Tirgotāju asociācija: tikai Latvijā iekasē nodokļus no nabagiem

© Foto : pixabayEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neētiski ir arī pastāvīgi kaunināt uzņēmumus, kuri darbiniekiem maksā mazas algas, taču pie tam nesamazināt darba devēju nodokļu slodzi, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs.

RĪGA, 11. novembris — Sputnik. Lielākajā daļā ES valstu ienākumi zem nabadzības sliekšņa netiek aplikti ar nodokļiem, taču Latvijā situācija ir citāda, pastāstīja Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs. Nodokļu iekasēšanu no ienākumiem, kuri nepārsniedz 318 eiro, viņš nosauca par noziedzīgu, raksta Dienas Bizness.

Lielākajā daļā ES valstu, piemēram, Vācijā, bagātie uzskata par goda lietu maksāt lielākus nodokļus, lai netiktu veicināts sociālā netaisnīguma pieaugums, paziņoja Danusēvičs ikgadējā Eiropas forumā pret nabadzību. Eurostat norāda, ka trešā daļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības robežas un, salīdzinājumā ar citām ES valstim, republikā vērojama lielākā nevienlīdzība no ienākumu sadales viedokļa, atzīmēja Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs.

Заполнение налоговой декларации - Sputnik Latvija
Pārdevi zāģi, pulksteni un zeķes – atskaities VID

Centrālā statistikas parvalde norāda, ka 2015. gadā nabadzības slieksnis valstī bija mērojams ienākumiem zem 318 eiro vienam cilvēkam.

"Tas ir noziedzīgi, ja valsts iekasē nodokļus no ienākumiem, zemākiem par nabadzības slieksni, un nodokļu reformas rezultātā ieguvēji ir lielo algu saņēmēji. Neētisks ir valdības nodoms kaunināt uzņēmumus, kuros strādā darbinieki — mazo darba algu saņēmēji, bet vienlaikus nepazemināt nodokļu slogu šiem darba ņēmējiem. Tajā pašā laikā valsts iestāžu un uzņēmumu vadībai, kā arī dažāda līmeņa pilnvarniekiem tiek maksāts pat līdz vienam miljonam eiro gadā, piemērojot tādus pašus nodokļus kā nabadzīgajiem iedzīvotājiem."

Asociācijā uzskata, ka neapliekamais minimums nevar būt zemāks  par minimālo algu. Jau 2004.gadā, kad neapliekamais minimums bija 57 eiro, LTA aicināja to paaugstināt. 13 gadu laikā tas paaudzis vien par 3 eiro.

Jūlijā Latvijas Saeima pieņēma likumus par nodokļu reformu. Vērienīgākās izmaiņas paredzētas likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN), solidaritātes nodokli, uzņēmumu peļņas nodokli, likumā par valsts sociālo apdrošināšanu un akcīzes nodokli. Paredzētas obligātās sociālās iemaksas no autoratlīdzības.

Еврофонды - Sputnik Latvija
ES palīdzība Latvijai samazināsies, un nodokļi palielināsies

2018. gadā pensiju neapliekamais minimums tiks palielināts līdz 250 eiro, 2019. gadā — līdz 270 eiro, no 2020. gada — līdz 300 eiro mēnesī.

No 2018. gada valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme augs par 1 procentpunktu, bet saņemtie ienākumi tiks atvēlēti veselības aprūpes finansēšanai.

Sociālo iemaksu likme tiks palielināta par 1% (pa 0,5% no darbinieka un darba devēja) un sastādīs 35,09%. No tiem  24,09% maksās darba devējs un 11% — darbinieks.

Ziņu lente
0