Stambulas konvencija var radīt nesaskaņas Latvijas un ES starpā

© pixabay.com / Alexas_FotosVardarbība pār sievietēm
Vardarbība pār sievietēm - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ārlietu ministrija atgādināja valdībai, ka nepieciešams pēc iespējas ātrāk ratificēt Stambulas konvenciju, lai izvairītos no juridiskām nesaskaņām ar Eiropas Savienību.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Latvijas Ārlietu ministrija steidzina valdību ratificēt Stambulas konvenciju, kas vērsta pret vardarbību ģimenē un pret sievietēm, informē Mixnews.lv.

Konvencija stājusies spēkā 2014. gada 1. augustā, un to ratificējušas 28 Eiropas Padomes valstis un 17 ES dalībvalstis. Latvija parakstījusi konvenciju jau 2016. gada pavasarī, taču dokumentam nav juridiska spēka, pirms to ratificēs valdība.

Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Saeima neratificēs Stambulas konvenciju

Valdības komitejā jautājums par konvencijas ratifikāciju ir atlikts. Pagaidām valdošo partiju vidū to atbalsta tikai "Vienotība".

ĀM paudusi bažas, ka ES Padome varētu ratificēt konvenciju, pirms to izdarīs Latvija, lai arī parasti starptautiskie līgumi, kam pievienojusies ES, tiek ratificēti pēc dalībvalstu nacionālajiem parlamentiem.

Ja ES Padome apsteigs Latviju un ratificēs konvenciju pirms tās, iespējamas juridiskās pretrunas, jo ES valstīm ir jārīkojas saskaņā ar Stambulas konvenciju, neatkarīgi no tā, vai tā ir ratificēta, paskaidroja Latvijas ĀM.

ĀM atgādināja arī to, ka Latvijā vardarbība ģimenē un pret sievietēm ir izplatīta vairāk nekā vidēji ES, un valsts saņēmusi ANO ieteikumu ratificēt Stambulas konvenciju. Latvija apņēmusies to izpildīt līdz 2018. gada beigām.

Zemūdens akmeņi

Iepriekš vēstīts, ka Latvijas Zinātņu akadēmijas fonda vadītājs un Zaļās partijas Rīgas nodaļas priekšsēdētājs Valentīns Jeremejevs pastāstīja Sputnik Latvija, ka, neskatoties uz pārskatāmo nosaukumu, konvencija satur lielu skaitu zemūdens akmeņu.

Насилие в семье - Sputnik Latvija
Latvija – pēdējā no ES valstīm, kas pievienosies Stambulas konvencijai

Jeremejevs, kuram pirms neilga laika platforma Manabalss.lv neļāva vākt parakstus par geju parādes "Baltijas praids" aizliegšanu Rīgā, apgalvoja, ka dokuments ir caurcaurēm pārpildīts ar dzimumu teorijām un satur homoseksuālisma propagandu, tāpēc valdība kavējas ar ratifikāciju.

Pēc Jeremejeva domām, konvencija paredz kontrolējošas struktūras izveidi Eiropas Padomes paspārnē, kurā strādājošie eksperti vēros, kā Latvijā tiek īstenotas dokumenta prasības un norit cīņa pret dzimumu stereotipiem.

Jeremejevs aicināja visus, kam svarīga valsts nākotne, iebilst pret homoseksuālisma propagandu un Stambulas konvencijas ratifikāciju.

Ziņu lente
0