Latvijas autouzpildes stacijas pacēlušas degvielas cenas

© REUTERS/Carlos Garcia RawlinsDegviela
Degviela - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas autouzpildes stacijas pasteigušās pacelt degvielas cenas uzreiz pēc akcīzes nodokļa paaugstināšanas, kura notika 2018. gada 1. janvārī.

RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Degvielas cenas Latvijā strauji pacēlušās uzreiz pēc degvielas nodokļa paaugstināšanas, kura notika 2018. gada 1. janvārī, vēsta Grani.lv.

Tagad benzīna dzinēja mašīnas vadītāja izdevumi, kuras bāka sastāda 50 litrus, palielinājušies par 2,4 eiro, savukārt dīzeļdegvielas mašīnu īpašniekiem tagad nāksies maksāt par 1,9 eiro vairāk par 50 litru bākas uzpildīšanu.

Налоги. Расчеты - Sputnik Latvija
Vilks: gaidāmās nodokļu izmaiņas nevajadzētu saukt par reformām

Pēc degvielas pārdošanas kompānijas Virši-A pārdošanas nodaļas vadītāja Arņa Andrianova sacītā, 2017. gada beigās vidējā 95. markas benzīna cena kompānijas degvielas uzpildes stacijās sastādīja 1,193 eiro par litru, savukārt dīzeļdegvielas litr maksāja vidēji 1,11 eiro.

Pēc akcīzes nodokļa paaugstināšanas litrs benzīna kļuva par 4,7 centiem dārgāks, un tagad tā vērtība sastāda 1,24 eiro, savukārt dīzeļdegvielas litrs palielinājies cenā par 3,8 centiem un maksā jau 1,148 eiro.

Tāpat Andrianovs pastāstīja, ka kaimiņu Igaunijā no 1. janvāra degvielas akcīzes nodoklis arī tika paaugstināts, un cena par litru benzīna palielinājās par 6,2 centiem. Pēc viņa sacītā, šogad dīzeļdegvielas cena pacelsies arī Lietuvā – par 2 centiem litrā.

Degvielas cenu palielināšanos Latvijā tāpat apstiprinājis Neste Latvija mazumtirdzniecības vadītājs Armands Beiziķis.

Neste autouzpildes staciju tīklā litrs benzīna kļuvis dārgāks par 4,8 centiem, savukārt dīzeļdegvielas litrs  — par 3,8 centiem. Šobrīd litrs benzīna Neste tīklā vidēji maksā 1,225 eiro, savukārt litrs dīzeļdegvielas – 1,133 eiro.

Калькулятор - Sputnik Latvija
Latvieši uzskata, ka varas iestādes nepareizi tērē nodokļu līdzekļus

Iepriekš Virši-A pārstāvis Jānis Riekstiņš ziņoja, ka benzīna cenu kāpums kļūs par nopietnu satricinājumu Latvijai, un prognozēja, ka jaunajā gadā benzīna litra cena palielināsies apmēram par 5 centiem.

Tāpat Riekstiņš atzīmēja, ka degvielas akcīžu paaugstināšana tiešā veidā ietekmēs gala patērētājus, jo līdz ar nodokļa pacelšanu palielināsies ne vien degvielas cenas, bet arī citu preču cenas, jo loģistika kļūs dārgāka.

Ziņu lente
0