Lembergs novēlēja Latvijai nenomirt no bada bez Krievijas naudas

© Sputnik / Sergey MelkonovABLV
ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils mērs Aivars Lembergs uzskata, ka Latvija, atsakoties no nerezidentu apkalpošanas, vienkārši "uzdāvinās" ienākumus no šī biznesa citām valstīm.

RĪGA, 9. marts — Sputnik. Ja Latvija atteiksies no nerezidentu apkalpošanas bankās, kāds cits noteikti nopelnīs uz šo klientu rēķina, paziņoja Ventspils mērs Aivars Lembergs Neatkarīgā Rīta Avīze intervijā, komentējot situāciju ar ABLV bankas slēgšanu.

"Ja jau nerezidentu nauda Latvijas banku sistēmai ir tik nevajadzīga vai pat kaitīga, tad ir vienkārši jāpieņem lēmums, ka Latvijā drīkst strādāt tikai un vienīgi ar Eiropas Savienības rezidentu naudu. Protams, tādā gadījumā Latvija atteiktos no šīs naudas apkalpošanas kādam citam par labu, kurš ar to nopelnītu," pateica Lembergs.

Банк ABLV - Sputnik Latvija
Citadele: nerezidentiem būs grūtāk saņemt naudu no ABLV

Viņš atzīmēja, ka ABLV ir ceturtā banka, kura tiek likvidēta Latvijā pēdējo deviņu gadu laikā.

"Kura nākamā? Neapšaubāmi, ABLV Bank likvidācija ir satricinājums tautsaimniecībai — jo kaitējums ir pat tad, ja fiziskas un juridiskas personas nevar veikt maksājumus, jo banka ir apturējusi savu darbību," uzsvēra politiķis.

Viņš uzskata, ka apgalvojumi, ka bankas pašlikvidācija neradīs zaudējumus tautsaimniecībai, liecina vai nu par neprofesionālismu, "vai arī stulbu priekšvēlēšanu populismu, rēķinoties, ka sabiedrības vairākums nevēlas iedziļināties šīs lietas finesēs".

"Latvijai jau ir ļoti laba pozīcija, lai apkalpotu nerezidentu līdzekļus bankās, veidotu to aktīvus un uz šo aktīvu naudas pelnītu. Bet — ja jau tāda situācija — bagāts dara kā grib, nabags kā var. Dievs tikai dod nenomirt no bada, no visa atsakoties," noslēgumā sacīja Lembergs.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka 13. februārī finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN, kurš atrodas ASV Finanšu ministrijas uzraudzībā, paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas ABLV Bank naudas atmazgāšanā, un piedāvāja bloķēt tās korespondentu kontus dolāros. Saskaņā ar FinCEN ziņojumu, tiek paziņots, tostarp, ka banka bijusi saistīta ar Ziemeļkorejas ieroču programmu. Tāpat FinCEN paziņojumā teikts, ka Latvijas ABLV Bank vadība uzpirka ierēdņus. Bankā apsūdzības nosauca par "neredzētu apmelošanu".

Работники банка ABLV собрались вместе для прощальной фотографии - Sputnik Latvija
Kukulis un Kamčatka: kā Latvijas netīrā nauda atmazgājās amerikāņu kabatās

Ārkārtas akcionāru sēdē, 26. februārī, ABLV Bank pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. 3. martā tika uzsākta garantēto atlīdzību izmaksa bankas klientiem, daudzi no kuriem ir saistīti ar Krieviju un citām bijušās PSRS valstīm.

Kopā ABLV Bank bija 22 830 klienti, tostarp, 8 468 Latvijas, no tiem 7 418 — fiziskās personas un 1 050 — juridiskās personas. Pilnībā ieguldījumi tiks izmaksāti 20 051 klientiem, nepilnā apjomā 2 779 klientiem, no tiem 184 ir vietējie klienti, lielākoties juridiskās personas.

FKTK iepriekš paziņojusi, ka izmaksām netikšot izmantoti Garantēto ieguldījumu fonda līdzekļi, jo ABLV Bank ir pietiekams līdzekļu daudzums. Garantēto ieguldījumu izmaksai bankas klientiem nepieciešami 480 miljoni eiro, kurus ABLV Bank jau pārskaitījusi FKTK kontā.    

Ziņu lente
0