LAŠOR piedāvā garantēt apmācību krievu valodā ar speciālu likumu

Akcija krievu skolu atbalstam Rīgā
Akcija krievu skolu atbalstam Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā pagaidām nav speciāla likuma par mazākumtautību mācību iestādēm, taču tā projektu jau sagatavojusi LAŠOR.

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija (LAŠOR) iesniedza Izglītības ministrijā pretenzijas un piedāvājumus grozījumu projektiem likumā par izglītību un likumā par vispārējo izglītību, par to savā Facebook lapā paziņoja Saeimas deputāts Igors Pimenovs.

Pimenovs citēja galvenās iesnieguma tēzes.

"Iebilstam pret vispārējās un vidējās izglītības pāreju uz latviešu valodu privātajās vispārizglītojošajās un profesionālajās skolās. Piedāvājam papildus skolām, kurās saskaņā ar izglītības likumu jau tiek izpildītas mazākumtautību mācību programmas, apmācību "citās valodās" (tā rakstīts likumā) īstenot arī mazākumtautību mācību iestādēs, kuras pilda saskaņā ar speciālu likumu mazākumtautību mācību iestāžu izglītības programmas," uzrakstīja Pimenovs.

Viņš paskaidroja, ka speciāla likuma par mazākumtautību mācību iestādēm Latvijā pagaidām nav, taču tas ir jāpieņem. Tā projektu LAŠOR jau ir sagatavojusi.

Красно-бело-красная ленточка на груди - Sputnik Latvija
Politika
Dāvana zem eglītes: skolotāju lojalitātei izvirzītās prasības atzītas par likumīgām

"Tādējādi, mēs piedāvājam ar speciāla likuma ieviešanu nodrošināt mācību valodas izvēles iespēju. Valstij paliek iespēja lielākoties latviešu valodā mācīt bērnus no tām ģimenēm, kuru tas apmierina, taču lai ir skolas, kurās dominē mazākumtautību valoda," noslēdz Pimenovs.

Decembra sākumā Latvijas valdība atbalstīja vidējās izglītības pārejas plānu uz latviešu valodu. Mazākumtautību skolās saglabāsies iespēja mācīties dzimto valodu, literatūru un priekšmetus, kuri ir saistīti ar kultūru un vēsturi. Pilnībā pabeigt reformu paredzēts 2021./2022. mācību gadā.

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji ārkārtīgi negatīvi uztvēra reformu. Portālā Manabalss.lv turpinās parakstu vākšana par labu bilingvālai izglītībai, savākti jau 13 tūkstoši parakstu. Krievu skolu aizstāvji sarīkoja vairākas protesta akcijas, kā arī plāno organizēt referendumu par mazākumtautību skolu autonomiju.    

Ziņu lente
0