Vilks: gaidāmās nodokļu izmaiņas nevajadzētu saukt par reformām

© NALOGНалоги. Расчеты
Налоги. Расчеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc bijušā Latvijas finanšu ministra domām, tā kā cilvēki piekusuši no vārda "reformas", to derētu izmantot retāk.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. Jaunās izmaiņas Latvijas nodokļu likumos nevajadzētu saukt par reformām, paziņoja telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" bijušais finanšu ministrs Andris Vilks.

Калькулятор - Sputnik Latvija
Latvieši uzskata, ka varas iestādes nepareizi tērē nodokļu līdzekļus

Vārdā "reformas" pieņemts saukt radikālas izmaiņas, savukārt jaunās izmaiņas Latvijas nodokļu likumdošanā tādas nav, paskaidroja viņš. Vilks uzskata, ka šīs izmaiņas varētu nosaukt par nodokļu pārgrupēšanu. Sakarā ar to, ka cilvēki ir piekusuši no vārda "reformas", to derētu izmantot retāk. Nodokļu izmaiņām būtu jāvienkāršo sistēma, savukārt esošās izmaiņas vien apgrūtina grāmatvežu darbu, atzīmēja bijušais ministrs.

Saskaņā ar viņa prognozēm, Latvijas ekonomiku sagaida daži labi gadi – gan globālo tendenču, gan ES fondu līdzekļu apgūšanas pilnā apjomā iespaidā.

Par negatīvo faktoru Vilks nosauca nepieciešamā darbaspēka trūkumu, taču ar šo problēmu saskaras puse Eiropas valstu un šīs problēmas risināšanas skaidra scenārija nepastāv.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka jūlijā Saeima pieņēma nodokļu reformas likumus. Visvērienīgākās izmaiņas paredzētas likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN), par solidaritātes nodokli, par uzņēmumu ienākumu nodokli, likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, likumos par akcīzes nodokļiem. Paredzētas obligātas sociālās iemaksas no autortiesību atalgojumiem.

Наличные деньги - Sputnik Latvija
Pasaules Banka palīdzēs Latvijai efektīvāk administrēt nodokļus

Grozījumi likumā par IIN paredz, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, diferencēta IIN stāšanos spēkā atkarībā no ienākumu apjoma: ienākumiem līdz 20 tūkstošiem eiro gadā nodokļu likme sastādīs 20%, no 20 001 eiro līdz 55 tūkstošiem eiro – 23%, vairāk par 55 tūkstošiem eiro – 31,4%. Vienota IIN likme 20% apmērā tiek noteikta arī kapitāla ienākumiem, tostarp, no tā pieauguma. Iepriekš šīs likmes sastādīja 10% un 15%.

Neapliekamais pensiju minimums 2018. gadā tiks paaugstināts līdz 250 eiro, 2019. gadā – līdz 270 eiro, sākot ar 2020. gadu – līdz 300 eiro mēnesī.

Sākot ar 2018. gadu, valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme tiks paaugstināta par 1 procentpunktu, savukārt iegūtie ienākumi tiks novirzīti veselības aprūpes finansēšanai.

iSociālo iemaksu likme tiks palielināta par 1% (0,5% darbiniekam un darba devējam attiecīgi) un sastādīs 35,09%, no tiem 24,09% maksās darba devējs, savukārt 11% — darbinieks.

Ziņu lente
0