valodas zināšanas ir tālas no izcilības, nav ideālas, taču esmu pārliecināts, ka viņa zināšanas būs labākas. Es solīju, ka palīdzēšu viņam ar valodas apgūšanu, Eigims pats to vēlas. Tā kā pilnveidosim viņa zināšanas. Es ceru, ka viņš izturēsies pret to ar nopietnību," — teicis Broks.

Eigims nav pirmais Latgales mērs, kura latviešu valodas zināšanas izraisa pretenzijas. Piemēram, pērn VVC parakstīja Zilupes mēram Oļegam Agafonovam uzlabot valsts valodas zināšanas, kā arī izrakstīja viņam sodu. Taču, tas netraucēja Agafonovam atkārtoti tikt ievēlētam domē un ieņemt mēra krēslu vēlreiz.

Ziņu lente
0