Lauksaimnieki: Latvijā nāksies atkārtoti iesēt 20% ziemāju

© Sputnik / Sergey MelkonovDarbi laukos
Darbi laukos - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimnieki uzskata, ka Latvijā nāksies atkārtoti iesēt ne vairāk kā piekto daļu ziemāju, ja pirms silta laika iestāšanās nebūs vērojamas krasas temperatūras izmaiņas.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Sals nav nodarījis īpašu kaitējumu apsētajiem laukiem Latvijā, jo tos klāj pietiekami bieza sniega sega, vēsta rus.db.lv.

Par to pastāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vadītājs Oskars Balodis.

lauks - Sputnik Latvija
Latvijas lauksaimnieki paliks bez ES naudas

Viņš paskaidroja, ka šoziem veidojušies sējumiem labvēlīgi laikapstakļi. Ļoti iespējams, ka sējumi gājuši bojā vietās, kur kopš rudens stāvējis ūdens, taču, pēc Baloža vārdiem, ziemas mēnešos problēmas nav vairojušās.

"Pats galvenais, ka ir sniegs," — uzsvēra Balodis.

Bez sniega sals zem —10 grādiem būtu varējis nodarīt būtisku ļaunumu sējumiem.

Arī kooperatīva Latraps ģenerāldirektors Edgars Ruža uzskata, ka ziemāji laukos, kur rudenī stāvēja ūdens, gandrīz pavisam noteikti ir gājuši bojā, taču šīs platības nav milzīgas. Pavasarī nāksies atkārtoti apsēt ne vairāk kā 20% ziemāju platību.

Pavasara darbi laukos - Sputnik Latvija
Krīze Latvijas laukos: naudas nav pat sēklai

Iepriekš vēstīts, ka aizvadītajā gadā Latgalē, Vidzemē un Zemgalē lielu kaitējumu nodarīja lietavas un plūdi. Latvija tika atzīta par stihijas rezultātā cietušu zonu, tāpēc lauksaimniekiem radās iespēja saņemt palīdzību no Eiropas Savienības.

No valsts budžeta cietušajiem fermeriem tika atvēlēti 14,87 miljoni eiro, ES kompensācija sastādīja 3,-46 milj. jeiro.

Tomēr lauksaimnieki Latvijā izjūt nopietnas finansiālās grūtības jaunās sezonas priekšvakarā — nauda nepieciešama sēklai, kūdrai un citiem resursiem.

Ziņu lente
0