Citadele: nerezidentiem būs grūtāk saņemt naudu no ABLV

© Sputnik / Sergey MelkonovБанк ABLV
Банк ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ABLV Bank klienti, uz kuriem attiecinātas sankcijas, naudu saņemt nevarēs, turklāt, kompensāciju izmaksas procedūrā nerezidenti tiks pārbaudīti rūpīgāk.

RĪGA, 5. marts — Sputnik. Likvidējamās ABLV Bank klienti nesteidz saņemt kompensācijas un lieku ažiotāžu nerada. Divu dienu laikā izmaksāti aptuveni 8,9 miljoni eiro, Latvijas radio ēterā pastāstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēteris Putniņš. Bankā Citadele, kas izmaksā kompensācijas, uzskata, ka daži ieguldījumi paliks nepieprasīti.

Работники банка ABLV собрались вместе для прощальной фотографии - Sputnik Latvija
Atvadu foto: ABLV Bank darbinieki pēdējo reizi sapulcējušies kopā

Ieguldījumu izmaksa līdz 100 000 eiro apmērā sākās sestdien, 3. martā.

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis atzīmēja, ka bankā gaidīta lielāka klientu interese.

"Acīmredzot, pēc iepriekšējām banku krīzēm cilvēki guvuši pārliecību par to, ka, ja jau esam eirozonā, šie 100 tūkstoši eiro ir garantēti visiem," – viņš teica. Beļavskis izteicās, ka darba dienās klienti, iespējams, būs aktīvāki.

Baņķieris piebilda, ka līdz šim garantētās kompensācijas izmaksātas aptuveni 600 ABLV Bank klientiem.

Nerezidentiem kompensāciju saņemt ir grūtāk

Iepriekš Beļavskis paziņoja, ka garantēto kompensāciju izmaksa Latvijas rezidentiem noritēs raitāk. Nerezidentu pārbaude būs stingrāka, taču par naudas izcelsmi jautājumi netikšot uzdoti.

"Pārbaude būs ļoti stingra. Mums attiecībā uz šo ir ļoti zema riska apetīte. Mēs nevarēsim nekādas pielaides dot un izpildīsim likumu simtprocentīgi," – apgalvoja Beļavskis.

Saskaņā ar ASV ziņojumu, kas noveda pie ABLV likvidācijas procesa sākšanas, 90% ABLV klientu novērtēti kā augsta riska klienti, un banka tiek vainota naudas atmazgāšanā, kā arī Ziemeļkorejas sankciju apiešanā.

ABLV - Sputnik Latvija
Kļuvis zināms, kāds ABLV klientu skaits saņems naudu

Tiklīdz par kādu klientu radīsies kaut mazākās aizdomas, izmaksa netiks veikta, saka Citadeles vadītājs.

"Mēs ļoti mierīgi ieliksim to gaidīšanas režīmā, kamēr nebūsim pilnībā pārliecināti. Par sankcijām pat runa nevar būt – ja ir sankciju sarakstā, mēs vienkārši atsakām šo maksājumu un viss," – paziņoja Beļavskis.

FKTK Noregulējuma un garantiju fonda struktūrvienības vadītājas Jeļenas Ļebedevas rīcībā esošā informācija liecina, ka ABLV Bank ir 22 830 klienti, tostarp 8468 – vietējie. Viņu vidū 7418 ir fiziskas personas, 1050 — juridiskās personas. Ieguldījumi tiks pilnā apjomā izmaksāti 20 051 klientam, nepilnā — 2779 klientiem, kuru vidū 184 — vietējie klienti, galvenokārt – juridiskās personas. Iepriekš FKTK informēja, ka Ieguldījumu garantiju fonda līdzekļi izmaksām netiks izmantoti, jo ABLV Bank rīcībā ir pietiekami lieli līdzekļi. Garantēto ieguldījumu izmaksai klientiem nepieciešami 480 miljoni eiro, ko ABLV Bank jau ieskaitījusi FKTK kontā.

Iepriekš vēstīts, ka ar mērķi maksimāli aizsargāt klientu un kreditoru intereses un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākumu, ABLV Bank akcionāru ārkārtas sapulcē pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. Kredītorganizācija uzskata, ka tādējādi tai izdosies maksimāli aizsargāt savus aktīvus, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

Ziņu lente
0