Krīze Latvijas laukos: naudas nav pat sēklai

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Pāriet pie mediju bankasPavasara darbi laukos
Pavasara darbi laukos - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas lauksaimnieku saimniecības nokļuvušas finansiālās grūtībās jaunās sezonas priekšvakarā – nauda nepieciešama sēklai, kūdrai un citiem resursiem.

RĪGA, 6. februāris — Sputnik. Latvijas dārzeņu audzētāji lūdz palīdzību valdībai — divu pagājušo grūto sezonu dēļ zemniekiem trūkst naudas sēklai, kūdrai un citiem resursiem, vēsta avīze Dienas Bizness.

Janvāra nogalē "Zemnieku Saeima" vērsās ar vēstuli pie premjerministra un zemkopības ministra, lai lūgtu atbalstu dārzeņu audzētājiem.

lauks - Sputnik Latvija
Latvijas lauksaimnieki paliks bez ES naudas

"Zemnieku Saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš pastāstīja, ka jāizstrādā atbalsta mehānisms valsts līmenī, lai saglabātu nozari, lai patērētāji varētu arī nākotnē izvēlēties Latvijas produktus.

Dārzeņu audzēšanas platības Latvijā pastāvīgi samazinās, un šajos apstākļos daļa dārzeņu audzētāju varētu pārtraukt darbu un izraudzīties citu nozari.

Tuvojas jaunā sezona, zemniekiem Latvijā ir jāpērk sēklas, kūdra un citi resursi, kas prasa ievērojamus ieguldījumus. Pēc grūtā gada ir gaidāmas finansiālas grūtības, un valsts atbalstam būtu liela nozīme, teikts vēstulē.

Iepriekš vēstīts, ka lielākā daļa Latcijas lauksaimnieku, kuri iesnieguši pieteikumus ES līdzfinansējumam, paliks bez Eiropas naudas. Investīciju projektu iesniegšanas posms lauku attīstības programmā "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās" ir noslēdzies 2017. gada 7. decembrī, šajā posmā finansējums sastādīja 70 miljonus eiro, bet iesniegto projektu apjoms sasniedza 152,6 miljonus eiro. Katrā kategorijā (saimniecības ar apgrozījumu līdz 70 tūkstošiem eiro un virs 70 tūkstošiem) finanšu deficīts pārsniedz 50%.

Ziņu lente
0